Jaguar F-PACE: Dynamische kat op hoge poten

Als je pak ‘m beet vijftien jaar geleden had geroepen dat sportwagenmerk Jaguar nog eens met een SUV op de proppen zou komen, had waarschijnlijk niemand je geloofd. Maar het segment van SUV’s is nu eenmaal booming en dus kan Jaguar inmiddels niet meer achterblijven. Het resultaat is de Jaguar F-PACE , die sinds juni van dit jaar staat te shinen in de Nederlandse Jaguarshowrooms.

Tekst: Marieke Bos

Er was voor de Britten geen kruid tegen gewassen: SUV’s gaan als warme broodjes. En als je als sportwagenmerk wilt overleven, is het onvermijdelijke onvermijdelijk. Toen Porsche met de Cayenne op de proppen kwam, was dat nog als vloeken in de kerk. Maar nadat Maserati verraste met de Levante, kijken we al helemaal nergens meer van op en lijkt het niet meer dan logisch dat ook Jaguar zich nu op het pad van de SUV’s begeeft.

Jaguar heeft het zich daarmee niet makkelijk gemaakt. De markt is bijna verzadigd en de concurrenten van de F-PACE zijn nou niet bepaald de minste. De grootste rivaal is wellicht de Macan van Porsche, maar ook de BMW X3, Audi Q5 en Volvo XC60 kunnen het Jaguar flink lastig maken.

Volbloed Sportwagen

Maar het oog wil ook wat. En daarin heeft de F-PACE wat ons betreft zeker een streepje voor. In de eerste plaats is de F-Pace onmiskenbaar een echte Jaguar. Ook niet zo gek, want qua uiterlijk is de F-PACE geïnspireerd op het F-TYPE, een volbloed sportwagen. Dat verklaart meteen waarom die achterlichten je mogelijk zo bekend voor komen; die zijn bijna 1 op 1 overgenomen van zijn sportieve broer.

Ook binnenin zie je direct dat de Britten hier hebben huis gehouden. De materialen – leer en hout -, de lijnen van het dashboard en de tiptop afwerking; het draagt allemaal het signature van Jaguar. Ook de omhoogkomende Drive Selector van de versnellingsbak kenden we al. Wel helemaal nieuw is het infotainmentsysteem, met groot 10,2” touchscreen. Als we Jaguar mogen geloven is dit het snelste systeem van dit moment.

Niet onbelangrijk is natuurlijk dat wat er onder de motorkap ligt. Top of the bill is de 3.0 benzine V6, met vierwielaandrijving en automaat. Met zijn 380 pk en 450 Nm heeft hij in 5,5 tellen de 100 km/h op de klok staan; bij 250 km/h treedt de begrenzer inwerking. De 3.0 diesel (300pk, 700Nm koppel) doet het logischerwijs was rustiger aan, al zit je dan nog in 6,2 tellen op de 100 km/u. De topsnelheid is 241 kilometer per uur. Het succesnummer in ons land is zonder meer de 2.0 viercilinder diesel met 180 pk, met of zonder achttraps automaat. Welke smaak je ook kiest: beide hebben standaard vierwielaandrijving.

Zwart gevaarte

Voor Golf & Lifestyle staat niet de snelste, maar wel de meest populaire versie klaar op het parkeerterrein van het circuit in Assen. Dit zwarte gevaarte, mét automaat, knalt in 8,7 seconden naar de 100 km/u en heeft een begrensde topsnelheid van 208 km/u. Die snelheid zit er voor ons – ondergetekende en Eltjo Bieckmann – niet in vandaag. Over een paar dagen staat de TT op het programma en daarom worden er op het asfalt nog de laatste voorbereidingen getroffen. Geen nood, gelukkig, want er is altijd nog de Junior Track. Ook een circuit, maar dan in het klein.

Dat we het deze keer moeten doen met de Junior Track heeft meteen één voordeel. In het midden van het mini-circuit bevindt zich een grote slipbaan die, eenmaal natgespoten met water, verandert in een grote ijsbaan. Waterpret voor volwassenen! Helemaal met de veiligheidssystemen uit en het gas in. Als Eltjo halverwege de baan vol in de rem gaat, glijden we met de achterkant nog net niet dwars op de baan. Logisch ook, zegt Eltjo, want de ondergrond is nu vergelijkbaar met ijzel. De tweede keer mogen de systemen wel hun werk doen. En dat is te merken ook. Nog steeds breekt de kont van de F-PACE ietsjes uit, maar wel stukken minder dan de eerste keer.

Hoe mini de Junior Track ook mag zijn, racen kun je er nog steeds. Na flink wat rondjes over de baan kunnen we niet anders concluderen dan dat de Britten hun werk goed gedaan hebben. Met zijn 1665 kilo voelt de F-Pace misschien wat zwaar aan, maar dat mag: al komt deze SUV uit de koker van een sportwagenfabrikant, een echte racewagen is het niet. Dat wordt weer ruimschoots gecompenseerd door de vierwielaandrijving die zorgt voor extra grip, controle stabiliteit en dynamiek. Nieuwsgierig hoe tijdens het rijden het vermogen over de voor- en achterwielen wordt verdeeld? Eén druk op de knop en op het touchscreen kun je van seconde tot seconde zien waar de pk’s naar toe gaan.

Acceleratie

Vanaf de Junior Track gaan we met een megalus – want via de A28 – terug naar het parkeerterrein. Reden? We willen ook nog even weten hoe de F-PACE zich op de snelweg gedraagt. Bij het accelereren op de invoegstrook worden we meteen hoorbaar geconfronteerd met het feit dat we een diesel rijden, maar niet voor lang. ‘Eenmaal op snelheid hoor je er niks meer van.’

Eenmaal terug bij ADS op het parkeerterrein worden we nog gewezen op een wel heel geinige gadget – de Activity Key – die we je niet wilden onthouden. Het idee achter deze armbandsleutel is even simpel als geniaal. Stel nou dat je wilt gaan watersporten, dan leg je al je waardevolle spullen, inclusief je autosleutel in de F-PACE. Vervolgens sluit je de auto af door de armband tegen de J van Jaguar aan te houden. Bij terugkomst kun je je auto op dezelfde manier weer openen. Vrij geniaal, net zoals de F-PACE zelf.

We reden met een Jaguar F-PACE 2.0 viercilinder diesel met 180 pk, AWD en automaat. Deze versie heb je voor een bedrag vanaf 61.050 euro voor je deur staan. Ga je voor de superlatieven? Dan kom je uit bij de 3.0 V6 benzine, eveneens met automaat en AWD. Voor een bedrag vanaf 89.750 is hij van jou. De F-PACE, aan Golf & Lifestyle beschikbaar gesteld door Jaguar Land Rover De Reefhorst, werd gereden door Eltjo Bieckmann, die samen met Peter Grondel de directie vormt van de Advanced Driving School op het TT-circuit van Assen.

Tags (categorieën en branches)autotestJaguarJaguar F-PaceTT-circuit
%d bloggers liken dit: