
Tesla Model X: The sky is the limit
Nog voordat überhaupt de eerste Model X in 2015 van de band rolde, had deze volledig elektrische SUV al een iconische status. Eén blik op dit gigantische elektrische gevaarte en je snapt al waarom. Zo ongeveer alles is onconventioneel aan deze joekel: het formaat, de vleugeldeuren, het ver tot in het dak doorlopende voorraam en het ontbreken van een grille, wat vooral heel erg kaal lijkt. En dan hebben we het nog niet eens over zijn afmetingen. Want al heeft hij met zijn lengte van 5.03 meter en breedte van 2.27 meter typische SUV-afmetingen, de verhoudingen lijken ver te zoeken. Het doet ons eerder denken aan een met anabolen volgestouwde Model S, maar dat terzijde.
Tekst: Marieke Bos
Oogt de Model X van buitenaf nog vrij bombastisch, het interieur is meteen stukken verfijnder. Opvallend: er zijn op het hele dashboard slechts twee knoppen te vinden, de een voor het openen van het dashboardkastje, de ander voor de alarmlichten. De bediening van ál het andere – van de airco tot je telefoon, stoelverwarming en je muzieklijsten – gebeurt met het giga touchscreen.
Over het interieur gesproken: dat oogt niet alleen erg futuristisch en minimalistisch, aan opbergruimte heb je ook geen gebrek. In de Model X is plek voor maximaal zeven volwassenen, die elk ook nog behoorlijk wat bagage mee kunnen zeulen. Kies je voor een indeling met zes stoelen dan heb je maar liefst 2180 liter bagageruimte tot je beschikking. Ook in de neus van de Model X kun je nog best een berg zooi kwijt: twee kinderwagens of een golftas moet lukken.
Prestaties
En dan misschien wel het allerbelangrijkste: de prestaties. Er is keuze uit drie accupakketten, de 75D, 100D en de P100D. Hoe zwaarder de batterij, hoe beter de prestaties, hoe hoger de actieradius en hoe harder de maximumsnelheid. De allerbruutste variant is de P100D met een actieradius van 542 kilometer, maar indrukwekkender is de accelaratie: in 3,1 seconden zoef je geruisloos van 0 naar 100.
Wij mochten ons een halve dag vermaken met de next best thing, de 100D en ook daarvan zijn de prestaties niet mals. De batterijen jagen je in 4,9 seconden van stilstand naar 100, de topsnelheid is 250 kilometer per uur en de 100D heeft een bereik van 565 kilometer, volgens het boekje dan.

Sommige auto’s staan bol van het technisch vernuft. Zo niet de Tesla Model X. Die ís technisch vernuft. En nog snel ook.
Geen onaardige specs als je een leeg en verlaten TT-circuit tot je beschikking hebt, dachten wij (dat wil zeggen: tester Eltjo en ondergetekende) zo. Na een verkennend rondje om de auto en de nodige oeh’s (‘een trekhaak?’) en aah’s, waarbij natuurlijk even de vleugeldeuren gespreid worden, is het Eltjo die achter het stuur stapt voor paar rondjes over de baan.
Het was te verwachten: we schieten als een soort Heavy Falcon-raket van onze plek. ‘Dit accelereert echt als een malle’, aldus Eltjo, die ondertussen vaart zet richting de rechte, lange Veenslang om zo hoog mogelijk in de kilometerteller uit te komen. Sprinten kan ‘ie, zo blijkt: we tikken met gemak de 200 k/u aan en dat is rap voor een gevaarte met een gewicht van zo’n 2400 kilo. Dat gewicht zit ‘m bij het remmen – we moeten vol op de rem om niet te hard de Ruskenhoekbocht in te gaan – overigens behoorlijk in de weg.
Wat betreft dat remmen: dat gaat regeneratief waardoor dus een deel van de vrijgekomen energie terugvloeit naar de batterij. Allemaal leuk en aardig, maar behoorlijk wennen is het wel: als je het gaspedaal loslaat, ga je meteen al behoorlijk in de ankers. Eigenlijk hoef je dus zelf nauwelijks nog te remmen, alleen als je echt tot stilstand wilt komen.
AutoPilot-functie
Uiteraard hebben we, op de snelweg overigens, de AutoPilot-functie ook even getest en dat blijkt een enerverende ervaring. Van baan wisselen? Een korte tik tegen de richtingaanwijzer is voldoende. De auto bepaalt vervolgens zelf het moment waarop het veilig genoeg is om van baan te veranderen. En het moet gezegd: dat gaat behoorlijk soepeltjes. Al worden we na het strookje wisselen behoorlijk in onze stoel geduwd: het inhalen gebeurde met 100 kilometer per uur, maar omdat we de snelheid hadden ingesteld op 140 kilometer per uur knalt de Tesla er meteen als een gek vandoor.
Wat wel opvalt: de grote afstand die het systeem houdt tot de voorganger. Niet dat we anders van die bumperklevers zijn, maar je kunt ook overdrijven… ‘Het systeem kan je veel werk uit handen nemen, maar voorlopig is en blijft autorijden nog echt mensenwerk’, vindt Eltjo. ‘Autonoom rijden is de toekomst, maar bevindt zich nu nog in een soort van testfase.’
De AutoPilot, de vleugeldeuren, het opvallende uiterlijk. Wat ons betreft is het allemaal niet eens per se het meest bijzondere aan de Tesla Model X. Wat wel? Het feit dat je als rijder van een Model X eens in de zoveel tijd middels een software-update getrakteerd wordt op allerlei noviteiten en nieuwe functies. Zonder een bezoekje aan de dealer heb je dan ineens automatische ruitenwissers of, leuker nog, kan je auto plotseling zelf fileparkeren. Tja, the sky is the limit, blijkt wel weer…
Tesla Model X
De Tesla Model X werd gereden door Eltjo Bieckmann, directeur van de Advanced Driving School op het TT-circuit van Assen en ondergetekende, Marieke Bos. Bieckmann heeft zowel als coureur als instructeur al heel wat race-uren op zijn naam staan. De Model X is verkrijgbaar vanaf 112.500 euro. De Tesla Model X werd ter beschikking gesteld door Tesla Store & Service Center Groningen. Met dank aan Friesland Lease.