Proeven bij…De Roemer

Drankenspeciaalzaak De Roemer is al bijna dertig jaar een begrip in Vries en omstreken. Sinds oktober 2013 is er een tweede filiaal, dat gerund wordt door zoon Jurjen Smeenk. Wat staat er zoal voor bijzonders bij hem in het schap?

Tekst: Irene Bentum / Fotografie: Erik Vos

Nog maar twee en een half jaar is De Roemer aan de A-straat geopend. De slijterij is nu al mateloos populair. Vakblad Perswijn tipte de zaak zelfs als leukste wijnwinkel in Groningen. Wijnen zijn dan ook echt een passie van Smeenk. Hij heeft maar liefst zeshonderd verschillende soorten waar de roemer 01 (website 3)de klant uit kan kiezen. Maar ook op het gebied van bieren en gedistilleerde dranken doet De Roemer niet onder voor andere speciaalzaken. De winkel voert ambachtelijke en exclusieve merken. Vaak mooiere en juist goedkopere alternatieven op de bekende merken, waar een groot deel van de prijs opgaat aan marketing.

Smeenk komt uit een bourgondische familie. Zijn moeder is de kok, zijn vader vinoloog. Zelf is hij nu sommelier, specialist op het gebied van wijn en spijs. ‘Smaakbeleving is voor mij de motivatie geweest om zelf een winkel te beginnen en ook workshops te organiseren. Ik wil de mensen laten ervaren dat iedere wijn uniek is en leg daarbij veel nadruk op de combinatie van wijn en spijs. De ene wijn is meer geschikt voor een verjaardag en de andere past weer beter bij eten. Ik vind het leuk als mensen het verschil leren proeven.  Iedereen kan na een proeverij het verschil proeven tussen de kwaliteit van een wijn van vijf euro en een wijn van tien euro.’

In het schap

‘Veel rode wijnen komen in de problemen omdat ze bijvoorbeeld wel bij het vlees van het hoofdgerecht passen maar niet bij de garnituur. Italiaanse wijnen zijn veel breder inzetbaar en passen bij het hele gerecht. Bijna heel het land verbouwt druiven en elke streek heeft weer zijn eigen kenmerkende wijn. In het Noorden zijn de wijnen fris. Zuidelijker zijn de wijnen vaak wat zwoeler en dikker. Mijn grootste ontdekking in Italiaanse wijnen is de Aglianico druif. Het wordt gezien als de Nebbiolo druif van het Zuiden, die weer wordt gebruikt voor de beroemde Barolo, één van de duurste rode wijnen uit het Noorden. Klanten die een goedkopere Barolo willen aanschaffen, adviseer ik vaak de Grifalco Aglianico uit Basilicata. Nog een redelijk onbekend wijngebied waardoor de wijn daarvandaan een zeer goede prijs-kwaliteit verhouding heeft.’

‘Op het gebied van speciaalbier hebben we een groot assortiment. We werken met kleine brouwerijen uit de hele wereld, in totaal zo’n vijftig soorten. Hornbeer uit Denemarken is een leuk voorbeeld van zo’n kleine brouwerij. Het is hoppiger en kent meer fruittonen dan de gebruikelijke bieren.’

de roemer 03 (website 2)

‘We hebben meer dan 250 soorten whisky’s. Naast de bekende distilleerderijen hebben we ook whisky’s van onafhankelijke bottelaars, zoals The Ultimate en het Nederlandse merk Zuidam. Aan de bar heb ik altijd meer dan zestig whisky’s open. Als klanten op zoek zijn naar een goede whisky bied ik ze eerst een proeverijtje aan zodat ze voor henzelf tot de juiste keuze komen. Er zitten ook whisky’s tussen van één enkel vat. Die smaak komt na zo’n botteling dus nooit meer terug.

‘Voor de whiskyliefhebbers is jenever een mooi en wat goedkoper alternatief. Het was een tijdje uit de mode maar is weer helemaal terug. Zuidam heeft mooie gelagerde jenevers met een milde en volle smaak.’

‘De trend van aankomende zomer wordt Vermouth. Het is een pittig drankje dat uit Spanje is komen overwaaien. Vermouth was lang een vergeten drankje, dat door bartenders alleen gebruikt werd in cocktails (vooral bekend door het merk Martini). Inmiddels is het aan een opmars bezig. De trend is ontstaan doordat de mensen ’s middags bij de lunch even iets pittigs wilden drinken en de tijd nog niet rijp was om al aan een gin-tonic te beginnen.’

 

%d bloggers liken dit: