Wierd Veenstra: “Mijn werken weerspiegelen hoe ik in het leven sta”

Voor de Groningse schilder Julius oftewel Wierd Veenstra (1968) is zijn kunst een weerspiegeling van de manier waarop hij in het leven staat, namelijk positief, enthousiast en met een kleurrijk vertrouwen in de toekomst en de natuur. En die natuur vol bloemenpracht, bloemenkracht en energie is dan ook een terugkerend thema in zijn werk. Het zijn schilderijen waar mensen blij van worden. Veenstra is één van de kunstenaars wiens werk te zien is bij de Groningse Galerie ART & LEF.

Kun je iets over jezelf vertellen en over de kunst die je maakt?

‘Ik ben opgegroeid in een kunstzinnig en creatief nest en van kinds af aan ben ik dan ook al geïnteresseerd geweest in mode, kunst en design. Vanaf mijn vijftiende heb ik lessen gevolgd in het leren werken met verf en penselen. Ik raakte gefascineerd door geometrisch en abstracte kunst waarin ik mij primair ontwikkeld heb. Vervolgens ben ik een experimentele fase ingegaan vanuit deze geometrische abstractie naar abstract realisme geïnspireerd door Andy Warhol, Madonna en Linda Evangelista. Zij waren mijn stijliconen en op basis van hun profiel ben ik gaan experimenteren. Een sprong in de tijd heeft mij bij kunstenares Gerdine Duijsens gebracht van waaruit ik een volledig nieuwe weg heb bewandeld. Los van abstractie en richting expressionistisch realisme, ofwel mijn abstracte vertaling van de werkelijkheid. In de praktijk betekent dat mijn interpretatie van natuur. Soms als interpretatie van een landschap, een andere keer abstractie van flora, denk aan bloemenkransen en bloemenregen.’

Andy Warhol, Madonna en Linda Evangelista waren mijn stijliconen

Op welke manier druk je jezelf uit met kunst?

‘Mijn werken zijn de vertaling van hoe ik in het leven sta: positief, enthousiast, vooruitkijkend, kleurrijk met vertrouwen in de toekomst en hoop voor de natuur. Er wordt veel kunst gemaakt op het gebied van natuurlandschappen en bloemen. Hoe ik er tegenaan kijk staat op zichzelf, er is een overvloed aan het mooie wat er te zien is en wat je wilt zien.’

Hoe kom je aan de inspiratie voor je schilderijen?

‘Inspiratie haal ik uit de natuur om mij heen. Daarnaast beweging/energie-wervelingen die ik terugzie in de spreeuwenwolken en bloemenvelden; de synergie van duizenden individuele spreeuwen als wolken zijn voor mij inspirerend als beweging, kracht en magie. Zo ook de velden van wilde bloemen die wuiven in de wind.’

Hoe ziet een dag in leven als kunstenaar eruit?

‘Naast mijn werk als kunstenaar sta ik een aantal dagen in de week voor de klas op een basisschool. De energie vanuit het werken met kinderen geeft mij inspiratie in mijn verdere ontwikkeling als kunstenaar. De andere dagen en ’s avonds trek ik mij terug in het atelier aan huis om mij te concentreren op mijn schilderijen. Een schilderij heeft soms extra tijd nodig voor het klaar is. Mijn leermeester en echtgenoot/kunstenaar zegt soms: “Er missen nog duizend bloemen in je werk”. Als een schilderij dan klaar is, zie ik ook dat die extra bloemen het verschil maken.’

Hoe belangrijk is kunst in huis?

‘Kunst in huis gaat over personificatie; Wie ben ik? Wat vind ik belangrijk? Waar sta ik voor? Bij Vesta is op het gebied van interieur alles mogelijk, hierbij past ook een mooi schilderij of sculptuur. Zo is het ook bij mij thuis, boven de mooie designbank hangt een origineel kunstwerk en in de vensterbank staan diverse sculpturen. Zie het als een vertrouwensbaken van je eigen persoonlijkheid en je legacy. Combineren van verschillende kunstenaars en stijlen in mijn huis vind ik inspirerend en compleet.’

Kunst gaat over personificatie; Wie ben ik? Wat vind ik belangrijk? Waar sta ik voor?

Hoe ben je met Galerie ART & LEF in contact gekomen?

‘Ik heb mede aan de wieg gestaan van ART & LEF en ben er trots op dat ik door deze galerie sinds kort vertegenwoordigd word. Meerdere kunstenaars tonen inzet en acte de presence tijdens de internationale art fairs en tijdens openingen van nieuwe exposities. Deze samenwerking is uitermate stimulerend, motiverend en gebaseerd op wederzijds vertrouwen en vriendschap. Spannend is ook de nieuwe stap die gezet is door ART & LEF bij Artsy waardoor mijn werk mondiaal te zien is.’

Waarom gebruik je een pseudoniem?

‘Een pseudoniem gebruik ik omdat ik word vertegenwoordigd vanuit de galerie op diverse internationale kunstbeurzen. Afgelopen jaar in Duitsland, Frankrijk, België, Luxemburg en natuurlijk Nederland. Internationaal gezien is de vertaling van mijn naam niet echt handig, vandaar dat ik heb gekozen voor de tweede doopnaam van mijn echtgenoot: Julius. En laten we wel wezen, nu er werk van mij hangt in Luxemburg, België en Frankrijk, zou je zelf ook niet willen dat het afkomstig is van een kunstenaar genaamd “Wierd” haha!

Zelf zou je ook niet willen dat het werk afkomstig is van een kunstenaar genaamd “Wierd”

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: