The Stockroom: High-end cocktails met een no-nonsense klassieke aanpak

Het is één van de meest besproken cocktailbars in Groningen: The Stockroom. Een geheime speakeasy bar, geïnspireerd op de Amerikaanse drooglegging. Geheim, omdat je door een verborgen ingang moet om bij de bar te komen. Het is een plek waar meer soorten drank op de planken staat dan je je kunt voorstellen. Waar alle ingrediënten verser dan vers én zelfgemaakt zijn. Waar de meest bijzondere cocktails op de kaart staan. Reden genoeg voor de redactie van Golf & Lifestyle om een kijkje te nemen!

Aan het roer bij The Stockroom staan Erik Beeftink en Lennart Deddens, die zo’n anderhalf jaar geleden de handen ineen sloegen om hun bartenderskills naar een hoger niveau te tillen. Erik vertelt: ‘Ik werkte bij het Zusje van André Dokter toen ik naar de International Bartender School in Sydney ging. Die opleiding is de basis in de cocktailwereld. Toen ik terugkwam in Groningen kwam het pand naast het Zusje vrij, maar omdat het te groot was om alleen als opslag te gebruiken voor het restaurant, vroeg André mij of ik de rest van de ruimte wilde gebruiken voor het openen van een eigen cocktailbar. Wel onder de voorwaarde dat een gedeelte opslagruimte bleef. Ik moest er even over nadenken’, vertelt hij lachend. ‘Ik was toen 26 en een eigen bar openen op die leeftijd is niet niks. Ik moest nog veel leren en heb daarvoor Lennart Deddens benaderd. Hij is één van de drie gezichten achter Boilermaker, experts op het gebied van bartending. Dat is uitgelopen op een volledige samenwerking.’

Verborgen wereld

Het concept van The Stockroom omschrijft Erik als speakeasy, een geheime bar toegankelijk via verborgen deuren in bestaande etablissementen en ontstaan in de jaren ’20 tijdens de drooglegging in Amerika. ‘In die periode mocht er geen alcohol geschonken worden. Daardoor ontstonden allemaal geheime bars’, vertelt hij. ‘Want meer dan de helft van de Amerikanen was op dat moment alcoholist’, voegt hij er lachend aan toe. ‘Ik heb deze stijl leren kennen in Sydney en nam mezelf voor om ooit een bar te openen in deze stijl. Toen André mij dit aanbod deed, paste dat perfect in het plaatje en kwam het idee van de geheime bar weer naar boven.’

Siropen en infusies

De ingang van The Stockroom zit naast het restaurant Het Zusje van André Dokter, maar is niet direct te herkennen. Eenmaal de ingang gevonden? Dan loop je door het magazijn van het restaurant, waar een verborgen deur naar The Stockroom zit. ‘Als je die deur opentrekt, kom je in een hele andere wereld.’ Daar is geen woord aan gelogen: achter de bar verrijzen metershoge muren met meer soorten spirits, likeuren en andere alcoholische versnaperingen dan je je kunt voorstellen. ‘We proberen alles zelf te maken, behalve de drank zelf’, legt Erik uit. ‘We maken onze eigen siropen, maar ook infusies (het laten trekken van aromatische smaakmakers in een meestal warme vloeistof, red.) en fermentaties (gisten, red.) doen we zelf. Wij proberen ons te onderscheiden van andere cocktailbars door “sustainability”.

Niet op de kaart?

‘We proberen alles zo verantwoordelijk mogelijk te doen en veel dingen te herbruiken die anders weggegooid zouden worden. We houden ons aan een zero waste policy, we maken bijvoorbeeld koekjes van de pulp die achterblijft als je een ananas perst. Kwaliteit is belangrijk, net zoals het gastencontact. We hebben genoeg personeel om onze gasten uitleg te geven over onze cocktails. We zijn een klassieke cocktailbar, dus de gasten kunnen elke cocktail bestellen, ook als ‘ie niet op de kaart staat.’

Tekst: Sharon Bremer | Fotografie: Ernstjan van Dam

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: