Proef de smaak van Kreeft!

Van maart tot juli wordt er weer op de Oosterscheldekreeft gevist. Daarmee is ‘t hét moment om je gasten deze lekkernij eens voor te schotelen. Maar hoe bereid je kreeft en hoe serveer je dit culinaire hoogstandje aan je tafelgenoten? De redactie van Golf & Lifestyle zocht het uit en zette de belangrijkste tips voor je op een rij.

Welke kreeft?

Voordat je een kreeft in huis haalt, moet je kiezen welke soort je wil. In het algemeen kun je kiezen tussen de Oosterscheldekreeft (Homarus gammarus) en de Canadese kreeft (Homarus americanus). Daarbij moet de opmerking gemaakt worden dat liefhebbers beweren dat de Oosterscheldekreeft de meest smaakvolle kreeftachtige ter wereld is. Dit komt door zijn verfijnde en ietwat zachtere smaak. Daarbij komt ook dat in tegenstelling tot een paar jaar geleden de visstand er in de Oosterschelde beter voor staat dan aan de andere kant van de oceaan. Ook als het om de natuur gaat een betere keuze dus.

Maar hoe onderscheid je de ene van de andere kreeft? De Oosterscheldekreeft is goed te onderscheiden van de Canadese kreeft. Zo heeft deze laatste een groen tot roodbruin pantser, dat egaal kleurt bij het koken. Het pantser van de Oosterscheldekreeft is donkerblauw tot zwart met witte plekken. Na het koken blijven deze plekken lichter van kleur. Zo is zelfs een gekookte kreeft dus aan zijn soort te herkennen.

 Kopen en bewaren?

Over het algemeen zijn kreeften te koop bij de betere vishandels en groothandels, al moet je ze meestal wel eerst bestellen. Goed dus om dit na te gaan! En let even op dat je wel een goed gezonde en verse kreeft koopt. Maar hoe herken je die? Een gezonde kreeft heeft twee scharen en moet spartelen als je ‘m oppakt.

De reden dat je kreeft levend koopt, is omdat het ontbindingsproces bij kreeften erg snel gaat. Zodra de kreeft dood is, kunnen bacteriën zich vermenigvuldigen waarbij giftige stoffen ontstaan die niet worden vernietigd door het koken. De kans op voedselvergiftiging wordt geminimaliseerd door de kreeft levend te kopen. En goede kreeft is kostbaar, zeker wanneer het seizoen net is geopend. Als alternatief kun je daarom ook eenscharige kreeften bestellen. In de regel zijn deze goedkoper. Een keuze gemaakt en de kreeften in huis? Bewaar ze dan in kletsnatte kranten in de koelkast tussen de vier en zeven graden. Zo blijft de kreeft namelijk het langste vers!

De bereiding

Je hebt een levende, bewegende kreeft in huis. Wat nu? In principe zijn er drie opties mogelijk: je kookt de kreeft levend, je legt de kreeft in de diepvries zodat hij in coma raakt en niets meer voelt of je zet bruut, maar humaan, een mes in zijn kop en snijdt hem doormidden.

Wat je ook doet, besef dat dit het moeilijkste punt van de bereiding is, wat erna komt is eenvoudig. Je kunt nu de kreeft (van 500 gr.) in 10 tot 15 minuten stomen. Doe vooraf op de snijkant zeezout, zwarte peper, een beetje citroenzest en een klontje boter. Serveer met wat gehakte peterselie. Of doe de kreeft in een hete grillpan (met bijvoorbeeld olijfolie, peper en zout) en bak de kreeft ongeveer aan beide kanten vier minuten. Serveer met zelfgemaakte kruidenboter. Uiteraard is bereiden op de barbecue ook een goede optie.

Hoe eet je kreeft?

Het correct eten van kreeft is een handigheidje dat je even in de vingers moet krijgen. Want waar begin je als je zo’n hele kreeft op je bord geserveerd krijgt? Ten eerste moet je wel weten welke delen van de kreeft je kunt eten. Dit zijn de staart, de poten en scharen. Het is handig om bij het openbreken van de scharen een kreeftentang te gebruiken. Als je de scharen hebt opengebroken, haal je daar het vlees uit. Daarna breek je de staart en haal je ook daar het vlees uit. Ten slotte breek je de poten en verwijdert het vlees. Daar kun je eventueel een kreeftenpen voor gebruiken. Er zijn ook speciale kreeftvorken te koop die het eten een stuk makkelijker maken!

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: