Netty de Rooij: ‘Golf is een sport in harmonie met jezelf’

Zeventien jaar geleden begon Netty de Rooij met golf. Onbewust werd ze gegrepen door de sport. Ieder vrij uurtje besteedde ze op de baan. En dat heeft zich uitbetaald, want inmiddels heeft ze handicap 8 op haar naam staan. Het golfenthousiasme heeft ze nooit verloren en ze staat dan ook nog steeds met veel plezier op de baan. ‘In de golfsport moet in je in elke situatie weer creatief zijn.’

Tekst: Walter de Boer / Fotografie: Sander Drooglever

Altijd was tennis de sport van Netty de Rooij (65) uit Emmen. ‘Jarenlang heb ik veel plezier beleefd aan tennissen, maar mijn echtgenoot wilde op een gegeven moment graag golfen’, vertelt ze. ‘Hij is net als ik een echt buitenmens en geniet ervan om dingen met mij samen te doen. Daarnaast speelden veel mensen in zijn omgeving ook al golf.’ Ondanks het enthousiasme van haar man was Netty zelf niet meteen voorstander om te gaan golfen. Ze legt uit: ‘Op dat moment werkte ik volledig en met een gezin van drie kinderen leek het mij niet haalbaar om er tijd voor vrij te maken. Dan is beginnen met een nieuwe sport wel wat teveel van het goede.’

Ondanks dat standpunt, besloot de golfster toch met haar man mee te gaan en volgde het tweetal een clinic op golfbaan De Gelpenberg in Aalden. Tegen haar verwachting in sloeg het golfvirus over. ‘Ik had meteen door dat dit dé sport voor mij was.’ Alles kwam er voor haar in samen: de bal, de natuur en het uitdagende element. ‘Golfen is gewoon nooit hetzelfde’, vertelt ze enthousiast. ‘De bal komt steeds ergens anders te liggen en in elke situatie moet je weer creatief zijn. Dat vind ik enorm leuk. Het gaat voor mij niet altijd om de techniek, maar ook om het bekijken van de situatie, een inschatting maken en het nemen van een beslissing. En dan moet je nog maar afwachten of het de juiste is. Dat is altijd spannend.’

Gegrepen door de sport

Eenmaal in de ban van de golfsport, stopte ze met tennis en greep ze ieder vrij moment dat ze had aan om naar de baan te gaan. ‘Vaak ging ik na mijn werk nog even een uurtje de driving range op om wat ballen te slaan en als ik tijd had deed ik met wedstrijden mee’, zegt ze. Voor haar man gold dat enthousiasme minder. ‘Hij vond en vind het gezellig om dingen met mij samen te doen. Net zoals we vroeger met het hele gezin gingen zeilen, komen we nu samen op de mooiste golfbanen. Maar zo fanatiek als ik ben in de golfsport is hij niet.’

Netty werd geboren in Heerenveen en woonde voordat ze in Emmen terecht kwam met haar partner en haar drie dochters in het westen van het land. Door de baan van haar man kwam ze in Emmen te wonen. Daar werkte ze een tijdlang als docent verpleegkunde. Door ziekte moest ze stoppen. Dat bracht ook in haar golfritme verandering. ‘Sinds mijn ziekte wil ik nog meer dan voorheen echt alleen maar kwaliteit van leven en alles in harmonie met mijn omgeving.’ De dingen die ze doet, wil ze dan ook alleen maar met volle overgave doen. Dat geldt ook voor golf. ‘Ik ben van mening dat golf een sport is in harmonie met jezelf.’ De Emmense maakt zich dan ook niet druk om de dingen om haar heen. ‘Je zult nooit scoren als je je continu ergert aan mensen in je omgeving. Om ontspannen te kunnen spelen moet je dat soort dingen loslaten. Dat werkt veel beter.’

 Golfpro

Sinds Netty met golf begon, heeft ze haar handicap terug weten te brengen naar 8. Dat komt onder andere doordat ze veel contact heeft met een golfprofessional die haar ondersteunt en met wie ze regelmatig traint. ‘Hij heeft mij alle facetten van de golfsport geleerd en altijd gezegd dat ik vooral van golfen moet genieten. Hij zegt: “Ik leer jou de tools om het spelletje steeds leuker te vinden.” Een sport heeft verschillende elementen waardoor je beter gaat presteren. Het gaat dan om de techniek, mentaliteit, conditie en plezier hebben.’ Het draait volgens de golfcoach niet alleen om resultaat. ‘Als je de bal mooi geslagen hebt, dan is dat feit alleen al ook goed.’ De golfpro helpt de Emmense om beter te worden. En dat pakken hij en de golfster professioneel aan. ‘Hij gaat met mij om tafel en maakt een trainingsplan, zodat ik op het juiste moment kan pieken.’ Een aanpak voor een topsporter, maar dat vindt Netty juist leuk. ‘Hij is heel streng. Als ik zijn schema niet volg en bijvoorbeeld op de golfbaan ben, stuurt hij mij terug en zegt hij dat we dat niet hadden afgesproken ik beter naar hem moet luisteren. Daar staat tegenover dat hij altijd voor mij klaarstaat en mij belt na de wedstrijden, om te vragen hoe het is gegaan. Dat vind ik echt getuigen van klasse.’

Nieuwe ontwikkelingen

Trainen doet Netty op twee verschillende banen: De Gelpenberg in Aalden en Golfbaan Zuid-Drenthe in Erica. Daardoor wordt ze steeds opnieuw uitgedaagd en kan ze al haar vaardigheden trainen. Toch blijft haar favoriete baan De Gelpenberg, de baan waar ze begonnen is. Daar heeft ze haar vaste clubje mensen en vrienden. Bovendien vindt ze de baan prachtig. ‘De Gelpenberg biedt veel afwisseling met mooie, grote open stukken, maar ook bunkers, bos en vooral veel natuurlijke facetten die mij aanspreken. Ook voert de baan een beleid dat ervoor zorgt dat steeds meer mensen de baan weten te vinden.’ Want de landelijke trend dat steeds minder lid worden van één baan geldt ook voor De Gelpenberg. ‘De baan gaat mee met de tijd en is bijvoorbeeld op social media steeds beter te vinden’, legt ze enthousiast uit. ‘Daarnaast is er topgolfschool met echte talenten die de baan op de kaart zetten. Die geven grote bekendheid aan de baan. Dat is de beste reclame die je kunt hebben.’

Netty geniet iedere keer als ze op de baan staat. Of ze nu speelt om haar handicap te verlagen of gewoon voor de gezelligheid, het maakt haar niet uit. ‘De golfsport heeft mijn blik enorm verruimt. Het spel ontspant heel erg en ik kom, zeker als ik mee doe aan toernooien, op de mooiste plekken.’ En daar neemt ze graag de tijd voor. ‘Als ik in mijn eentje op de baan ben, ga ik vaak even zitten en neem ik de omgeving in mij op. Dat is een geweldig gevoel.’

%d bloggers liken dit: