Golfen in Legemeer met Annie Blaauw

Als liefhebber van diverse sporten kwam Annie Blaauw (45) zo’n achttien jaar geleden in aanmerking met golf. Ze vond het meteen leuk en oefende veel. Ze won veel prijzen en haalde uiteindelijk handicap 10. Tegenwoordig doet ze het wat rustiger aan en staat ze ongeveer één keer per week op de baan van Golfclub Sint Nyk in het Friese Sint Nicolaasga. 

Het is een frisse, maar mooie dag als we met Annie Blaauw de baan in St. Nicolaasga opgaan.  De baan ligt op een prachtig locatie middenin een bosrijke en weidse omgeving. Golfster Blaauw komt hier al ruim achttien jaar. ‘Een kennis nam mij een keer mee om te golfen. Ik vond het meteen leuk, maar het duurde nog even voordat ik lid werd.’ In 2002 werd ze lid van de club en begon serieuzer te oefenen. ‘Destijds gaf ik in de winter les als ski-instructeur en had ik in de zomer veel vrije tijd.’ De passie voor de sport werd meer en meer aangewakkerd. Tegenwoordig golft ze iets minder. ‘Ik heb een eigen massagepraktijk in Joure en een dochtertje van viereneenhalf. Daardoor is golf even op een wat lager pitje gezet. Ik sta nu ongeveer één keer per week op de baan.’

Competitief

Voor de geboorte van haar dochter deed Blaauw aan menig wedstrijd mee. ‘Die uitdaging, het strijden tegen iemand, dat vond ik leuk.’ Ze deed mee aan clubwedstrijden, maar ook grotere evenementen zoals het vijfdaagse toernooi Top of Holland. ‘Dat was ook erg leuk. Daar heb ik twee keer een reis naar het buitenland gewonnen. Heel gaaf!’ Op haar hoogtepunt speelde Blaauw met handicap 10.

Blaauw is altijd sportief geweest. Ze volgde de opleiding tot sportinstructeur en fysiotherapeut en voegde daar later massagetherapeut bij. ‘Ik fitness nog steeds twee keer in de week en bij mooi weer ga ik weleens racefietsen. En dus golf.’ Hoewel ze in haar tijd als sportinstructeur wegbleef van de balsporten, merkte ze dat ze door veel te oefenen steeds beter in golf werd. ‘Ik heb bijvoorbeeld twee keer een eagle geslagen (drie slagen onder par, red.). Als dat lukt, geeft dat écht een kick.’ En juist het spelen van wedstrijden is voor Blaauw de kers op de taart. ‘De combinatie tussen het gezellige en het competitieve is iets wat mij heel erg aanspreekt.’

Ontspannen

Een paar jaar geleden had ze handicap 10, nu heeft ze handicap 15. ‘Dat is natuurlijk nog steeds erg goed, maar ik speel nu minder.’ Vanwege haar eigen praktijk en haar dochtertje is er iets minder ruimte om veel te oefenen. ‘Nu ze wat ouder wordt, begin ik langzaam wel weer meer te spelen.’ Wat ze vooral lastig vindt, is het korte werk. ‘Ik merk nu dat je veel moet golfen om dat korte spel onder de knie te houden. Vooral het chippen en het putten, het werk rondom de green. Dat vind ik nu veel lastiger. Wat ik heel erg leuk vind, is het spel Matchplay.’

Samen golfen is leuker dan alleen, vindt de golfster. ‘Op maandagavond golf ik altijd met een groepje ondernemers uit Bolsward. We noemen onszelf “MALT”, Maandagavond Laat Thuis. Maar zo heel laat wordt het nooit hoor’, lacht ze. ‘We golfen al jaren met elkaar en lopen iedere maandag na werktijd negen holes waarna we nog een tijdje gezellig nazitten. We noteren ook de scores en aan het einde van het seizoen komt daar een winnaar uit.’

Gemiddeld genomen golft ze ongeveer één keer in de week. ‘Ik vind het heerlijk om buiten te zijn. Ook al lijkt het slecht weer, ik ga toch. Want het regent nooit de hele dag’, lacht ze. ‘Lekker een paar uur buiten zijn en even ontspannen. Je hebt dagen dat het even niet wil en dan wil je nog een ronde lopen om jezelf te verbeteren. En als je een goede dag hebt, wil je ook nog een keer. Want het is zo leuk!’ Jezelf blijven uitdagen, het hele spel, Annie houdt ervan. ‘Tussen de drukte van werk en thuis door even ontspannen op de golfbaan, ja, dat vind ik erg fijn.’

Mooiste golfervaring

Voor de komst van hun dochter gingen de golfspullen altijd mee in de auto. ‘Mijn man golft ook, al is hij minder fanatiek dan ik. Maar destijds stonden we regelmatig op de baan in het buitenland. En dat is zó mooi. Ik kan me nog herinneren dat we in Oostenrijk op een berg stonden, met de geluiden van koeienbellen om ons heen in een prachtige omgeving. Dat was heel erg gaaf.’ Een andere golfervaring die ze niet zal vergeten, zijn de wedstrijden die ze heeft gewonnen. ‘Toen ik begon met golf en de namen op de borden in het clubhuis zag, wilde ik daar ook graag op staan. En als je dat na veel trainen is gelukt, dan geeft dat ook zo’n goed gevoel!’

Nu ze handicap 15 heeft, heeft Annie de ambitie om haar handicap verder naar beneden te halen. ‘Ik weet niet hoe realistisch het is, maar… ik zou het toch wel héél gaaf vinden als ik onder handicap 10 kwam. Mijn single handicap halen, al is het 9,9. Maar sowieso wil ik weer meer gaan spelen!’

Tekst: Maaike Schaap
Fotografie: Simon van der Woude

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: