Portugal: mediterraans golfparadijs

Zon, zee, strand én golf. Dat vindt u in Portugal. Met meer dan vijftig golfbanen, een schitterende kuststrook, sfeervolle kustplaatsen, interessante bezienswaardigheden en een subtropisch klimaat, is dit land een waar paradijs voor de vakantievierende golfer.

Tekst: Geeske de Vries

De laatste tien jaar is de populariteit van Portugal als golfbestemming enorm toegenomen. Niet zo vreemd, want golfen in dit land is heerlijk. Met warme zomers en milde winters, is het weer in Portugal over het algemeen zacht, waardoor u er vrijwel het hele jaar de baan op kunt. De bereikbaarheid van de banen is uitstekend en de faciliteiten zijn erg goed. Daar komt bij dat veel banen op adembenemend mooie locaties liggen. En aangezien het land op slechts drie uur vliegen van Nederland ligt, kunt u er ook voor een lang weekend naartoe.

De Algarve
In de Algarve, de regio die zich uitstrekt over de gehele breedte van Zuid-Portugal, vindt u de meeste golfbanen; meer dan dertig. Veel daarvan liggen langs de prachtige kustlijn van de Atlantische Oceaan. Een bekende baan is San Lorenzo, één die al jaren in de top van Europese golfbanen staat. Vanaf het clubhuis voert deze baan u door een licht glooiend pijnbomenlandschap richting zee. Drie holes leiden u pal langs het water, de lagune van natuurpark Ria Formosa. Daarna gaat u weer licht omhoog, landinwaarts. Via onder meer een eilandgreen en een oud pijnboombos komt u na achttien holes weer op het terras van het clubhuis en bent u een unieke golfervaring rijker.

Ook Pinheiros Altos Golf in de Algarve is een aanrader, een mooie 27-holesgolfbaan met een solide reputatie. De originele achttien holes zijn ontworpen door de gerenommeerde Amerikaanse architect Ronald Fream en de extra negen holes door de Portugese golfarchitect George Santana da Silva. De goed geplaatste hindernissen vragen om veel concentratie en tactiek. Het grootste deel van de baan wordt bedekt door bomen en meren. Pinheiros Altos Golf biedt uitdaging aan alle golfers. Naast golfbanen, vindt u in de Algarve uiteraard gouden stranden, bijzondere rotsformaties, karakteristieke vissersdorpen en een heuvelachtig binnenland. Een ideale bestemming dus voor een heerlijke vakantie.

Noord-Portugal
In het noorden van Portugal kunt u onder andere terecht op Golfe de Amarante, een baan die in een natuurlijk landschap ligt, op zeshonderd meter boven de zeespiegel en tegelijkertijd in een dal. Op deze baan draait het om precisie. Zo is hole vier een ware uitdaging omdat de green tien meter boven de fairway uitsteekt. U komt verder regelmatig bunkers, meertjes en watervallen tegen en heeft uitzicht op de rivier Tâmega. De baan ligt overigens in de buurt van havenstad Porto. Deze stad ligt op beide oevers van de rivier de Douro die met elkaar zijn verbonden door een imposante brug. Porto is bekend van de portwijn, die u uiteraard overal in de stad kunt proeven. De stad heeft zich de laatste jaren op cultureel gebied flink ontwikkeld en is daarom zeker een bezoek waard.

Lissabon
Ook rond hoofdstad Lissabon, in het westen van het land, liggen verschillende goede golfbanen. Zoals Golf do Estoril, een klassieke 18-holesbaan die dateert uit 1945. U waant zich hier ook nog in die tijd – maar op een positieve manier. De baan ligt bij de kust, tussen pijn- en eucalyptusbomen. De holes zijn hier niet al te lang; vanwege de smalle fairways en de hoogteverschillen is accuratesse hier belangrijker. Bent u uitgegolfd, neem dan ook vooral de tijd om het prachtige Lissabon te bekijken. In deze stad kunt u onder meer genieten van fadomuziek, kleurrijke azulejos (keramieken tegels), een historisch centrum, museumwaardige gele trams, lekkere lokale zoete pasteitjes, gegrilde sardientjes en tal van gezellige barretjes en koffiehuisjes. Boas Festas!

Tags (categorieën en branches)golfengolfparadijsportugal
%d bloggers liken dit: