Tel Aviv door de ogen van een insider

Genieten van brood met hummus, traditionele shakshuka of lekkere falafel: de Israëlische stad Tel Aviv is een waar voedselparadijs. Maar de stad heeft meer te bieden. Van interessante architectuur, mooie stranden tot een bruisend nachtleven. Collega Netaly Kuipers was onlangs weer in Tel Aviv. Speciaal voor Golf & Lifestyle hield ze een reisdagboek bij en geeft ons de leukste insidertips voor een heerlijke vakantie. 

 Na ongeveer viereneenhalf uur vliegen komen mijn vriend en ik aan in de stad die ik inmiddels vanbinnen en vanbuiten ken. Terwijl ik uit het vliegtuigraampje naar beneden kijk, zie ik de contouren van de kunstlijn al opdoemen. Ik glimlach: nog heel even geduld en dan dompel ik me weer onder in de Israëlische cultuur van lekker eten en vooral heel veel genieten. Tel Aviv is namelijk echt the place to be. Het bruist er van de energie, heeft een heerlijk klimaat en de mensen zijn er erg vriendelijk.

Ongeveer een uur van Tel Aviv vind je Jerusalem, een stad die vooral religie en historie uitstraalt. Tel Aviv daarentegen is juist erg hip en modern, het is een stad die nooit slaapt en heeft talloze leuke hotspots. Restaurants schieten hier de grond uit als paddenstoelen, evenals kunstgalerijen en modeboetieks. Als liefhebber van architectuur kan ik naast alle hightech en moderne gebouwen mijn hart ophalen door de Bauhaus-invloeden van Tel Aviv. Dat geeft de stad een bijzondere sfeer.

Dizingoff Center

Om de dag goed te beginnen, starten we met een lekker ontbijt bij één van de vele restaurants die Tel Aviv rijk is. En als er iets is wat ze in Israël goed doen, is het wel het ontbijt! Schrik dus vooral niet als je een bagel bestelt en vervolgens de hele tafel vol staat met kleurrijke schaaltjes. Van verschillende salades, gebakken eitjes tot meerdere soorten hummus aan toe. Lekker én gezond!

Na het ontbijt brengen we eerst een bezoek aan het beroemde Dizingoff Center. Winkelliefhebbers opgelet, want je kunt hier je hart ophalen in deze enorme shopping mall met maar liefst 420 winkels, een bioscoop en verschillende restaurants. Vraag bij binnenkomst wel om een plattegrond, want met zoveel verdiepingen en winkels verdwaal je gemakkelijk.

Vanaf het winkelcentrum lopen we zuidwaarts tot we bij een splitsing zijn. Hier kun je twee leuke markten bezoeken: Nachalat Binyamin en Shuk HaCarmel markt. Nachalat Binyamin is een leuke markt waar je veel standjes met handgemaakte producten tegenkomt. Shuk HaCarmel is een levendige (én de grootste) foodmarkt van Tel Aviv. Als we hier aankomen, hangen vrolijk, gekleurde parapluutjes boven de straat. Een lokale inwoner vertelt ons dat het tijdelijk is, maar dat er veel meer bijzondere streetart in de stad te vinden is. We wandelen over de markt en komen bergen van kruiden, stapels groenten en een grote hoeveelheid zoetigheid tegen, zoals Baklava en Halva. Echt een feest voor je zintuigen.

Sarona

Waar veel winkelstraten grotendeels op elkaar lijken, is dat hier niet zo. Sarona is een onlangs gerenoveerd complex in het hart van Tel Aviv en was oorspronkelijk een Duitse Tempeliers kolonie. Her en der verspreid staan de authentieke, zorgvuldig gerestaureerde tempeliershuizen waar tegenwoordig winkels in gevestigd zijn. Dit vermengt met de grote, moderne flatgebouwen daarachter geeft een goed beeld van de diversiteit van Tel Aviv.

 Sarona is vooral een feest om naar te kijken, maar staat daarnaast ook bekend vanwege de (overdekte) foodhall waar je bij elke restaurantje wel wilt neerstrijken. Stel je een ruime hal voor met lange rijen verschillende kleine restaurantjes. En naast al dat lekkere eten, is het ook een lust voor het oog. Prachtig ontworpen menukaarten, mooie presentatie van de borden tot knusse zithoekjes; álles is hier leuk.

Tip! Haal hummus met brood (pita) of gevulde dadels en neem het mee naar buiten om op het gras te picknicken. Dat geeft je maaltijd net even dat beetje extra!

Jaffa

Wat zéker niet mag ontbreken tijdens een bezoek aan Tel Aviv is de wijk Jaffa. Een prachtige en populaire toeristische wijk waar een mengeling van Joodse en Arabische bevolkingsgroepen wonen. Deze plek is echt één van mijn lievelingsplaatsen, omdat er veel geweldige dingen te zien zijn.

Daarbij heeft Jaffa een bijzondere geschiedenis. Volgens de christelijke legende werd Jaffa vernoemd naar de zoon van Noach, Japhet, die het na de zondvloed bouwde. Anderen geloven dat de naam is afgeleid van het Hebreeuwse woord “Yofi” dat schoonheid betekent. En mooi is het er zeker! De bochtige, smalle straatjes, de oude haven waar het zeewater tegen de rotsen klotst en een prachtig uitzicht op het strand en de hoge gebouwen van Tel Aviv; Jaffa heeft het allemaal.

Oude haven

Twee dingen die je hier sowieso moet bekijken, zijn de oude haven en de vlooienmarkt. De haven was kort geleden heel belangrijk om lokale producten vandaan te verschepen. Tegenwoordig is het vooral een gezellige havenplaats met een mooie promenade en veel restaurants. Ga je bergopwaarts kom je een labyrint aan steegjes tegen met kunstenaarsateliers en boetieks.

Vlakbij de klokkentoren, in het centrum van het oude Jaffa, vind je de vlooienmarkt, Shuk Ha Pishpishim. De markt is verspreid over verschillende straten, waar je veel bijzondere, tot aan het plafond gevulde winkels kan vinden met vintage kleding, meubilair en unieke souvenirs.

Tip! Voor een bijzondere maaltijd klop je aan bij Beit Kandinof. Een kunstcentrum en bar in één. Struin met een glas wijn rond door de vele vertrekken om kunst te bekijken of geniet van een lekkere diner terwijl je omringt bent door kunst.


Sportieve wandeling

Luisteren naar de golfen die tegen de rotsen slaan, de geur van de zee en de zon op je gezicht; het strand in Tel Aviv mag je niet overslaan. De kuststrook van de stad is in totaal 14 kilometer lang en bestaat uit dertien officiële stranden. Zin om beroemdheden te spotten? Ga dan naar Metzitzim Beach.

Maak je liever een wandeling? Begin dan bijvoorbeeld bij het oude Tel Aviv Port (Ha’Nammal). Langs veel restaurantjes en winkeltjes loop je via de promenade (of het strand) in de richting van Jaffa. Zonder onderbreking doe je er ongeveer een uur over, maar met zoveel leuke strandtentjes onderweg is de kans groot dat je er wat langer over doet…

 

Tekst: Netaly Kuipers & Maaike Schaap
Fotografie: Netaly Kuipers

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: