Golfpro Martin Kanninga

Martins Mastertips: Als de bal hoger of lager ligt dan je voeten

Martin Kanninga is als golfprofessional werkzaam bij de Drentsche Golf en Country Club in Assen. Zelf speelt hij al vanaf zijn dertiende golf en kreeg hij onlangs de tweede prijs uitgereikt voor Golfprofessional van het jaar. De onverminderde liefde die Martin koestert voor de sport, kan hij al ruim 22 jaar kwijt in zijn vak als teaching professional. Voor de Golf & Lifestyle geeft Martin u tips omtrent bijzondere situaties en hoe deze op te lossen zijn. Deze keer bespreken we het probleem als de bal hoger of lager ligt dan je eigen voeten.

Meestal ligt de bal redelijk gelijk aan de hoogte van je voeten, maar op sommige momenten of op andere (buitenlandse) banen is dit vaak niet het geval. Als de bal hoger of lager ligt dan je eigen voeten, dan moet je goed handelen om die bal toch goed te raken.

golftop

Martins Mastertips: les 6 DE GOLFTIP: ALS DE BAL HOGER OF LAGER LIGT DAN JE VOETEN

Wat moet je doen als de bal hoger ligt?

Het gevaar is hier dat je de grond inslaat of de bal links van je doel zal missen. Om dit te voorkomen moet je de volgende 4 tips in gedachten houden:

  1. Pak de golfclub korter vast
  2. Leg de bal in het midden van je stand
  3. Zet je gewicht goed op de bal van je voet
  4. Lijn afhankelijk van de helling 5 – 10 meter rechts op

Maak een oefenswing om te controleren of je de juiste aanpassing hebt gedaan en vertrouw erop dat de bal terug komt naar links. Swing normaal en niet extra rustig of harder.

Wat moet je doen als de bal lager ligt?

De kans is groot dat de bal gaat toppen of dat je hem in het ergste geval zelfs mist. Ook je doel missen aan de rechterkant is een gevaar. Hierbij vijf tips om dit te voorkomen:

  1. Hou de stok op normale hoogte vast (niet hoger)
  2. Buig vanuit je bekken iets meer naar voren en gebruik je knieën om de juiste hoogte/diepte te vinden
  3. Leg de bal in het midden van je stand en zet je gewicht iets neer naar je hakken
  4. Lijn afhankelijk van de helling 5 – 10 meter links op

Het moeilijkste in deze situatie is dat er een verandering heeft plaatsgevonden in je normale beginhouding. Het is dus best lastig om in deze andere houding te blijven staan. Maar als het lukt, dan raak je de bal zuiver!

Fotografie: Marike van de Witte

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: