Tea Time: een stukje Engeland in Drenthe

Op een prachtig landgoed in het Drentse Echten staat een karakteristieke, statige, witte villa uit 1914, die inmiddels de naam “Tea Time” draagt.  Op de dagen dat het theehuis open is, is het een komen en gaan van mensen die genieten van een authentieke kop Engelse thee. Natuurlijk mét bijpassende hapjes. Eigenaar Bert Boer van Tea Time vertelt over de populariteit van thee en zijn theehuis. 

 Een stukje Engeland in Drenthe, zo kopt de website van Tea Time. In de villa, gebouwd in 1914, kan men genieten van alles wat met de beroemde warme drank en bijbehorende lekkernijen te maken heeft. ‘In ’96 ben ik met mijn wijlen partner in Zuidwolde een theehuis begonnen. Toen ik een aantal jaar in Engeland had gewoond, ontstond de droom om een stukje Engeland naar Nederland te halen. Inmiddels bestaat Tea Time al 22 jaar’, vertelt Boer trots.

Geen hype

In het begin stuitte de ondernemer op weerstand in de omgeving. ‘Ze zeiden bijvoorbeeld: “High tea? Dat is nu een hype, maar dat is straks weer voorbij.” Wat denk je? Het is nu mateloos populair!’ Hij lacht. ‘Wel is er heel veel wildgroei in de sector. Veel restaurants hebben tussen de lunch en het diner een gaatje over en organiseren ook een “high tea”, maar niet op de authentieke Engelse wijze.’

Tea Time heeft sinds 2012 zijn intrek genomen in de prachtige villa in Echten. Het pand, gebouwd in 1914, was vroeger het toneel van de adellijke familie Van Holthe tot Echten. ‘Op het moment van aanschaf, had het pand enige tijd leeggestaan. Er was wel en opknapbeurt nodig. Alles – de buitenkant en de binnenkant – is zoveel mogelijk teruggebracht naar de originele staat.’ De stijl van de villa wordt ook wel “Late Edwardian” genoemd, een stijl die terug te vinden is in veel Engelse landhuizen.

Engelse scones

Dat er echt een stukje Engeland in Drenthe is gecreëerd moge duidelijk zijn. Het behang komt uit Engeland, evenals het servies, het brood voor de sandwiches, de jam, clotted cream en zelfs de kleding van het personeel. ‘We serveren de thee echt op zijn Engels. Hij is wat sterker en je krijgt er een kannetje melk bij. Een typisch Engels gebruik.’

Op de menukaart staan veel verschillende gerechtjes. Sandwiches met zalm, ham en kaas, eiersalade en Engelse koekjes en chocolaatjes. ‘De scones bakken we zelf. Dat komt neer op zo’n duizend tot vijftienhonderd scones per week.’ Volgens Boer draait het allemaal om de totaalbeleving. ‘Het prachtige pand, de locatie, de Engelse vernuftigheid, echt de gehele entourage. Dat maakt het zo leuk!’ spreekt Boer vol passie. ‘Ik vind het leuk om mensen tevreden en enthousiast weg te zien gaan, want daar doe je het uiteindelijk voor en dat hoop ik nog heel lang te mogen doen.’


4x feiten en fabels over thee

Hoewel er in Nederland meer koffie dan thee wordt gedronken, is de warme drank wel aan een opmars bezig. In Engeland is het juist andersom! Toch weten we nog lang niet alles over thee. Want is groene thee nou gezonder dan zwarte thee? En droogt het je lichaam uit? Golf & Lifestyle legt uit hoe het nou écht zit.

 Groene thee is gezonder dan zwarte thee

Fabel! Beide theesoorten komen van dezelfde theeplant. De blaadjes van zwarte thee zijn echter gefermenteerd of geoxideerd en de blaadjes van groene thee niet. Het proces verandert de kleur en de smaak, maar heeft nauwelijks invloed op de gezondheidseffecten.

Thee bevat cafeïne

Feit! Het wordt alleen theïne genoemd. Koffie staat erom bekend dat je even jezelf een oppepper kunt geven, maar dat kan dus ook met thee. Ook met groene thee! De hoeveelheid theïne is wel minder in vergelijking met koffie. Zo’n twee tot drie keer minder. Overigens zit er in rooibos- en kruidenthee geen theïne, omdat dit niet afkomstig is van de theeplant.

Van koffie en thee droogt je lichaam uit

Fabel! Je kunt koffie en thee gewoon meetellen bij de 1,5 tot 2 liter vocht die je nodig hebt per dag.

Thee verlaagt je bloeddruk

Feit! Gewone thee en groene thee verlaagt vanaf drie koppen per dag je bloeddruk. Kruidenthee heeft dit effect niet op je lichaam. Maar dat wil niet zeggen dat het ongezond is om kruidenthee te drinken. Pas wel op met kruidenthee die zoethout bevat, zoals zoethoutthee en sterrenmix, want dat kan je bloeddruk verhogen.

Tekst: Maaike Schaap

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: