Nieuwe veren voor De Pauw

Restaurant De Pauw in de Gelkingestraat is al 37 jaar een fenomeen in Groningen. Iedereen kent het etablissement als een plek waar je kunt dineren op hoog niveau. Toch heeft het restaurant een imago dat niet iedereen meer weet te vinden. De tijd lijkt er, zeker in het interieur, ietwat stil te hebben gestaan. Maar daar komt binnenkort verandering in, weet gastheer-eigenaar Theo Mulder. ‘De Pauw is toe aan een nieuwe tooi.’

Voor gastheer Theo Mulder voelt De Pauw als een maatpak. Zij het ietwat versleten, maar toch, hij voelt zich er als een vis in het water. Mulder is een man van tradities die zijn eigen koers vaart. Bijvoorbeeld als het gaat om wijn. Boven de zaak ligt hij een uitgebreide wijncollectie met zo´n 600 soorten. Met grote exclusieve wijnen, maar ook wijnen van meer dan vijftig jaar oud. Bij De Pauw kun je dineren aan tafels met echt linnen. En een groot deel van de bezoekers kan dat enorm waarderen. ‘Toch slaat ook bij De Pauw de tand des tijds toe. We zijn echt toe aan een ingrijpende verbouwing en die tijd is nu gekomen. We zetten een restaurant neer waarmee we makkelijk het vijftigjarige jubileum gaan halen’, zo licht hij zijn ambitie toe.

Flink op de schop

Zoals gezegd is De Pauw een begrip in Groningen. En dat dus al bijna veertig jaar. Mulder, die de middelbare hotelschool in Groningen deed, is sinds het begin van zijn carrière betrokken bij De Pauw. Met een kleine uitstap naar voormalig sterrenrestaurant Muller in Groningen, is Mulder sinds 1996 hier de eigenaar. En sinds het begin is De Pauw het toonbeeld van klassieke gastvrijheid en culinair vakmanschap. Dat alles om de hoek van de Grote Markt. Ondanks het elegante kader, zoals De Pauw in een rapport van de Michelin/inspecteurs wordt genoemd, eet men hier niet klassiek. Mulder: ‘Onze chefs gaan voor een moderne keuken, zowel op vlak van presentatie als qua smaken en texturen.’

Zoals gezegd merkt Mulder dat, mede door explosief groeiende aantal horecazaken in de Groningse binnenstad, dat hij steeds meer moet “vechten” voor het behoud van De Pauw. ‘Nu we een nieuwe verhuurder hebben, zijn er nieuwe mogelijkheden ontstaan om te verbouwen. Daarom moet het pand waarvan het fundament uit de zestiende eeuw stamt, flink op de schop. ‘De bouwplannen zijn op dit moment onderweg en we denken op dit moment goed na over de precieze invulling van de verbouwing.’ Daarbij wil Mulder graag naar “buiten”. Hij legt uit: ‘Onze plannen zijn om de gevel te veranderen. Dat idee is ingegeven door het feit dat de bussen hier in de toekomst uit de straat verdwijnen. Daardoor wordt het aantrekkelijker om ook een terras te maken. De zomers laten het in ieder geval steeds meer toe om heerlijk buiten te eten’, zo licht hij toe. ‘Die mogelijkheid is er nu niet, maar dat zien we in de toekomst graag veranderen.’

Kleine facelift

Toch is het nog niet zover. ‘Op dit moment rijden er dagelijks zo’n 700 bussen door de straat.’ Zonder de bussen is de locatie volgens Mulder dan ook een stuk aantrekkelijker. ‘Dan heb je een locatie die midden in het centrum is en als we dat met z’n allen goed aanpakken, kan het heel interessant worden en zie ik een soort van tweede A-straat voor me’, legt hij uit.

‘Het is nog niet zover en daarom gaan we, totdat we met de verbouwing kunnen beginnen, aan de slag met een kleine facelift’, legt hij uit. ‘We frissen de zaak op tot de nieuwe situatie.’ Mulder heeft een goed gevoel bij de aankomende verbouwing, bovendien geniet hij dagelijks van zijn vak als gastheer van De Pauw. ‘Het is het mooiste vak dat er is. Heel dynamisch ook.’

‘Kijk, eten is iets wat je elke dag doet, dus doe het dan goed en laat je een avondje bij ons verwennen. We hebben het in ons om met onze plannen voor de toekomst tot de top van Groningen te blijven behoren. Daar ga ik alles voor doen!’

Tekst: Walter de Boer | Fotografie: Marike van de Witte

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: