‘Kunst maken is voor mij een way of life’

Kunstenaars, artiesten en muzikanten zijn vaak markante persoonlijkheden. Met eigen visies en levensstijlen waaruit hun werk ontspruit. Dat geldt ook voor kunstenaar Jack Liemburg (50). Hij verruilde zijn vaste baan als vertegenwoordiger voor een onzeker bestaan als kunstenaar, maar heeft daar nog geen dag spijt van. Wat kleinschalig begon in Apeldoorn is nu groots in binnen- en buitenland.

Tekst: Maaike Schaap I Fotografie: Angela Stouten

Dat hij een atelier van achthonderd vierkante meter in Apeldoorn zou bezitten, had Liemburg als kind nooit gedacht. ‘Ik was altijd heel creatief met tekenen en ontwerpen, maar van mijn hobby mijn werk maken was niet aan de orde. Mijn vader was politieagent en wilde dat ik ging studeren, in militaire dienst ging en een “normale” baan zou zoeken.’ Zo gezegd, zo gedaan. Hij studeerde, werkte als vertegenwoordiger in computers en printers en woonde in Leeuwarden. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Uiteindelijk koos Liemburg toch voor een bestaan als kunstenaar.

Het is inmiddels twaalf jaar geleden dat Liemburg zijn vaste baan inruilde voor het kunstenaarsvak. ‘Ik moest mijn auto van de zaak inleveren en toen werd het eerst afzien. Zo kreeg ik bijvoorbeeld ellende door een hypotheekachterstand en meer van dat soort dingen.’ Hij bleef zijn hart volgen en met resultaat. ‘Na twee jaar begon mijn kunst gelukkig te lopen.’ Hoewel het een lastige periode was, Liemburg zou het zo weer overdoen. ‘Vastzitten aan een vast salaris met een baas die zegt hoeveel je elke dag moet verkopen wilde ik niet meer. Nu kan ik mijn eigen ding doen en dat heeft heel veel waarde voor me.’

Werken op bestelling

In het allereerste begin van zijn kunstcarrière inspireerde Hermans Brood hem. ‘Evenals de Cobra-kunstenaars Lucebert en Corneille, maar op gegeven moment wilde ik echt mijn eigen stijl ontwikkelen. Mensen vragen vaak hoe je die stijl moet omschrijven, maar geen enkel woord dekt de lading volledig. Het is mixmedia, het is popart, maar het is nog veel meer “Jack”.’

In zijn Apeldoornse atelier maakt Liemburg eigen werken, maar ook kunst op bestelling. ‘Soms wil bijvoorbeeld iemand een afscheidscadeau voor een collega of een portret van zijn kinderen, maar dan natuurlijk wel op mijn manier.’ De jaarlijkse productie beslaat zo’n tweehonderd tot driehonderd doeken. ‘Ik heb geen vaste manier van werken. De ene keer bewerk ik eerst de foto’s tot losse elementen en kleurlagen en komen de teksten er daarna bij. Je kunt het zien als  “koken” met allerlei ingrediënten, ik doe niet zomaar wat. Het is echt een proces.’

Ameland

Geen enkel thema laat Liemburg onbespied. ‘Ik werk echt vanuit mijn gevoel. De ene keer is het werk vrolijk, de andere keer verdrietig. Zo ontstaan er grote kunstwerken met veel kleur en fotografie.’ Hij werkt met grote linnen doeken, acrylverf en lak. Inspiratie voor zijn werken haalt Liemburg uit verschillende dingen. ‘Ameland is één van mijn favoriete plekken. Als ik de zee zie en over het strand loop, krijg ik veel inspiratie. Ik kan dan hele mooie dingen schrijven en bedenken.’ Naast Ameland gaat hij ook graag naar Italië, Ibiza, Portugal en Spanje. ‘Maar eigenlijk valt inspiratie overal uit te halen. In mensen die je ontmoet, maar ook in muziek. Ik ben gek op songteksten, daar haal ik ook veel gevoel of lyrics uit waar ik een kunstwerk op bouw. Van klassieke muziek tot Nederlandstalige nummers van Liesbeth List en Ramses Shaffy tot Tiësto en Armin van Buuren.’

Eigenlijk is het koken met allerlei ingrediënten

Hoewel het de eerste twee jaar buffelen was voor de kunstenaar, kan hij nu goed rondkomen van zijn werk. ‘Kunst maken is echt mijn passie én mijn hobby. Een way of life zou je kunnen zeggen. En ik werk hartstikke hard. Zes dagen in de week ben ik van negen tot zes bezig en in de avonden geef ik vaak nog workshops of presentaties. Ondanks dat ik veel werk, voelt het niet zo. Ik doe echt waar ik zin in heb.’ Het mooiste van zijn vak vindt Jack dat hij een gevoel naar een beeld kan vertalen en dat iedere dag weer anders is. ‘Ik weet ’s ochtends nooit hoe mijn dag eruit gaat zien en wat ik ga maken. Elke dag is een groot vraagteken.’

Eruit halen wat erin zit

Anderhalf jaar geleden overleed Liemburgs ex-vrouw met wie hij een zoon, Beau, van vijftien heeft. ‘Dat was een heftige tijd voor ons. Als zoiets gebeurt realiseer je je hoe betrekkelijk het leven is en zie je hoe snel het allemaal kan veranderen. Ik probeer uit het leven te halen wat erin zit en samen met Beau te genieten van elke dag. Dat gevoel probeer ik ook te vertalen naar mijn kunstweken.’

Naast het maken van schilderijen, maakt Liemburg ook graag muziek en is onlangs de cd We redden ons uitgebracht samen met Ton Snijders. Hij is toetsenist van Frank Boeijen en Liesbeth List en een goede vriend Liemburg. ‘We hebben onze cd gecombineerd met kunst. Zo staan er elf liedjes op de cd die gaan over de liefde, over verlies, maar ook over vraagtekens in het leven. Bij ieder liedje zit een kunstwerk, songtekst en een lied. Een onwijs leuk project om ernaast te doen.’

Dromen

Dat is niet het enige. Naast schilderen en muziek maken geeft Liemburg ook workshops. ‘De deelnemers probeer ik uit hun comfortzone te halen en ze helemaal los te laten gaan met verf. Dan krijg je prachtige doeken. Vaak leren ze iets over zichzelf en ik leer weer van hen.’

De workshops vinden plaats in zijn grote atelier. ‘Sowieso een bijzondere ervaring om eens binnen te lopen’, lacht hij. ‘Achthonderd vierkante meter met muren vol kunst, beschilderde piano’s, vloeren vol verf en talloze muziekkunstwerken. Je stapt een heel andere wereld binnen bij mij.’

Het moge duidelijk zijn dat Liemburg druk genoeg is, maar aan dromen geen gebrek. ‘Mijn naam breidt zich steeds verder uit. Onlangs ben ik de samenwerking aangegaan met de Galerie Muskee in Groningen en andere galeries in Nederland. Maar ik droom ook nog wel van een carrière in Japan en Amerika. Want als het hier werkt, kan het daar toch ook?’ Maar wat als het niet lukt? ‘Ach, ik ben hier ook hartstikke happy mee. Ik doe wat ik leuk vind, dat is volgens mij het belangrijkste. De rest volgt vanzelf.’

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: