‘Een kwartiertje in het ijs doet vaak wonderen’

Traditiegetrouw kiezen we in de zomer eerder voor witte wijn of rosé. Bijvoorbeeld op het water,  of bij de barbecue. Maar ook rode wijn is prima te drinken met zomerse temperaturen, hij mag zelfs even in de het ijs. De redactie van Golf & Lifestyle sprak met wijnkenners Eric Wiegel en Sanne Schilstra van Wijnhandel Dikkers en Lijfering Drankengroothandel in Groningen en bespraken de trends op wijngebied deze zomer.

Tekst: Walter de Boer I Fotografie: Marike van de Witte

Met de zomer in aantocht en zwoele zomeravonden op komst is het ook belangrijk dat je nadenkt welke wijnen je in de kelder hebt liggen en op tafel hebt staan. We willen allemaal wat bijzonders toch? Feit is dat we in de zomer andere wijnen drinken. Maar wat is nu de trend en wat is lekker? ‘In de zomer hebben mensen inderdaad behoefte aan lichtere wijnen’, begint Schilstra. ‘De zwaardere Chardonnay laten veel mensen even staan en ze kiezen eerder voor een frissere, lichte wijn zoals wit of rosé. Daarnaast raad ik mensen aan om te kiezen voor een wijn met een iets lager alcoholpercentage. Zo zorg je ervoor dat je niet na twee of drie glazen naast je strandstoel ligt!’

Packaging en presentatie

De wijn is één ding, maar ook de uitstraling van de fles wordt steeds belangrijker, weet Schilstra. ‘Consumenten kijken steeds kritischer naar het etiket, maar ook naar de vorm van de fles. Het draait steeds meer om de “packaging” en presentatie van de fles.’ Daarnaast zijn er bekende namen die bij de keuze een rol spelen’, weet de wijnkenner. ‘Zoals bijvoorbeeld de gebiedsaanduiding. Zo komt er hele goede rosé uit de Provence. Heel veel mensen weten dat daar kwalitatief hele goede wijn vandaan komt die mooi droog en fruitig is.’

Wilde perzikjes

En die rosé is een groeiende wijn op de markt. ‘Waar roséwijn eerder vooral een bijproduct was, zie je nu dat consumenten steeds bewuster kiezen voor deze wijn, dus niet alleen op het moment dat ze de barbecue aansteken, maar ook daarbuiten. Mensen zijn bereid er meer geld aan uit te geven. Er wordt duidelijk een kwaliteitsslag gemaakt in de rosé’, aldus Schilstra.

Een typische rosé uit de Provence

De grootste rosé-doelgroep blijft de vrouw. Toch is er ook verschuiving zichtbaar naar de man. ‘Dat is dan de bewuste wijndrinker die het op wijngebied leuk en interessant vindt om rosé te drinken en zich er in te verdiepen. Daarbij zie je dat ze kiezen voor een droge stijl rosé. Want als het gaat om rosé zijn er twee types rosédrinkers: een type die de zoetere donkerrode rosé drinkt, en een type die de lichter gekleurde (zalm) Provence-rosé drinkt. Deze zogenoemde “Blush-rosé” dankt zijn naam aan het feit dat de schilletjes in plaats van drie dagen slechts een paar uur mee hebben gerijpt. En dat doet van alles met de kleur. Waar de donkerrode rosé tonen in zich heeft van zuurstokjes en rijpe aardbeitjes en bijna aan je lippen plakt, heeft die drogere roséwijn meer tonen in zich van wilde perzikjes. En vooral deze laatste wint aan terrein.’

Rood in het ijs

Het ligt misschien minder voor de hand, maar ook prima te drinken in de zomer is de wat lichtere rode wijn, weet Wiegel. Denk bijvoorbeeld aan de Pinot Noir of een droge Duitse wijn als de Spätburgunder. Een wijn die heel lekker is als je even klaar bent met de, toch wat zuurdere, rosé. En die rode wijn bewaar je liever niet op kamertemperatuur, zoals een hoop mensen denken, maar gewoon in de koelkast. ‘Door de wijn licht terug te koelen, benadruk je de fruitige smaak van de wijn en wordt de alcohol bovendien getemperd.’

Dubbelglas

Dus geen kamertemperatuur? ‘Vroeger was prima, maar dat was in de periode zonder dubbelglas en vloerverwarming. Het is inmiddels veel te warm in huis. De mooie rode wijnen uit de Bourgogne, Loire, Elzas Oostenrijk en Duitsland zijn gemaakt van druivensoorten die heel plezierig zijn om koel te drinken.’ Hij vervolgt:  ‘Uiteraard drink je de wijn zoals je hem zelf het lekkerst vindt, maar ik zou iedereen aanraden om, zeker in de zomer, de wijn koeler te drinken dan men doorgaans gewend is. Dus zet ‘m maar even in het ijs, of een kwartiertje in de koelkast. Dat doet vaak wonderen.’

Onmisbare wijnen in de ijskast:

  • Een favoriet is de Sauvignon Blanc uit Nieuw-Zeeland. Schilstra: ‘De wijn is vaak afkomstig uit de Marlborough streek, op het noorderlijkste punt van het Zuidereiland. En dat is de bekendste wijnregio van Nieuw-Zeeland. Het is een frisse en stuivende Sauvignon die tonen in zich heeft van appel, maar ook een aroma’s van lychee en tropisch fruit. Door z’n frisheid in combinatie met de zuren is deze wijn erg geschikt is om zomers te drinken. Het is een wijn die heel erg lekker, expressief en uitbundig is.’
  • Een favoriet van Wiegel is de Duitse, droge witte wijn van wijnhuis Pfaffman. ‘Echt een aanrader. Die wijn heeft een hele zuivere smaak aan en zit mooi laag in de alcohol. Bovendien geeft de lichte tinteling, ziltigheid en mineraliteit de wijn iets bijzonders. Het is echt een hele spannende wijn die deze zomer niet mag ontbreken in de ijskast.’

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: