Harry Mens: ‘Ik ben altijd al een beetje theatraal geweest’

Harry Mens, entrepreneur en presentator, laat zich door zijn leeftijd (71) niet tegenhouden. Elke kans op zakelijk gebied grijpt hij met beide handen aan. En dat al zijn hele leven. Zijn carrière begon met de handel in bloembollen en later werd hij makelaar in huizen en exclusieve bedrijfspanden. Ook haalde hij de tenor Luciano Pavarotti naar Nederland, begon hij een crematorium en publiceerde hij in 1997 een autobiografie: Als een Mens iets wil. En niet te vergeten: Business Class, het alom bekende programma dat sinds 1998 de zondagochtend van RTL vult en waar Mens inmiddels twintig jaar de presentatie voor verzorgt. Veelzijdig, zo kunnen we hem het beste omschrijven. En ook een man van weinig woorden. Iemand die liever de daad bij het woord voegt, dan erover te vertellen. De redactie schoof aan het in het Hilton Hotel in Amsterdam en sprak met Mens over zijn turbulente carrière en drukke leven.

Tekst: Sharon Bremer

Zoals genoemd bent u van alle markten thuis en heeft u veel verschillende dingen gedaan op zakelijk gebied. Waar komt die enorme drive om te ondernemen vandaan?
‘Dat heb ik van huis uit meegekregen. Zowel mijn vader als mijn moeder waren ondernemers en handelden in bloembollen, dus op die manier heb ik het ondernemerschap spelenderwijs meegekregen.’

Waar houdt u zich momenteel mee bezig?
‘Ik presenteer Business Class, run nog steeds mijn makelaarskantoor en een crematorium. Daarnaast houd ik mij bezig met projectontwikkeling, beleggen en het verhuren van panden. Ik heb het de hele dag druk en de telefoon blijft maar gaan. Ik blijf doorgaan met ondernemen zolang mijn hoofd en lichaam het toelaten. Naar mijn idee ga ik nooit met pensioen.’

Toch kennen de meeste mensen u van Business Class. Een programma waar u twintig jaar geleden mee bent begonnen door zelf naar RTL te stappen met het idee voor dat programma. Heeft dat veel moeite gekost?
‘Nee, dat ging eigenlijk heel makkelijk omdat er op de zondagmorgen destijds amper programma’s op televisie waren. Alleen die Amerikaanse kerkdiensten (Hour of Power red.) en Tel Sell. RTL vond het prima, zolang het ze maar geen geld zou kosten. En dat is gelukt. Vanaf dag één heeft het alleen maar geld opgeleverd, dus ze zijn er heel tevreden over.’

Als je alleen maar achter geld aanjaagt lukt het niet

Het was dus vanuit een commerciële overweging dat u naar RTL ging?
‘Ik heb geen televisiestation. Dus als je televisie wilt maken op mijn manier dan moet je bij de commerciële omroep zijn. Ik denk dat Businessclass er bij de publieke omroep nooit doorheen was gekomen, dus bleef alleen RTL over.’

Toch heeft u niet uitgesloten ooit nog de overstap naar de publieke omroep te maken. Hoe zit dat?
‘Bij de commerciële omroep heb niet je alle vrijheid, je moet rekening houden met degene die betaalt. Bij de publieke omroep wordt het vanuit de overheidskas betaald en kunnen ze uitzenden wat ze willen. Het zou makkelijker zijn, maar ik zie het niet gebeuren.’

Wat is eigenlijk de kracht van Business Class, denkt u?
‘Het is een doelgroep die voorheen niet op televisie kwam. Ik heb een wereld geopend voor het midden- en kleinbedrijf om tegen een redelijke prijs commercieel te gaan. Dat blijkt te werken.’

Ook na twintig jaar?
‘Tegenwoordig komen de mensen die in het programma willen naar ons toe, in plaats van andersom. Sommige ondernemers slaan een jaar over en komen dan weer terug.’

Maar toch, heeft het programma een houdbaarheidsdatum?
‘Dat hangt een beetje van mijn conditie af. Zolang ik gezond ben en het kan blijven presenteren, blijft het programma werken. Business Class is namelijk heel erg gekoppeld aan mij als persoon. Als ik het niet meer zou kunnen doen, dan zal het een langzame dood sterven. Maar dat zien we dan wel weer.’

Is het niet de bedoeling dat uw dochter Suze en medepresentator op den duur het stokje overneemt van u?
‘Nee, dat is niet haar ambitie. Ze vind het vooral leuk om te sleutelen aan een item van vijf minuten.’

U heeft, naast Suze, nog vier andere dochters. Hoe is uw relatie met hen?
‘Erg goed. Het zijn snoepjes van meiden en het contact is goed.’

Vijf dochters van drie verschillende moeders. Is het terecht om te zeggen dat u een turbulent liefdesleven heeft gehad?
‘Dat valt mee. Ik ben één keer getrouwd geweest en ik heb wat vriendinnetjes gehad. Er zijn hele volksstammen die dat ook hebben, maar daar wordt nooit over gesproken.’

Ondanks alle goede reacties op uw programma is er ook de nodige kritiek geweest. Wat vindt u van die kritiek (door o.a. VI en Rambam)?

‘Het is Nederland, dat interesseert me niet.’

En hoe gaat u om met persoonlijke kritiek?
‘Dat laat ik zo van me afglijden. Kritiek hoort er nu eenmaal bij als je een publiek figuur bent. Niet iedereen vindt Mark Rutte of Thierry Baudet leuk, en zo zijn er ook mensen die een voor- of afkeur tegen mij hebben. Als je er niet tegen kan, moet je het niet doen. Ik zeg altijd: het zijn net mensen.’

 

Het hele artikel lezen? Golf & Lifestyle is onder andere te vinden op de golfbanen in Noord-Nederland.

Tags (categorieën en branches)Business ClasscoverstoryHarry MensNoordwijk

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: