Humberto Tan: Ingetogen, stijlvol en bewust

Vier jaar nadat hij werdt uitgeroepen tot Best geklede man van Nederland richtte Humberto Tan in 2003 zijn eigen kledinglijn HUMBERTO op. Hij fungeert zelf als testpersoon voor nieuwe ontwerpen. De modebewuste radio- en tv-presentator van RTL Late Night is voor de Nederlandse man een ultiem stijlicoon. Hij roept mannen op om te leven naar de slogan van Christian Dior: “Vrouwen (mannen) dragen niet de kleren die zij mooi vinden, zij vinden de kleren mooi omdat zij ze dragen”.

Tekst: Jansien van Dijk /  Foto: Humberto-Van Gils 

Een link met mode heeft Tan altijd al gehad. Hij koopt zijn eerste pak ooit voor zijn stage tijdens de studie rechten in Amsterdam. Kwaliteit staat voor hem dan al hoog in het vaandel. Uiteindelijk valt zijn oog op een grijs, driedelig pak waar hij een blauw en een wit shirt bij koopt. Die combinatie draagt hij de gehele eerste week van zijn stage. Inmiddels is zijn pakkencollectie ietwat uitgebreid en telt hij er zo’n zestig stuks in zijn kledingkast. Tan is zijn garderobe constant aan het vernieuwen en uitbreiden. Hij noemt een blauw en grijs pak de basis voor iedere man, waarbij je later uitstapjes kunt maken naar printjes en aparte stoffen. Zijn stijl is door de jaren heen geëvolueerd, maar de basis is altijd gelijk gebleven: stijlvolle kleding met weinig tierelantijnen. Wanneer hij op een doordeweekse avond bij ruim een miljoen kijkers op de buis verschijnt als presentator van RTL Late Night, draagt hij vrijwel nooit drukke prints of een fijne streep. Dat geeft teveel onrust. Hij kiest live liever voor ruitjes of stippen, maar vindt dat je best een beetje mag spelen, zei hij in een interview met Van Gils.

Met zijn kledinglijn HUMBERTO zoekt Tan vaak de samenwerking op, zoals in 2015 met Van Gils. Samen ontwerpen ze een collectie, genaamd “Humberto Tailored by Van Gils”, met daarin pakken, jassen, luxe shirts en dassen. De presentator heeft een duidelijke stem in het bedenken van de kleding en geeft aan waar zijn voorkeuren liggen. Op basis daarvan maakt Van Gils een lookbook wat Tan van feedback voorziet. Het eindresultaat mag er zijn. De pakken zijn gemaakt van Italiaanse stoffen en hebben een stijlvolle snit dat resulteert in een comfortabele pasvorm. De doelgroep is breed, maar in de praktijk blijkt dat vooral professionals gezien worden in de pakken van “Humberto Tailored by Van Gils”.

‘Stijlvolle kleding met weinig tierelantijnen’

Eind 2015 wordt ook bekend dat Tan gaat samenwerken met Hans Anders. De opticienketen geeft aan graag met Tan te werken omdat hij staat voor kwaliteit en ambitie. Het puur Hollandse merk HUMBERTO wordt benaderbaar en sympathiek genoemd. Samen ontwikkelen ze een brede collectie correctiemonturen en zonnebrillen. Tan vindt zijn label inmiddels volwassen geworden en het staat voor meer dan alleen herenkleding. Een eigen brillenlijn hoort daarbij, maar het moet wel in de look en feel van HUMBERTO passen: ingetogen, stijlvol en bewust.

In de zomer van 2016 is de RTL-presentator te vinden in Rio de Janeiro, waar hij uitgebreid verslag doet van de Olympische Spelen en ook de huldigingen van de Nederlandse medaillewinnaars in het Holland Heineken House voor zijn rekening neemt. Ondanks de tropische temperaturen in Brazilië, gaan zijn pakken mee de koffer in. Bij de huldiging van Dorian van Rijsselberghe schudt hij samen met de windsurfer de heupen los op het podium in een casual pak met sneakers eronder. In hetzelfde pak heeft hij een paar dagen later een innige omhelzing met Dafne Schippers, voor wie het allemaal even teveel wordt tijdens de huldiging. Maar ook Tan wordt het soms letterlijk te heet onder de voeten in Rio. Als presentator van Studio TeamNL zien we hem in stijlvolle polo’s en ook een pet kan hij prima hebben. Is er iets wat deze in Paramaribo geboren Surinamer niet staat?

Tags (categorieën en branches)Humberto TanmodeRTL Late Nightstijlicoon
%d bloggers liken dit: