Walter Knoll: Duitse degelijkheid met Italiaanse souplesse

De Duitse Firma Walter Knoll bestond in 2015 anderhalve eeuw. Daarom bracht het merk zijn klassiekers opnieuw uit. De Classic Edition bevat de hoogtepunten van het betrouwbare, solide en toonaangevende Duitse merk uit Herrenberg.

Afgelopen jaar bestond het Duitse interieurmerk Walter Knoll 150 jaar. Reden voor een feestje dus. Met de presentatie van de Classic Edition werden de klassiekers van het merk opnieuw geïntroduceerd. Zo werd onder andere de Votteler Lounge Chair (een ontwerp uit 1956) weer in productie genomen. De Groningse meubelzaak O’42 interieur is één van de vier selected brandpartners van het merk in Nederland en daar is eigenaar Ronald Steenge trots op. De tweede etage van zijn winkel aan de Oosterstraat is dan ook bijna helemaal gewijd aan dit Duitse interieurmerk.

Fundament

Het bedrijf Walter Knoll vindt zijn oorsprong in de zaak van stamvader van de Knolldynastie Wilhelm Knoll. Zijn bedrijf (geopend in 1865) fabriceert zitmeubelen en gestoffeerde meubelen van goede kwaliteit. In 1907 nemen zonen Wilhelm en Walter het bedrijf over. De pioniersgeest brengt Walter Knoll in 1921 naar de VS. Vier jaar later komt hij terug. Geïnspireerd door de cultuur en kunst van de Nieuwe Wereld, begint hij een eigen bedrijf met de naam Walter Knoll & Co. GmbH. Vlak voor de Tweede Wereldoorlog vertrekt ook Hans, de oudste zoon van Walter Knoll, naar Amerika. Daar sticht hij Knoll International. Dat tegenwoordig onder andere verantwoordelijk is voor de productie van de beroemde Barcelona Chair van Mies van der Rohe.

Het jaar 1950 is de mijlpaal van een nieuw begin na het keerpunt van de Tweede Wereldoorlog. De meubelbeurs in Keulen betekent voor het bedrijf Walter Knoll de doorbraak. In 1964 neemt Robert, de op een na oudste zoon van Walter Knoll, het aanzienlijk gegroeide en florerende bedrijf over. In 1993 koopt de familie Rolf Benz het bedrijf Walter Knoll. Markus Benz wordt algemeen directeur.

De Duitse firma is volgens Steenge prettig om zaken mee te doen. ‘Het is een fijn, klein bedrijf (er werken zo’n 300 man) met korte lijntjes. Regelmatig heb ik persoonlijk contact m

et eigenaar Benz’. Hij is volgens de O’42-eigenaar een directeur met een grote passie voor zijn producten. ‘Benz reist de hele wereld over om ideeën op te doen en is er bovendien op gestoeld dat zijn producten op de juiste, duurzame wijze worden geproduceerd.’

 

Toonaangevend

De ontwerpen van Walter Knoll staan voor betrouwbaar, solide en toonaangevend handwerk en zijn daarnaast duurzaam in meerdere opzichten. Dat heeft te maken met de wijze van productie, het gebruik van materialen (Duitse degelijkheid staat voorop) maar vooral de tijdloze ontwerpen waar je niet op uitgekeken en gezeten raakt. Er wordt samengewerkt met bekende ontwerpers zoals Pearson Lloyd, Norman Foster en George Nelson. Het merk richt zich naast fauteuils en banken, tafels en eetkamerstoelen de laatste jaren ook op karpetten. ‘Daarmee zitten ze echt aan de top van de markt’, weet Steenge. ‘Je betaalt voor kwaliteit

. De kleden gaan een leven lang mee. Een goede investering dus.’

Classic Edition

In het kader van het van 150-jarig bestaan werd vorig jaar een hele reeks van designklassiekers van het merk opnieuw op de markt gebracht. De drie favorieten van Steenge staan opgesteld in de etalage. Populair is vooral de Walter Knoll 369. Een stoel die in de jaren ’50 furore maakte met nieuwe ergonomische vormen en perfect is bekleed. Nu is de stoel opnieuw trendsetter. Een andere stoel die de weg terug naar de productie heeft gevonden is de 375. Een ontwerp van het team van Walter Knoll uit 1957. Deze “Lady’s Chair” heeft een lichtvoetige, charmante en elegante uitstraling. Ook de Votteler Chair, een favoriet van winkeleigenaar Steenge, maakt onderdeel uit van de Classic Edition. De stoel is een ontwerp uit 1956 en werd getekend door designer Arno Votteler. ‘Het tijdloze ontwerp maakt het een geliefde stoel voor iedereen. Bovendien zit ‘ie heerlijk’, aldus Steenge.

Tekst: Walter de Boer |

Beeld: Walter Knoll

 

Tags (categorieën en branches)GroningenlifestyleMeubelswonen
%d bloggers liken dit: