Feng Shui: de balans tussen jezelf én je interieur

Feng shui (spreek uit: fong sjoewei) is een meer dan 3000 jaar oude filosofie uit China die erom bekend staat een harmonieuze omgeving te creëren. Door een paar kleine elementen te veranderen in je woonkamer, slaapkamer of keuken kan dat een hele positieve invloed hebben op je gevoel. En vooral die balans tussen je eigen gevoel en je huis, je veilige haven, is heel erg belangrijk. 

De basis: “feng” betekent wind en “shui” betekent water. In de Chinese cultuur worden deze twee elementen altijd verbonden, zowel lichamelijk als geestelijk, met gezondheid. Het staat voor gezondheid, harmonie en geluk en vooral: evenwicht in energie. Slechte feng shui betekent dat er sprake is van problemen in het liefdesleven, een slechte gezondheid en je veel pech hebt. Maar als er sprake is van een goede feng shui, dan staat dit voor gezondheid, harmonie en geluk. Je omgeving en leefruimte hebben heel veel invloed op je gevoel, je humeur en uiteindelijk dus ook op je geluk. Daarom is feng shui een goed hulpmiddel om wat extra balans te creëerde.

Inrichten maar!

Maar hoe breng je die balans nu precies in je inrichting, en dus in je gevoel? Volgens feng shui heeft iedere ruimte in je huis een functie: Er zijn bijvoorbeeld ruimtes om te werken, te rusten en voor ontspanning.

De keuken

Volgens de filosofie hoort de keuken praktisch, licht en schoon te zijn. Zet alle spullen die je niet gebruikt weg en probeer alle elektrische apparaten op te bergen in een kast. Elektrische apparaten die het niet doen haal je helemaal weg en als er ergens een lampje kapot is, kun je die het beste direct repareren. Het is ook beter om messen in een lade te leggen, zodat de scherpe kant van het mes niet in het zicht is. Vers fruit op tafel en kruidenplantjes in de vensterbank bevorderen positieve energie.

De woonkamer

Over het algemeen breng je veel tijd door in de woonkamer, dus moet het een plaats zijn voor ontspanning en positieve energie. Je kunt daarom het best lichte kleuren gebruiken met gele, groene, bruine of oranje accenten. Het plafond moet altijd (gebroken) wit zijn voor een licht en ruimtelijk effect. Zet geen hoge obstakels of kamerschermen in de woonkamer, daardoor kan de positieve energie niet ongehinderd doorstromen. Probeer ook eens te spelen met de vijf elementen in je interieur. In de meest harmonieuze ruimtes komen de vijf elementen hout, vuur, aarde, metaal en water in de juiste balans terug.

De slaapkamer

Je kunt er bijna niet omheen, maar probeer in de slaapkamer geen elektrische apparaten te plaatsen. Geen televisie en computers, maar laat ook je mobiele telefoon buiten de slaapkamer. De slaapkamer is volgens feng shui een plaats van sensuele energie en rust, kies daarom ook voor kleuren die warmte uitstralen, zoals rood, of rustgevende kleuren, zoals lichtblauw, geel, groen, lichtroze, wit en lavendel. Zorg ook voor symmetrie met bijvoorbeeld gelijke nachtkastjes en lampen aan beide kanten van het bed. Hang geen planken boven je hoofdeind, dit verstoort de energie, en zorg dat je de slaapkamerdeur kan zien als je in bed ligt. Ook het gebruik van kaarsen, in de juiste kleuren, zorgen voor extra sensuele energie. Dit laatste is niks nieuws, maar wél één van de “regels” van Feng Shui.

De badkamer

De badkamer is een ruimte voor ontspanning, dus ook in deze kamer komen kaarsen en groene planten goed tot hun recht. Probeer ook hier zo min mogelijk rommel in het zicht te zetten, dat haalt de energiestromen naar beneden. Zorg voor praktische opbergruimte en zet spullen die je niet gebruikt weg. Daarnaast is een raam erg belangrijk, zowel voor frisse lucht als voor de lichtinval. Geen raam in je badkamer? Zorg dan voor een goed ventilatiesysteem en een goed lichtplan.

De tuin

Niet alleen de kamers in huis, maar ook de tuin heeft volgens feng shui een aantal regels. Stromend water, zoals een watervalletje, beplanting die altijd groen blijft en lekker geurende planten zijn elementen die zorgen voor positieve energie. Zorg er met het watervalletje of een stromend beekje wel altijd voor dat het water richting je huis stroomt. Zo stromen de positieve energiestromen uit je tuin richting je huis!


Liefde voor plantjes

Geen zin in een complete verbouwing van het meubilair in en om het huis? Gelukkig kun je met planten ook een heleboel doen volgens de oude wijsheid van feng shui. Zo doe je er goed aan om een plant in een hoek te plaatsen om de hoek minder “scherp” te maken. Dit geldt voor zowel de hoeken bij het plafond (hangplanten) als de hoeken bij de grond (potplanten).

Volgens de Chinese filosofie ontstaat er op deze manier geen stilstaande energie. Als je de planten in een oostelijke hoek plaatst zou dat zorgen voor familiegeluk en gezondheid. Goede feng shui-planten zijn bijvoorbeeld de Pachira (ook wel geldboom genoemd) en de luchtzuiverende Aglaonema. De Schefflera (vingerboom) is de meest gebruikte plant in de feng shui en wordt ook wel acupunctuur voor je huis genoemd. De bladvingers houden positieve energie vast en de plant zou welvaart naar haar bewoners toetrekken.

Tekst: Sharon Bremer

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: