‘Gezellig en gemoedelijk’ dineren bij Loetje in Leeuwarden

Goed nieuws voor noorderlingen die wel van een goed stuk biefstuk houden. Het vermaarde ‘biefstukrestaurant’ Loetje opende eind vorig jaar een vestiging in Leeuwarden. Pal tegenover het station, in een monumentaal pand kan men binnen én buiten op het terras genieten van de lekkerste gerechten. Golf & Lifestyle nam een kijkje bij deze hotspot.

De naam ‘Loetje’ is al jaren een begrip in Nederland. Niet zo gek ook, want de eerste Loetje opende alweer zo’n veertig jaar geleden de deuren in Amsterdam Zuid. Het was eigenlijk de bedoeling dat Loetje een succesvol biljartcafé zou worden, maar toen maakte Ludwig ‘Loetje’ Klinkhamer de fortuinlijke fout door zijn ossenhaasbiefstuk op de kaart te zetten. En dat heeft ‘ie geweten: de zaak zat in no-time vol met liefhebbers van het malse biefstukje.

Stormloop

Inmiddels zijn we dus zo’n veertig jaar verder en telt Nederland een kleine twintig van de befaamde ‘biefstukrestaurants’. Jarenlang moest het Noorden het zonder Loetje doen, maar daar is nu dus verandering in gekomen: sinds medio december is er ook in het Friese Leeuwarden een Loetje te vinden.

In Leeuwarden heeft Loetje een plekje in een monumentaal aan de Stationsweg, pal tegenover het station. Sinds de opening, 15 december, loopt het storm, vertelt Kim Veldman, die samen met Wim van Steen aan het roer van de Friese Loetje staat. ‘Het is een gekkenhuis’, zegt ze. ‘Eigenlijk zitten we van meet af aan sowieso alle weekenden helemaal vol.’

Typisch Loetje

Een snelle blik op de menukaart vertelt ons waarom. Wat te denken van de populaire ‘De Roode Waard’, een osssenhaasbiefstukje met de bekende Loetje-jus, uien, kippenlevers en spek? Of ‘Bali’, een biefstuk met jus én sambal. ‘Alle biefstukken worden, typisch Loetje, geserveerd met heerlijke jus en stukken wit brood’, zegt Veldman. En goed nieuws voor wie erge honger heeft: er zijn ook XL-porties te krijgen. Je krijgt dan geen biefstukje van 200 gram, maar een exemplaar 300 gram. Frites, groentes en salade moeten overigens apart besteld worden.

Ook als je niet zo’n trek hebt in een mals biefstukje is er keuze te over: hamburgers, kipsaté, schnitzel, kalfslever of juist vis: tonijnbiefstuk of noordzeetong. Ook aan vegetariërs is gedacht, met onder meer een vegetarische poke bowl. De kaart wisselt maar zelden (‘never change a winning team’), maar wel zijn er de wisselende maandspecials.

‘Fantastische plek’

Het restaurant telt 140 plekken. ‘De inrichting is heel huiselijk, met allerlei kleine hoekjes en ruimtes. Dat maakt ook dat je vrij privé kunt dineren’, vertelt de manager. De inrichting is volgens haar het beste te omschrijven als ‘gezellig’ en ‘gemoedelijk’, met veel natuurlijke materialen als hout en metaal. In de zomer verrijst aan de voorkant van het pand een groot terras, met zo’n honderd stoelen. ‘Een fantastische plek’, zegt Straatman. ‘In alle rust, maar met zicht op de drukte van de stad, kun je daar dan genieten van de diner of lunch.’

Fotografie: Simon van der Woude

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: