Golfen met voetbaltrainer Gert Heerkes

 

Golfbaan Zuid-Drenthe werd onlangs tijdens de Golfers’ Choice Award uitgeroepen tot beste negen holes golfbaan van Nederland. De hoogste tijd om dus een kijkje te nemen in Erica. Aan Gert Heerkes (50) de eer om deze fraaie baan op het Amsterdamscheveld te verkennen. Heerkes is in Zuid-Drenthe een bekend gezicht als voetbaltrainer en doet dat op het moment van het interview als interim-hoofdtrainer bij FC Emmen. Sterker nog, wanneer we de baan op gaan, staat er ‘s avonds een nacompetitieduel voor hem op het programma. Gelukkig kan daar al golfend ontspannend naartoe worden gewerkt. Samen met plaatselijk golfbaanmanager Henk van Dijken ging Heerkes de baan op.

Tekst: Merijn Slagter / Fotografie:  Sander Drooglever

Geen wonder dat de jury bij de Golfers’ Choice Award dit jaar een hoge pet op heeft van golfbaan Zuid-Drenthe. De baan, die ligt ingeklemd tussen de dorpen Erica, Weiteveen en Schoonebeek, is rechts van de lange oprijlaan richting het Hampshire Hotel Zuid-Drenthe duidelijk zichtbaar en doet het hart van iedere golfliefhebber ongetwijfeld sneller kloppen. Dat geldt ook voor Gert Heerkes. ‘Het is nu de vijfde keer dat ik op deze baan speel, sinds ik er tijdens een golfclinic kennis mee maakte. De holes zitten hier vol met uitdagingen, dat bevalt me wel.’

‘Hoewel ik meer met voetbal heb, golf ik ook ontzettend graag’, vervolgt de Hardenberger. ‘Zo sla ik, wanneer de tijd het toelaat, graag een balletje met vrienden. Dat doen we vaak op een baan die voor iedereen centraal is gelegen, bijvoorbeeld in ’t Harde, Zwolle of Havelte.’ De voetbaltrainer loopt de negen holes van golfbaan Zuid-Drenthe op een ronduit zonnige maandagmorgen in mei met golfbaanmanager Henk van Dijken (32). ‘Wacht, ik doe toch nog even snel mijn lenzen in’, spreekt Van Dijken zijn golfpartner toe voordat ze hun golftrolleys bij hole 1 parkeren. ‘Dat hoeft niet per se hoor’, roept Heerkens hem lachend na. ‘Ik mis bij het putten nog wel eens van een halve meter. Hij niet. Dan zijn de verschillen ook wat kleiner’, fluistert Heerkes de journalist van Golf & Lifestyle toe.

Gert Heerkes: ‘Als ik af en toe lekker een par of bogey kan maken ben ik al tevreden’

Bewondering

Helaas voor Heerkes speelt Van Dijken toch met lenzen in en dat legt laatstgenoemde geen windeieren. Met een paar fraaie slagen laat de golfbaanmanager op vertrouwde bodem de kwaliteiten zien die bij een handicap 8 horen. ‘Later dit jaar wil ik naar een handicap 6 en volgend jaar hoop ik 4 te bereiken’, spreekt Van Dijken hoopvol uit. Heerkes kent op zijn beurt bij de eerste slagen nog wat opstartproblemen en slaat de eerste ballen met een afwijking naar rechts, maar herstelt zich daarna vrij aardig. Zelf heeft Heerkes overigens geen officiële golfhandicap. ‘Toen ik begin deze eeuw bij Defensie werkte als sportinstructeur was de golfsport behoorlijk in opkomst. Diverse kolonels en generaals speelden golf en wij gaven hen les. Om dat te kunnen doen heb ik mijn GVB behaald en sindsdien ben ik blijven golfen.’

‘Ik heb mijn scores nooit bijgehouden, maar ik denk dat mijn handicap rond de 26 ligt’, vermoedt Heerkes. Van Dijken knikt instemmend: ‘minstens’. Op hole 3 start Heerkes weer moeizaam met onder meer een bal in het water, maar met een prachtige swing vanuit de slootkant oogst hij bewondering bij Van Dijken. ‘Kijk, voor zo’n bal. Dáár golf ik nou voor. Eigenlijk is mijn dag door zo’n bal al goed’, analyseert Heerkes tevreden. Om er snel aan toe te voegen dat voor een compleet geslaagde dag ’s avonds eigenlijk ook een goed resultaat van FC Emmen in de play-offs noodzakelijk is.

Vooruitgang

De verschillen en overeenkomsten tussen voetbal en golf worden tijdens het golfrondje voortdurend aangehaald. ‘Golfen kun je echt leren’, vindt Van Dijken, terwijl ze naar hole 5 wandelen. ‘Dat is met voetbal toch anders. Je kunt wel trainen om beter te worden, maar de vooruitgang die je daarin boekt is minder merkbaar dan in de golfsport, waarin je echt duidelijk beter wordt als je een paar keer per week op de baan staat’, concludeert Van Dijken. Heerkes beaamt dat volmondig. ‘In de ene sport maak je nou eenmaal sneller progressie dan in de andere’, voegt hij toe.

Nadat hole 5 erop zit, komt Heerkes op een ietwat drassige hole 6 voor een lastige keuze te staan. De ligging is halverwege de fairway, zo vlak langs het water, vrij slecht en ook de obstakels eromheen werken niet mee. Zijn chip mislukt, waarna er via wat omwegen alsnog geput kan worden. Heerkes baalt, maar die lichte frustratie is van korte duur als hij zijn eigen slag plots refereert aan televisiebeelden uit de professionele golfwereld. ‘Ik keek afgelopen week naar the Masters op Augusta in Amerika, daar kan ik echt van genieten. Daar komt het zoveel op details aan, dat wanneer je een bal een meter uit de richting slaat, het al mis is. Interessant om te zien hoe die golfers met dergelijke situaties omgaan. Zelf mag ik golfers als Joost Luiten en Graeme McDowell graag zien spelen. Zij lopen nonchalant, maar toch gelouterd over de baan en gaan op een leuke manier met het publiek om. Mooi om te zien.’

Net als bij professionele golfers brengt ook een loopbaan als voetbaltrainer een drukke agenda met zich mee, erkent Heerkes.  ‘Voor twee á drie keer per week golfen heb ik de afgelopen periode geen tijd gehad, terwijl dat eigenlijk wel noodzakelijk is als je beter wilt worden. Maar ook als er minder frequent kan worden gegolfd dan vereist is om beter te worden, geniet ik van de momenten dat ik op de baan sta. Waar mijn prioriteit ligt in het verbeteren van mijn golfvaardigheden? Mijn drive van de tee mag nog wel wat beter. En zo’n bal die Henk zojuist prachtig uit de bunker sloeg, dat zou ik ook graag willen ontwikkelen. Als er nu een bal van mij in een bunker beland, heb ik een groot probleem’, lacht Heerkes.

Balgevoel

De Hardenberger doet volgend seizoen een stapje terug in de hiërarchie bij FC Emmen – Heerkes wordt Hoofd Jeugdopleidingen – maar hij hoopt zich in de golfsport nog wel enigszins te kunnen ontwikkelen. Een mooie bijkomstigheid daarbij is dat de beide zoons van de voetbaltrainer dezelfde passie delen als hun vader. ‘Tom (19) en Menno (22) voetballen op een aardig niveau en hebben ook al regelmatig met mij op de golfbaan gestaan. Hopelijk levert dat in de toekomst nog wat leuke potjes op. Blijkbaar zit het balgevoel in de familie’, zegt hij.

Ondertussen wordt er koers gezet naar hole 8. ‘Dit is de meest uitdagende hole, want de bal moet over een stuk water van 120 meter heen.’ Dat lukt Heerkes in twee pogingen, na een mooie afslag. Wanneer hole 8 en 9 uiteindelijk degelijk wordt uitgespeeld door het tweetal, zit de golfochtend erop. Nadat de handen zijn geschud, blikt Heerkes met voldoening terug op zijn spel. ‘We hebben een paar mooie holes gespeeld, maar die chip uit de rough op par 3 blijft me nog het meest bij. Ach, ik ben gauw tevreden. Als ik af en toe lekker een par of bogey kan maken, hoor je mij niet klagen.’

%d bloggers liken dit: