Henk de Jong test Noord-Nederlandse Golf & Country Club

Golfen doe je meestal op je eigen baan. Het is daarom wel eens leuk om uit te zoeken wat noordelijke golfers eigenlijk van andere banen in de buurt vinden. Ex-voetbaltrainer van Cambuur Leeuwarden en  accountmanager van FC Groningen Henk de Jong is beginnend golfer en normaal actief op de Golf & Country Club Lauswolt in Beetsterzwaag. Hij ging de uitdaging aan en toog naar de Noord-Nederlandse Golf & Country Club in Glimmen en werd daar vergezeld door Annabel Geselschap, secretaris van deze club. Samen gingen ze de baan op. 

Tekst: Merijn Slagter / Fotografie: Jan Willem van Bruggen

Soms is de schoonheid van de natuur onovertroffen. We ondervinden het aan den lijve wanneer er op de eerste dag van december koers wordt gezet naar de Noord-Nederlandse Golf & Country Club (NNGCC) in Glimmen. Het bosrijke landgoed De Poll, waarop de 18-holes baan van Glimmen al sinds 1952 is gesitueerd, is in herfstkleuren getooid en dat maakt indruk. Op de lange oprijlaan doemt tussen de bossen een onwaarschijnlijk fraai landhuis op, dat dienst doet als clubgebouw van de NNGCC. De journalist van Golf & Lifestyle wordt er vriendelijk welkom geheten door de secretaris van de club, Annabel Geselschap, die al sinds 1991 golft. Ze somt de historie van de plaatselijke golfvereniging klakkeloos op onder het genot van een kop koffie. Op hetzelfde moment komt haar golfpartner van deze middag binnen. Henk de Jong, ex-voetbaltrainer van Cambuur Leeuwarden en  accountmanager van FC Groningen, slaat sinds anderhalf jaar een balletje en is zichtbaar onder de indruk van de baan in Glimmen. ‘Wát een prachtige locatie is dit’, zegt hij nadat hij enkele clubleden vriendelijk heeft gegroet. ‘Ik dacht dat het golfterrein van Lauswolt ongeëvenaard was, maar het is hier ook genieten zeg.’

Overeenkomsten

Het voorstel om alleen de mooiste holes van de baan bij langs te lopen, wordt door De Jong resoluut van tafel geveegd: ‘We doen de eerste negen. Ik kijk nu al mijn ogen uit, dus wil ik er ook uitgebreid van genieten’, zegt hij zonder blikken of blozen. Geselschap vindt het prima en legt na een koffiebreak uit wat de looproute ongeveer wordt. De eerste hole ligt toevalligerwijs pontificaal voor het clubhuis, dus is het niet ver lopen naar de afslagplaats. In goed overleg wordt er deze middag gestart vanaf de dames tee. Waar Geselschap aangeeft geen warming-up nodig te hebben, doet De Jong uitgebreide rek- en strekoefeningen. ‘Moet ook wel. Ik heb sinds april een kunstknie en mijn rug kraakt nogal, dus ik laat niets aan het toeval over’, legt de aimabele Fries uit. Beide golfers moeten nog even op gang komen bij de eerste hole met par 4, maar al snel gaat het niveau zienderogen omhoog. Terwijl ze over de fairway lopen, ziet De Jong duidelijke overeenkomsten tussen de NNGCC en Lauswolt. ‘Veel stukken lijken op elkaar, alleen is het hier wat compacter dan in Beetsterzwaag’, vindt hij. ‘Maar in het voorjaar staan hier prachtige rododendrons in bloei. Dat geeft deze golfbaan altijd wat extra’s, net als het uitzicht over het Drentse Aa-gebied’, vult Geselschap aan.

Na de eerste twee holes te hebben gespeeld, staat er een gelijke stand op het bord. Hole 3, met wederom een par 4, haalt blijkbaar het beste in zowel De Jong als Geselschap naar boven, ondanks de lastige bunkers op de baan. Geselschap opent met een sterke drive, die op de complimenten van haar golfpartner kan rekenen. ‘Fantastische slag!’, roept De Jong, die de bal vervolgens óók goed wegslaat. ‘Had je niet verwacht hé?, zegt hij lachend tegen de journalist van Golf & Lifestyle. Onderweg naar hun tweede slag, groeten Geselschap en De Jong een groepje passerende golfers. De Jong draait zich om en wijst om zich heen: ‘Dit vind ik nou het mooiste aan deze sport. Heerlijk om even een babbeltje te maken. Nu, en ook daarnet in het clubhuis. Maar ondertussen wil ik ook goed slaan hoor, laat dat duidelijk zijn.’ Het vriendelijke karakter typeert De Jong, die als trainer van Cambuur Leeuwarden tussen 2014 en 2016 lof oogstte in de Eredivisie als uitgesproken type, in de doorgaans zo sobere voetbalwereld. Ook Geselschap maakt kennis met het charmante karakter van De Jong, die voortdurend complimenteus is over de golfcapaciteiten van de gastvrouw van deze middag.

Wintergreens

Hole 5 en 6, twee lange banen die parallel aan elkaar liggen, leveren nog altijd geen verschil op in de tussenstand. Iets wat wél opvalt is dat de holes er deze middag anders uitzien dan normaal gesproken. ‘We spelen hier tijdens het gebruik van de wintergreens met een Quiccup’, verklapt Geselschap. ‘Eén van onze leden zag dit tijdens het golfen in de Verenigde Staten. De holes hadden daar een doorsnede van 15 inch, zodat het uitholen gemakkelijker werd gemaakt. Het idee met de Quiccup is daarna ook in Glimmen ontwikkeld en succesvol geïntroduceerd.’ Terwijl we over de baan lopen, praten De Jong en Geselschap honderduit. Het gaat onder andere over De Jong’s functie als accountmanager bij FC Groningen, waarin hij zich naar eigen zeggen als een vis in het water voelt. ‘Ik heb het nu veel drukker dan toen ik trainer was. Je bent voortdurend bezig. Als ik niet onderweg ben, ben ik wel aan het netwerken. Daar is een vrijetijdssport als golf trouwens ideaal voor’, vindt hij. Toch kan de vraag of De Jong de geur van gras niet mist, niet achterblijven. ‘Ik weet waar je op doelt’, lacht hij. ‘Ik zal in de toekomst zeker nog wel ergens als trainer langs de lijn staan, als de club maar bij mij past.’

Op hole 7 opent Geselschap weer met een fraaie drive, waarmee ze het haar golfcompagnon flink lastig maakt in de achtervolging. ‘Dames lachen áltijd na een goede slag’, concludeert De Jong, al slaat hij zijn eigen bal ook niet slecht weg. Geselschap moet daar op haart beurt ook om lachen. Ze geeft bovendien eerlijk toe dat ze allang blij is dat ze deze middag hole 13 niet hoeft te spelen. ‘Ik haat die hole, op iedere bal die ik daar sla rust een vloek’, vertrouwt ze De Jong toe. Op hole 8 weet De Jong met een ferme slag de hole aan de overkant van de vijver te bereiken, een slag die gevolgd wordt door een gebalde vuist. ‘Als trainer neem ik graag risico’s, dus dat kan op de golfbaan ook best’, vindt hij. Geselschap voltrekt de missie eveneens, maar heeft een slag extra nodig. ‘Ik kies inderdaad vaak voor de verstandige oplossing’, beaamt ze. Niettemin breekt de golfapotheose aan, wanneer hole 9 (par 3) in zicht komt. Geselschap opent met een verfijnde chip over het water nabij de green, terwijl De Jong zijn voorsprong in het gedrang ziet komen met een slag die doorschiet in de bosjes. Op een miraculeuze wijze redt hij zich echter uit die benarde positie, al verloopt het putten iets moeizamer. Bij Geselschap is dat ook het geval, waardoor ze beiden met een Birdie de laatste hole van de middag beëindigen.

Greenfees

De handen worden ferm geschud als de laatste bal geslagen is. ‘Ik ben blij dat ik deze prachtige baan heb mogen verkennen. Ook vind ik het een terecht gelijkspel’, zegt De Jong. ‘Nou Henk, volgens mij heb jij toch echt gewonnen’, vult Geselschap lachend aan. Het resultaat blijkt al gauw van ondergeschikt belang, wanneer er – eenmaal terug in het clubhuis – wordt teruggeblikt op een prettige golfmiddag. Het bleek voor De Jong de eerste keer te zijn dat hij zijn golfvaardigheden buiten de provincie Friesland mocht vertonen. ‘En dat is me goed bevallen, ik kom beslist nog eens weer op de baan in Glimmen’, stelt hij. Dat voornemen wordt door Geselschap gestimuleerd wanneer ze haar golfpartner van deze middag twee greenfees overhandigt.

Ook De Jong blijft niet achter en geeft Geselschap een sjaal van FC Groningen mee als aandenken, net als de mogelijkheid om eens gratis een wedstrijd van FC Groningen in het Noordlease Stadion te bezoeken. ‘Heel leuk, zo vaak kom ik niet op een voetbalveld. Een keer iets anders dan golf’, spreekt ze waarderend uit. Ruim een week na het interview, bleek dat de trainersaspiraties van De Jong een stuk dichterbij waren dan menigeen had verwacht. Hij heeft inmiddels een contract getekend bij Jupiler League-club De Graafschap uit Doetinchem.

%d bloggers liken dit: