De Karlskirche in Wenen

Ontdek keizerlijk Wenen

Waan je in een heel andere wereld met koninklijke paleizen, eeuwenoude architectuur en volop historie. Wenen is bij uitstek een geweldige plek om een weekendje te vertoeven. In de loop der tijd heeft de stad zich opgewerkt tot een levendige plaats met veel activiteiten. Of je nou van musea houdt, graag wandelt of je het liefst onderdompelt in de culinaire restaurantscene: het kan hier allemaal. Journalist Maaike Schaap reisde voor Golf & Lifestyle af naar de stad en beschrijft haar hoogtepunten.

Het is hartje winter als ik aankom in de prachtige stad Wenen. De temperatuur is twee graden boven nul, maar de gevoelstemperatuur ligt rond de min tien. Gehuld in een warme winterjas en een dikke sjaal zet ik mijn eerste stappen in de sfeervol verlichte stad die vooral bekendstaat om haar klassieke paleizen, de opera en natuurlijk jägermeister en schnitzels.

Een shuttlebus vervoert me vanaf het vliegveld naar hartje centrum waar ik bij het dichtstbijzijnde metrostation een vervoerspas koop voor drie dagen. Ideaal, nu kan ik de komende dagen gemakkelijk van A naar B reizen met de metro, tram en bus.

Mijn hotel ligt pal naast de Naschmarkt, een populaire wijk aan de rand van het oude stadscentrum. En meteen een leuke tip, want het hele jaar door kun je iedere dag de markt bezoeken waar je volop verse vis, noten en kruiden kunt kopen. En in de wintertijd loop je om de paar meter wel tegen een winterstalletje met glühwein aan. Tussen alle kraampjes zitten allerlei kleine restaurantjes en wijnbarretjes. Op zaterdag is het hier nog drukker, dan vind je naast de standaard stands ook nog winkelkraampjes met handgemaakte kunstwerken, kleding en lekkernijen.

Schloss Schönbrunn

De volgende ochtend ziet de stad er sprookjesachtig uit. De hele stad is bedekt met een laagje dons sneeuw en de zachte sneeuwvlokken dwarrelen neer op mijn gezicht. Ik baan me een weg door de sneeuw en pak de metro naar het meest bekende paleis van Wenen: Schloss Schönbrunn. En ik ben niet de enige die hier naartoe gaat. Samen met bussen vol toeristen zet ik koers naar de toeristische trekpleister.

Eenmaal gearriveerd begrijp ik al die toeristen wel; het is er prachtig! Het magistrale paleis telt maar liefst veertienhonderd kamers en was vroeger het zomerpaleis van keizer Frans en prinses Sissi. Door de sneeuw is het paleis nóg mooier en een werkelijke parel van de stad. Als bezoeker kun je binnenkijken in het paleis, maar wees gerust: je kunt (slechts) veertig kamers bekijken… En als je er bent, vergeet dan vooral niet een bezoek te brengen aan de (gratis) paleistuinen. De sneeuw geeft het een romantisch tintje, maar in de lente en zomer staat de hele tuin prachtig in bloei en kun je er heerlijk wandelen.

Wandeltour door de oude stad

Iets na de middag wandel ik met een groep toeristen door de stad tijdens een wandeltour. De gids leidt ons in tweeënhalfuur tijd langs de belangrijkste hotspots van de stad. En dat zijn er nogal wat. Voor een weekend Wenen is er namelijk genoeg te zien en te beleven. Onze eerste stop is de Weense Staatsopera. ‘Een aanrader’, knikt de gids. ‘Je kunt van tevoren proberen een kaartje te bemachtigen voor een show die avond, maar je kunt ook voor vier euro een staplaats bemachtigen. Dan moet je wel anderhalf uur voor de show aanwezig zijn bij de zijingang…’

De gids gaat verder. ‘Naast de opera worden er ook veel klassieke concerten gegeven in de Wiener Staatsoper, het Konzerthaus of Musikverein.’ Volgens de gids is een absolute aanrader de Wiener Mozart Konzerte, waarin een in historische kledij gestoken groep zangers en orkestleden de mooiste werken van Mozart vertolken.

Tijdreis  

We wandelen langs prachtige gebouwen zoals de Stephansdom, de Karlskirche, het burgtheater en de Hofburg. Bij die laatste blijven we een tijdje staan. De Hofburg is het voormalige keizerlijk paleis waar de Habsburgse keizers hof hielden. Tegenwoordig vind je hier de zetel van de president van Oostenrijk, maar ook een aantal musea, zoals het Sissi museum en de Spaanse rijschool. ‘Een show bijwonen van de Spaanse rijschool is absoluut de moeite waard’, vertelt de gids. De ranke, witte Lippizanerpaarden zijn een bijzondere verschijning. Om te mogen deelnemen aan de Spaanse rijschool moet je bij de top van de top horen. De dieren bewegen zo sierlijk dat het wel op ballet lijkt. Geen show bekijken? Je kunt ook een ochtendtraining bijwonen of een rondleiding door de stallen krijgen.

Naast historische gebouwen is Wenen ook hip en modern. Restaurants rijzen de pan uit in deze levendige stad. Op veel plekken zijn de kale muren versierd met prachtige streetart en verdeeld over de stad zijn er veel classy rooftopbars. Voor een mooi 360 graden-uitzicht over de stad kun je terecht bij Le Loft Bar. Een andere hotspot is Krypt. In de jaren ’50 en ’60 was het een geheime kelderbar, maar nu een luxe cocktailbar waar veel rijken van de stad hun tijd doorbrengen.

Koffiehuizen en schnitzels

‘Als je hier bent, móét je naar een konditorei’, vertelt onze gids. De koffiecultuur in Wenen is hip en happening en dat is het altijd al geweest. De stad telde onlangs 564 koffiehuizen. Zelfs als je niet van koffie houdt, is het de moeite waard een traditioneel koffiehuis binnen te stappen. De koffie krijg je uiteraard op zijn Weens, met een lekkere toef slagroom. En als je het helemaal goed wil doen, bestel je er de Sacher torte bij. Een machtig, zoet chocoladetaartje vernoemd naar het vijfsterrenhotel Sacher. Volgens de gids kun je deze bij Hotel Sacher krijgen, maar is dit een tikkeltje overrated. Ga liever voor een lekker stuk chocoladetaart en kop koffie naar Demel of Café Phil.

Onze laatste stop die middag is het museumkwartier. Te midden van gebouwen als de opera, het parlement, het Volkstheater en het voormalige beursgebouw is het Museumkwartier MQ verrezen. Een gebied met – hoe kan het ook anders – veel musea, maar ook veel terrassen, cafés en restaurants. Museumliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij het Albertina Museum, Leopoldmuseum of het Kunsthistorisches Museum.

Hongerig van de wandeltour besluit ik voor hét vleesgerecht van de stad te gaan. De schnitzel. En dat dit gerecht populair is, wordt meteen duidelijk als ik langs restaurant Figlmüller loop. Buiten staat een lange rij te wachten op een tafel. Reserveren? Dat kan niet. Hoewel het restaurant goed bekendstaat, loop ik door naar Lugeck, het moderne broertje van Figlmüller. In een luxe setting bestel ik de schnitzel die geserveerd wordt met een heerlijke aardappelsalade en een portie preisselbeeren-compote (cranberries). Genieten!

Schloss Belvedere

De volgende dag sta ik wederom vroeg op en pak de tram naar Schloss Belvedere ten westen van de stad. De sneeuw van de vorige dag is helaas verdwenen, maar dat maakt de stad niet minder mooi. Aangekomen bij het paleis – iets minder druk dan Schloss Schönbrunn – valt wederom mijn mond open van verbazing. Het prachtige paleis waar vroeger de Oostenrijkse veldheer Prins Eugène von Savoyen woonde, is eveneens een indrukwekkend voorbeeld van de keizerlijke architectuur.

Het paleis is ontworpen in de achttiende eeuw. Tegenwoordig kun je het slot bezoeken en vind je binnen één van Oostenrijks bekendste kunstcollecties. Naast ’s werelds grootste collectie schilderijen van Gustav Klimt zijn hier ook beroemde werken van de Wiener Moderne (Oskar Kokoschka) en het Franse impressionisme (o.a. Monet) te bewonderen. Maar de hoogtepunten zijn ongetwijfeld twee van Klimt’s bekendste schilderijen “de Kus” en “Judith”. En natuurlijk kun je rondlopen tussen de pracht en praal van de verschillende ruimtes. Zo is er een grote marmerzaal en een gouden zaal. Om het slot heen is een prachtige botanische tuin aangelegd waar je heerlijk kunt wandelen.

De rest van de dag slenter ik door de stad met een grote glimlach op mijn gezicht. Af en toe glip in een konditorei binnen, proef ik een lokaal gebrouwen biertje of haal een lekkere hap bij één van de populaire kraampjes op straat. Deze drie dagen zijn omgevlogen. Hoewel het centrum niet heel groot is, krijg ik geen genoeg van de groteske gebouwen en de gezellige sfeer die er hangt. Wenen: ik zie je graag nog eens terug!

Tekst: Maaike Schaap | Foto’s: Maaike Schaap & AllesoverWenen

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: