Lekker Netflix bingen met kerst: dit zijn de meest cheesy kerstfilms!

Tuurlijk: normaal kijk je alleen maar hoog aangeschreven Franse zwartwitfilms en Russische stopmotions waarin niet gesproken wordt. Om ze achteraf grondig te analyseren met je collega’s en andere cinemavrienden. Maar als er één periode is waarin je niet kritisch hoeft te zijn op wat er op je beeldscherm voorbijkomt, zijn dat wel de dagen rond kerst. Op het beeldbuismenu? Vermaak dat het glazuur van je tanden laat spatten en net zo licht verteerbaar is als de kerstkransjes en chocoladekerstmannen die je tijdens het bingewatchen verorbert. Wij onderwierpen een aantal kerstfilms aan een kritische analyse: zijn ze cheesy genoeg?

Home for Christmas (Hjem til Jul, 2019)

Waar gaat het over? De hardwerkende verpleegster Johanne staat met een grote, oprechte glimlach aan elk ziekenhuisbed en offert haar vrije dagen op om voor haar patiënten te zorgen. Maar haar moeder en andere familieleden leggen de focus slechts op één ding: Johanne’s falen in de liefde. Als enige van de familie heeft zij namelijk geen partner. Bij familie-etentjes moet Johanne daarom maar in de kinderhoek zitten en uitleggen waarom ze in godsnaam haar fantastische ex drie jaar geleden heeft laten gaan. En ze wordt er ook niet jonger op hè! Deze bemoedigende woorden zorgen er echter niet voor dat Johanne totaal depressief onder de tafel gaat liggen en zichzelf een delirium drinkt. En ze besluit haar familie ook geen moderne ideeën bij te brengen omtrent het burgerschap anno 2019/2020. In plaats daarvan doet ze iets impulsiefs. Ze zegt dat ze wél een vriend heeft, en dat die op het aanstaande kerstdiner op kerstavond aanwezig zal zijn. Aangemoedigd door haar huisgenote besluit de daarna toch wel panikerende Johanne niet om de waarheid op te biechten, maar proactief op zoek te gaan naar een metgezel. Mede dankzij datingapps levert dat heel wat interessante rendez-voustjes op. Maar de hamvraag is natuurlijk: lukt het Johanne om aan de verwachtingen van haar omgeving te voldoen, en iemand mee te nemen op 24 december?

Cheesy genoeg? Deze serie is een aanrader: gewaagder dan de meeste kerstfilms, minder theatraal dan Bridget Jones, maar wel feelgood en grappig.

 

Christmas With a View (2018)

Waar gaat het over? Ai, gemiddeld krijgt Christmas With a View slechts de helft van de 5 sterren. En dat is niet zo gek, want het plot van deze Harlequin-film is nog oppervlakkiger dan de gemiddelde bouquetroman. (Niet dat wij die lezen.) Korte beschrijving: Clara werkt als manager in een luxe wintersportrestaurant en is erg geliefd bij plaatselijke dorpsbewoners en haar collega’s – vast omdat ze zo’n type is dat mensen graag een innige knuffel geeft als begroeting. Wanneer de bekende Shane tv-kok als nieuwe chef aantreedt, komt haar liefdesleven in een stroomversnelling. Alleen zorgen de snode plannetjes die Clara smeedt met haar behoorlijk vage baas (hij heeft bijvoorbeeld geen voornaam maar wordt door iedereen Mr. Peters genoemd; én hij geeft Clara als enige van de werknemers een halsketting met kerst) ervoor dat het niet meteen op een happily ever after uitdraait. Spoiler: een me too-verhaal wordt het niet; wel wordt er met Sherlock Holmes-achtige elementen gestrooid. Maar dat is niet genoeg om het verhaal de nodige diepgang of spanning te geven; en de personages die zogenaamd grappig moeten zijn tillen het geheel ook niet naar een hoger level.

Cheesy genoeg? Voor Christmas With a View hoef je dus niet eens even goed te gaan zitten. Gelukkig maken de vertrouwde zoetsappigheid en de nepsneeuw die bij een kerstfilm horen het een beetje goed. Prima behang voor als je tegelijkertijd nog een kerststol aan het bakken bent, of voor als je op 24 december nog een werkdag moet zien door te komen.

 

Christmas Inherentance (2017)

 

Waar gaat het over? Het is weer tijd voor de jaarlijkse kerstborrel op het werk! We ontmoeten de hoofdpersoon Ellen uit New York als zij languit achterover in een omgekieperde kerstboom ligt, met een glas champagne in haar hand. Haar baas slash vader kan er niet om lachen. Is Ellen dan écht nog niet volwassen en verantwoordelijk genoeg om hem straks op te volgen als directeur van een kerstspeelgoedgigant? Om haar bewustzijn van de wereld wat groter te maken, stuurt haar vader haar daarom met een speciale missie naar zijn geboortedorpje Snow Falls. Aan Ellen de taak om bij de voormalig zakenpartner van haar vader een mysterieuze box met kerstkaarten af te leveren, een man die nog steeds in het sprookjesachtige dorpje woont.

In de herberg waarin Ellen verblijft, is het ondanks de haperende wifi best oké vertoeven. De eigenaar van de bed and breakfast is de aantrekkelijke maar de in de liefde verbitterde Jake, die doorgaans normaal functioneert totdat hij wordt geconfronteerd met het nummer ‘Silent Night’. (En dat is vaker dan je zou denken.) Jake en Ellen hebben meer gemeen dan ze in eerste instantie denken. Voor wat extra spanning in het verhaal heeft Ellen zich vanaf haar aankomst in Snow Falls als een ander persoon voorgedaan, namelijk als een eenvoudige maar gepassioneerde koekenbakster. Dankzij Jake en de andere dorpsbewoners die zich er tegenaan bemoeien, maakt Ellen langzaam de kerstgedachte eigen: vooral van betekenis voor anderen zijn.

Maar als er een hevige sneeuwstorm op komst is, die zogenaamde zakenpartner van haar vader na twee dagen nog altijd pleite is én als op klap op de vuurpijl ook nog eens al haar geld op is, lijkt haar missie in gevaar te komen… Ook heeft Ellen in de stad nog ergens een arrogante verloofde rondlopen, met wie ze al vóórdat het ja-woord is beklonken onenigheid heeft. Zal ze hem dumpen en er met Jake van doorgaan? En weet ze haar missie uiteindelijk toch te volbrengen? Daar zal je echt zelf achter moeten komen. En dat is heus geen straf.

Cheesy genoeg? Ja! Christmas Inheritance heeft met een verboden liefde, onverwerkt oud zeer, verborgen identiteiten en een cheesy clichékerstgedachte álle ingrediënten van de perfecte mierzoete kerstfilm.

 

Ook cheesy:
The Knight Before Christmas (***)
Holiday in the Wild (*)_
The Princess Switch (**)
De ‘A Christmas Prince’-triologie: A Christmas Prince (***), The Royal Wedding (**) en The Royal Baby (*) (wordt per deel slechter)

Tags (categorieën en branches)kerstfilmNetflix

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: