Hans Wiegel: ‘Ik ben erbij als er een streek moet worden uitgehaald’

Ik was de beste premier die Nederland nooit gehad heeft. Deze uitspraak van VVD-coryfee Hans Wiegel (75) zal menigeen heugen. Wiegel is een man met humor, wijze lessen en mooie uitspraken. De oud-VVD minister, Commissaris van de Koningin in Friesland, en oud-VVD senator voelt zich helemaal thuis in het Noorden van het land. Friesland heeft een bijzondere plek in zijn hart. Eind jaren zestig kocht hij er samen met zijn vader een oude boerderij en sindsdien is hij verknocht aan het Friese land. Het zijn vooral de mensen die hem zo aanspreken. Het “Orakel van Ljouwert” woonde na Friesland ook in Drenthe en Noord-Brabant, maar is sinds een jaar of zes weer terug in zijn vertrouwde provincie op een bijzondere plek aan de Schuttelpoel in Oudega. We spraken Wiegel onder andere over zijn band met Friesland en zijn inspiratiebronnen.

Tekst: Walter de Boer / Fotografie: Marco Hofsté en Simon van der Woude 

Meneer Wiegel, hoe gaat het met u?

‘Het gaat goed en weet u hoe dat komt? Ik heb twee hele bijzondere kinderen waar ik trots op ben. Mijn zoon Erik zit in de wijnhandel (Dikkers red.). Hij begon in de projectontwikkeling, maar hij zei op een gegeven moment tegen mij: “Pa, ik ga de zaak overnemen.” Weet je dat zeker?, vroeg ik hem. Want als je dat zegt en het wordt bekend, dan moet je er wel voor staan en dan kun je niet meer terug. Hij heeft dat gedaan en het bedrijf prachtig opgebouwd. En hij doet dat goed. Mijn dochter, die ook getrouwd is, woont in Den Haag en werkt bij de politie. Zij is zeer uitgesproken. Bovendien heeft ze twee dochters (6 en 4) die mij – op z’n Fries – pake of grootvader mogen noemen.’

Maar geen opa dus?

‘Nee, dat is volgens mij een figuur die achter de geraniums zit en dat ben ik niet van plan. Bovendien heb ik geen geraniums, dus kun je er ook niet achter zitten. Wel ben ik gek op mijn kleindochters die bovendien een enorme mensenkennis hebben. Ze zeggen: “Pake is heel lief en ook een beetje gek.” Om zoiets te zeggen moet je een enorme mensenkennis hebben. Dat je dat, zo jong al, doorhebt en het ook nog eens durft te zeggen, vind ik heel bijzonder.’

U zit niet achter de geraniums, hoe vult u tegenwoordig uw dagen?

‘Ik heb een mandje vol met van alles en nog wat. Zo ben ik lid van het curatorium van VNO-NCW en zit ik in een club die verbonden is aan KLM. Alleen als er echt een enorm probleem is, treedt die club in werking en wordt dat gezelschap van vier heren opgetrommeld. Daarnaast heb ik nog een aantal adviseurschappen en commissariaten. Onder andere bij Arriva en Van Triest, een bedrijf dat zich bezighoudt met onroerend goed. Echt een mooi familiebedrijf dat bovendien heel openhartig is tegen zijn commissarissen. Ik weet nog wel dat de oude heer Van Triest, die nog in het bedrijf zit, een keer zei: “We wilden eens even van de commissarissen weten wat nou het beste besluit was geweest voor de onderneming”. Met een valse glimlach zei ik: Nou, meneer van Triest, het beste besluit wat ooit genomen is, is om mij aan te trekken als één van uw commissarissen. Dus daar wordt veel gelachen. Verder ben ik verbonden aan het Friesland College en ben ik al 35 jaar vicevoorzitter van de Stichting Maatschappij en Veiligheid. Pieter van Vollenhoven is daar al net zo lang de voorzitter van. Ook schrijf ik tegenwoordig een column in De Telegraaf.’

Het hele artikel lezen? Golf & Lifestyle is onder andere te vinden op de golfbanen in Noord-Nederland. 

%d bloggers liken dit: