Roadtrip Amerika: de meest muzikale reis van je leven

Amerika: het land van oneindige mogelijkheden en prachtige natuurgebieden. Het land van gigantische steden, verschillende culturen en fastfoodketens. En bovenal: het land van muziek. In Amerika is het fundament gelegd voor aantal van de bekendste en grootste muziekstromen. Denk aan country, rock-‘n-roll, jazz en blues. Denk aan Elvis Presley, Johnny Cash, Jerry Lee Lewis en Dolly Parton. Speciaal voor Golf & Lifestyle maakte journalist Sharon Bremer een muziekreis door de Verenigde Staten en bezocht ze de muzikale hoofdsteden van dit inspirerende land.

Tekst en foto’s : Sharon Bremer

Nashville, Tennessee

Onze reis door de Verenigde Staten begint in New York, waar we landen op vliegveld Newark en de huurauto kunnen ophalen. Na een aantal dagen reizen en een prachtige route over de Blue Ridge Parkway zijn we dan eindelijk aangekomen in Nashville, dé hoofdstad van countrymuziek en tevens de grootste stad van de staat Tennessee. In het centrum is Broadway, de hoofdstraat van Nashville, niet te missen. Een drukte van jewelste. Dé plek waar muziek en mensen samenkomen. In elke bar een countryzanger of -zangeres met een gitaar op het podium. Cowboylaarzen en -hoeden zijn niet uit het straatbeeld weg te denken. Als de schemering begint in te vallen worden de mensen wakker. Felle straatverlichting en neonborden sieren het straatbeeld, straatmuzikanten komen tevoorschijn en de locals ontpoppen zich als ware muziekkenners.

De geschiedenis van countrymuziek begint in 1927, als Jimmy Rodgers en de Carter Family hun eerste contract tekenen. Rodgers staat sindsdien bekend als de Father of Country Music. De contracten werden getekend in Tennessee, daarmee is deze staat de bakermat van de countrymuziek. De stad Nashville werd pas later gekoppeld aan countrymuziek. Dit kwam door zanger Roy Acuff, die in de jaren veertig de Grand Ole Opry onlosmakelijk verbond met country door alle countrysterren naar Nashville te halen.

Bij een verblijf aan Nashville mag dus een bezoek aan de Grand Ole Opry, in de volksmond ook wel Home of American Music genoemd, niet ontbreken. Het Grand Ole Opry House is één van de beroemdste countrystudio’s ter wereld. Een rondleiding door het gebouw gaat onder andere langs het hoofdpodium, de opnamestudio’s en de kleedkamers van bekende countrysterren. Grappig feitje: elke countryster die aangesloten is bij de Grand Ole Opry heeft een eigen brievenbus in het gebouw, waar alle post en fanmail wordt bezorgd.

Een van de countrysterren die een plekje op de wall of fame in de Grand Ole Opry heeft veroverd, is Johnny Cash, bekend van onder andere het nummer Ring of Fire. Een bezoekje aan het gelijknamige museum, het Johnny Cash Museum, is voor muziekfans een aanrader. Hij is één van de meest  invloedrijke zangers in de countrygeschiedenis en dit wordt ook breed uitgezet in het museum. Een collectie van al zijn uitgebrachte platen, memorabilia en geschiedenis worden daar tentoongesteld. Een paar kilometer buiten Nashville ligt Hendersonville, waar de laatste rustplaats van Johnny Cash en zijn vrouw, June Carter, zich bevinden. Verbazingwekkend genoeg waren wij de enige bezoekers op het hele kerkhof. Hoewel dit niet als toeristische trekpleister wordt vermeld, is de precieze locatie van zijn graf na enig online speurwerk makkelijk te vinden en sluit dit de Johnny Cash-tour op een mooie manier af.

However, neither he nor anyone else could have become the star Elvis was. Ain’t nobody like Elvis. Never was. ― Johnny Cash

Memphis, Tennessee

De muziekreis vervolgt zich naar Memphis, de hoofdstad van Tennessee. Memphis wordt ook wel “muziekstad van de wereld” genoemd, omdat er veel verschillende muziekstijlen zijn ontstaan. Vanzelfsprekend wordt deze stad aan een van de meest significante iconen van de twintigste eeuw gekoppeld: Elvis Presley, The King of Rock and Roll.

Het eerste punt op de agenda is daarom ook Graceland, het landgoed van Elvis, waar we een kijkje nemen in zijn veelbewogen leven. De route door het huis loopt onder andere langs de woonkamer, keuken, slaapkamer en de “man cave” van The King, waar hij biljart speelde met zijn vrienden, televisie keek en liedjes schreef. De tour over het landgoed loopt ook door de tuin, langs de garage en de paardenstal. Elvis reed graag en veel op zijn paarden, zo blijkt uit de uitleg. Aan het eind van de tour komen we langs het bescheiden zwembad en de zentuin, waar Elvis ligt begraven naast zijn ouders en oma. De hele tour is een indrukwekkend kijkje achter de schermen in het leven van een rockidool.

Omdat we maar twee dagen in Memphis zijn, bezoeken we diezelfde dag ook de Sun Studio, de plek waar rock-‘n-roll is geboren toen Elvis als 17-jarige jongen de studio binnenstapte. Bij het label Sun Records zijn artiesten als Elvis, Jerry Lee Lewis, Carl Perkins en Johnny Cash groot geworden. Maar ook artiesten als B.B. King en Roy Orbison namen hier nummers op. De opnamestudio wordt tegenwoordig nog steeds gebruikt en de piano waarachter de foto van het Million Dollar Quartet (Elvis Presley, Jerry Lee Lewis, Carl Perkins en Johnny Cash) is genomen staat er nog steeds.

De hedendaagse muziek in Memphis is te vinden in Beale Street, de hoofdstraat van de stad waar veel uitgaansgelegenheden zijn, waaronder “B.B. Kings Blues Club”. Ook hier komen, net als in Nashville, locals en toeristen om ’s avonds te genieten van live muziek. Er wordt overal muziek gemaakt: op straat, in de cafés en in de restaurants. Genieten in optima forma voor de echte muziekliefhebber, dus.

New Orleans, Louisiana

We rijden langs de Mississippi door naar de laatste halte van de muziekreis: New Orleans, de bakermat van de slavenmuziek, gospelmuziek en natuurlijk Dixieland, oftewel New Orleans-jazz. In 1911 werd hier Mahalia Jackson geboren, bekend van haar gospelsongs. Ook hier is er weer één hoofdstraat waar alle cafés en restaurants gevestigd zijn: Bourbon Street, die ten tijde van de reis compleet open ligt door verbouwingen. Het mag de pret niet drukken, de smalle stoepen zijn nog steeds in gebruik en dus verplaatsen we ons in een rijtje van het ene café naar het andere. Muziek klinkt uit alle openstaande deuren en ondanks dat het hoogseizoen al voorbij is, is het ook hier gezellig druk.

De French Quarter is een wijk van New Orleans waar het lijkt of de tijd heeft stilgestaan door de oude, romantisch vormgegeven balkons en vele antiekwinkeltjes. Hoewel deze wijk iets minder met muziek te maken heeft, mag een bezoek aan de French Quarter niet ontbreken. Aan alle lantaarnpalen, telefoonkabels en palmbomen hangen uitbundig glinsterende parelkettingen: een overblijfsel van het jaarlijkse Mardi Gras.

Wat indirect meer met muziek te maken heeft, is een bezoek aan “Laura Plantation”, een oude suikerrietplantage, waarbij we even teruggaan naar het jaar 1805. De gids vertelt over een creole family, een Europeaanse, Franssprekende familie, die deze plantage ooit begon. Ook vertelt ze over de honderdnegentig Afrikaanse slaven die er werkten en die de hele dag door zongen. Na de afschaffing van de slavernij, vertrokken de arbeiders naar grote steden als New Orleans. Om te overleven moesten zij bedelen en muziek maken, waarmee zij wat geld verdienden en er instrumenten gekocht konden worden. Door de enorme populariteit van de muziek ontstonden er verschillende stijlen die bij elkaar jazz genoemd worden. Veel belangrijke muzieksoorten zijn voortgekomen uit de Afrikaanse muziek: blues, gospel, jazz, rhythm & blues, soul en reggae.

Met deze laatste stop in New Orleans komt er eind aan onze muziekreis. Een reis die het vroege opstaan en lange afstanden rijden meer dan waard is. Een reis met honderden indrukken, fantastische mensen en vernieuwde, muzikale kennis. Een reis die een absolute aanrader is voor muziekliefhebbers.

Niet genoemd, maar ook de moeite waard:

Nashville: Lane Motor Museum, Musicians Hall of Fame and Museum, Centennial Park, Belmont Mansion, Tennessee State Museum, Madame Tussauds Nashville. Memphis: Lorraine Motel (plaats waar Martin Luther King is doodgeschoten, nu een burgerrechtenmuseum), de Memphis Zoo, Het Sterick Building. New Orleans: New Orleans Museum of Art, Civil War Museum, Crescent Park, cruise op stoomboot Natchez over de Mississippi.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: