Santoni Schoenen: Heer en meester op het gebied van vakmanschap

De schoenen van een man zeggen meer over hem dan u denkt. Mooie, kwalitatieve schoenen zijn de kers op de taart en maken een outfit af. Maar er zijn ook stappers waarvoor het andersom geldt: de schoen maakt de outfit. Dit geldt zeker voor de collecties van het luxe Italiaanse schoenenmerk Santoni. ‘Style je een simpele jeans af met Santoni schoenen? Dan nog ben je een koning’, aldus Androesja, eigenaar van herenkledingzaak Androesja in Groningen en liefhebber van het merk.

Tekst: Heidi van Duuren / Beeld: Santoni/Androesja

Kwaliteit, oog voor detail en handwerk: dat zijn de kenmerken van het meest bekende en luxe schoenenmerk van de wereld. Het familiebedrijf uit Italië gaat voor perfectie en hanteert dit als standaardnorm voor alle creaties die het bedrijf maakt. Traditie en innovatie zijn daarbij de kernpunten. Het maken van het schoeisel gebeurt op ambachtelijke wijze: met de hand in het atelier in Italië, het land van de mode. Alleen de beste natuurlijke materialen worden geselecteerd. Het leer wordt met plantaardige kleurstoffen geverfd en de ledervellen handmatig gesneden. Zelfs in de niet zichtbare tussenzolen is het leer terug te vinden. Echte vakmannen buigen zich over het polijsten van het leer. Deze unieke finishing van het leer maakt het merk onderscheidend. Soms worden bij het poetsen wel vijftien verschillende kleuren gebruikt en duurt het weken voordat een schoenpaar af is. Omdat er in de maakwijze geen concessies worden gedaan, is het resultaat verbluffend. Alle schoenen zijn tijdloos, gemaakt van het beste leer en een kunstwerk op zich. Het prijskaartje wat aan deze perfectie hangt, is een goede investering. Een paar Santoni schoenen staan garant voor jarenlang comfort en plezier.

Kwaliteit

Er zijn twee types Santoni schoenen: de commar lijn en de classico lijn. De commar schoen heeft een rubberen zool en de classico lijn heeft een leren zool en is wat zwaarder. Consumenten die voor deze schoen kiezen, profiteren van een zwaardere demping wat goed is voor de rug en de voeten. Deze schoenen dienen vaak even ingelopen te worden. De aanschaf van een goede, kwalitatieve schoen is belangrijk om voet-, en rugklachten te voorkomen. Een paar moet de juiste pasvorm hebben en gemaakt zijn van materiaal dat lucht en vocht doorlaat. Over de wreef en aan de zijkanten moet de schoen goed aansluiten, de hak mag er niet uitglippen en de zool mag niet te glad zijn. Een belangrijke tip voor de winter: leg een heel dun antisliplaagje in de Santoni schoen zodat het leren voetbed en de leren zool geen vocht doorlaat.

‘Het leer wordt met plantaardige kleurstoffen geverfd en de ledervellen handmatig gesneden’

Grootste dealer

Het schoenenmerk Santoni is verkrijgbaar in speciaal geselecteerde winkels wereldwijd. Herenmodezaak Androesja aan de Brugstraat in Groningen is daar één van. Deze winkel in het hoge segment is de grootste dealer van het luxe merk in de regio. Androesja: ‘Wij zijn gespecialiseerd in de breedte. Dat betekent dat we zestig paar verkopen die exclusief zijn en een aantal paren die we op voorraad hebben liggen. Dit zijn de standaard donkerblauwe en donkerbruine suèdes en zes tot acht luxe gepoetste paren. Van de zestig exclusieve paren verkopen we slechts één per maat, zodat klanten er verzekerd van zijn dat bijna niemand anders in deze schoenen loopt. Wij stellen de modellen zelf samen op kleur en stijl en bestellen dit bij Santoni in Italië. We doen geen nabestellingen om de schoen exclusief te houden.’ De eigenaar heeft zelf ook een aantal Santoni exemplaren in zijn kast liggen. ‘Mijn liefde voor dit merk is jaren geleden begonnen. Mijn oudste paar is tien jaar oud en het is nog steeds mooi. De investering haal je er dus absoluut uit, mits je de schoenen goed onderhoud. De belangrijkste voeding voor het leer is bijenwas en een goede spray voor het suède. De suède schoen moet je af en toe even opborstelen.’

%d bloggers liken dit: