Jackie O: First Lady met een uitgesproken stijl

Jackie Kennedy-Onassis, beter bekend als Jackie O, staat de laatste tijd weer volop in de schijnwerpers. Begin dit jaar verscheen er een speelfilm over haar. In de film “Jackie”, met in de hoofdrol Natalie Portman, wordt het verhaal verteld over de vier dagen na de moord op president John F. Kennedy. In deze ontroerende film komt nogmaals naar voren dat Jackie O. legendarisch was. De voormalige First Lady staat bij velen als icoon in het geheugen gegrift. Welk verhaal schuilt er achter deze charmante vrouw?

Jacqueline Lee Bouvier (1929-1994) groeit op in Southampton, New York. Schrijven is haar grote passie. Van jongs af aan schrijft ze essays en gedichten, die zo nu en dan in lokale krantjes verschijnen. In 1951 wint ze Prix de Paris, een schrijfwedstrijd van het magazine VOGUE, waardoor ze een half jaar voor VOGUE in New York en een half jaar in Parijs mag werken als junior editor. Haar moeder steekt er echter een stokje voor, omdat zij er niet achter staat dat haar dochter Amerika verlaat. Na het afronden van haar studie Franse literatuur gaat Jackie O. aan het werk als journalist voor de Washington Times-Herald. In die tijd verlooft ze zich met John Husted Jr., een jonge effectenhandelaar. Haar wereld staat echter op zijn kop als ze in 1952 John F. Kennedy ontmoet, die toen vertegenwoordiger in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden was. Hun relatie wordt al snel serieus en enkele maanden later wordt John verkozen tot senator. In september 1953 vindt de bruiloft van het stel plaats. Meer dan duizend mensen wonen deze happening bij en een leven in de spotlights is geboren.

Mantelpakjes

In 1960 stelt John zich kandidaat voor het presidentschap van Amerika. Zijn vrouw neemt actief deel aan de campagne. De Kennedy’s zijn populair en democraat John wint de verkiezingen. Als First Lady organiseert Jackie O. veel sociale evenementen rondom het witte huis. Ze nodigt muzikanten, schrijvers, wetenschappers en politici uit en kan met iedereen goed opschieten. Dit doet haar populariteit groeien. Tijdens haar buitenlandse tripjes maakt ze indruk doordat ze meerdere talen vloeiend spreekt. Ze groeit in deze periode uit tot een waar stijlicoon.

‘Van high fashion mantelpakjes naar seventies ensembles’

Haar vader vertelde haar altijd al dat het hebben van een goede stijl belangrijk is en dit heeft ze onthouden. Met modelegende Diana Vreeland en Hollywood lieveling Oleg Cassani als adviseurs aan haar zijde, creëert ze een zichtbaar eigen stijl met mantelpakjes, bijpassende hoedjes, sjaals en grote zonnebrillen. Elegante mouwloze jurken met daarop een parelketting of pillbox hoedjes met lange witte handschoenen. Een simpele, maar chique stijl. Steeds meer Amerikaanse vrouwen kopiëren de stijl van Jackie O.

Moord

Op 22 november 1963 komt er een abrupt einde aan haar carrière als First Lady, wanneer John F. Kennedy wordt vermoord terwijl het stel in een open limousine een rijtoer maakt in Dallas, Texas. Beelden van de schietpartij, door een toeschouwer gemaakt, gaan de hele wereld over. Tot op de dag van vandaag zijn details rondom zijn dood nog altijd onbekend. Een jaar lang treedt Jackie Kennedy niet in het openbaar en in 1968 besluit ze Amerika te verlaten nadat haar vroegere zwager Robert Kennedy ook vermoord wordt. In oktober trouwt ze met de Griekse zakenman Aristoteles Onassis en ze vestigen zich in Griekenland. Gelukkig is het stel echter niet, en nadat de scheiding in 1975 werd aangevraagd, overlijdt Onassis. Na juridisch getouwtrek ontvangt Jackie O. uiteindelijk 26 miljoen euro van zijn vermogen.

Weduwe

De voormalig First Lady is voor de tweede keer weduwe geworden. Ze gaat op zoek naar werk waar ze voldoening uit haalt en wordt uitgever bij uitgeverij Doublday, waar ze tot aan haar dood werkzaam is. Ze blijft in de tussentijd de democraten steunen in de politiek. In 1994 wordt er lymfeklierkanker bij haar geconstateerd en enkele maanden later sterft ze in haar slaap. Ze wordt begraven naast haar eerste man en grote liefde.

Jackie O, met haar handen gehuld in witte handschoentjes, zullen vele mensen altijd blijven herinneren als de First Lady met een uitgesproken stijl. Van high fashion mantelpakjes naar seventies ensembles: haar stijl evolueerde zich tot haar dood.

Tags (categorieën en branches)Jackie KennedyJackie O.modestijlicoon
%d bloggers liken dit: