Fajah Lourens: ‘Ik accepteer geen nee’

Fajah Lourens (34) behoeft waarschijnlijk geen introductie. De Amsterdamse staat synoniem voor veelzijdigheid en oogstte binnen onze landsgrenzen al bekendheid als actrice, zangeres, model, pokerspeelster en televisiepresentatrice. Ook nam ze al eens deel aan het realityprogramma Expeditie Robinson. Verser in het geheugen zullen haar performances als DJ (FAYA) liggen, waarmee ze sinds 2011 aan de weg timmert. Waar het bij Fajah vandaag de dag echter helemaal om draait, is een Killerbody. Een strak lichaam heeft voor haar prioriteit, evenals fit blijven. Ze schreef daarover het boek Killerbody Dieet, dat uitgroeide tot een bestseller.

Tekst: Merijn Slagter / Fotografie: Jan Buwalda

Fajah, in de inleiding word je veelzijdigheid al genoemd. Maar met welke begrippen zou je jezelf het meest typeren?

‘Mogen het meerdere zijn? Dan zeg ik moeder, onderneemster, chaotisch, eigenwijs, dyslectisch en doorzetter. En dan mag je doorzetter wat mij betreft wel met hoofdletters schrijven, want dat komt terug in alles wat ik doe. Iedereen ziet altijd wel het resultaat van wat je doet, maar niet de weg die je hebt afgelegd om dat resultaat te bereiken. Doorzettingsvermogen geeft mij op die weg de juiste richting. En van alle mensen die ik op die weg tegenkom, accepteer ik geen “nee” als antwoord. Zo zit ik nou eenmaal in elkaar.’

Zo, dat is duidelijke taal. Kun je daar een goed voorbeeld van geven?

‘Ik maak zulke situaties vaak mee. Laatst nog, toen ik een kalender wilde samenstellen. Die kalender wilde ik door een reclamebureau aan een merk laten koppelen, maar dat werd volgens het reclamebureau te moeilijk. Een vertegenwoordiger van dat merk had het reclamebureau namelijk medegedeeld dat dit niet kon. Maar dan denk ik: “kom op zeg, nemen jullie meteen genoegen met een nee?” Ik leg me nooit ergens meteen bij neer. Daardoor word je ook succesvoller.’

Over succes gesproken, je boek Killerbody Dieet was dé hit van het voorjaar. Is dat ook een gevolg van je doorzettingsvermogen?

‘Dat denk ik wel. Je kunt nog zoveel goede ideeën hebben, maar ze moeten ook worden uitgewerkt. Dat heb ik dus gedaan. Dat dit boek goed zou scoren wist ik gewoon! Of het geen dertien-in-een-dozijn boek is? Nee, dat vind ik niet. Er zijn al zoveel boeken op de markt gebracht over afvallen of het werken aan een strak lichaam, maar de inhoud van al die boeken vind ik over het algemeen wat aan de ingewikkelde kant. Ik wilde graag een boek dat voor iedereen duidelijk leesbaar is, daar viel winst te behalen. Voor Killerbody Dieet heb ik mezelf voorgehouden dat het proces om af te vallen voor iedereen duidelijk leesbaar en eerlijk moest zijn. In het boek staan geen onrealistische manieren in vaktermen beschreven om een strak lichaam te krijgen. Ik heb alles wat daarbij in real life komt kijken in het boek beschreven. Dat wordt gelukkig gewaardeerd, want Killerbody Dieet scoort goed. Dat maakt me trots.’

FajahLourens3

Wat kunnen we precies lezen in Killerbody Dieet?

‘In het boek leg ik uit wat de eerste stappen zijn om je eigen sportoefeningen op te zetten, zodat je jouw eigen Killerbody kunt vormen en behouden op een manier die je zelf prettig vindt. Daarbij heb ik hulp gekregen van fitnessexperts. Met Killerbody Dieet is een gezond en strak lichaam in drie stappen al dichtbij. Het boek is voor iedereen geschikt. Ik heb trainingen en diëten gemaakt voor zowel doorgewinterde als onervaren sporters. In het boek staat precies wat iedereen nodig heeft om een Killerbody op te bouwen: een dieetplan dat twaalf weken duurt, voedingsschema’s, trainingsschema’s met stap-voor-stapfoto’s en recepten met boodschappenlijstjes. Het is een compleet programma voor mannen en vrouwen. Hierdoor kan iedereen op een gezonde manier afvallen en in twaalf weken een strak lichaam krijgen.’

Was er voor jou sprake van een omslagpunt waarop je vond dat je gezonder moest leven?

‘Van nature ben ik altijd slank geweest, maar als je je lichaam strak wilt houden, moet je daar ook je best voor doen. Dat merkte ik ruim vier jaar geleden duidelijk. Mijn levensstijl kon toen best gezonder. Ik sportte wel, maar niet bijster vaak. Bovendien wist ik de zoete tussendoortjes ook maar al te goed te vinden. Toen ik in 2012 meedeed aan Expeditie Robinson veranderde dat. Ik heb daarna een jaar lang een eetstoornis gehad en wilde van alles eten. Ik kwam al heel gauw een kilo per dag aan. Er moest wat veranderen en daardoor startte ik het Instagram-account Mykillerbodymotivation om een stok achter de deur te creëren. Als mensen met je meekijken, moet je wel doorzetten was mijn idee. In vijf weken tijd viel ik elf kilo af en dat vond ik er best mooi uitzien. Om na die tijd op dat gewicht te blijven, at ik veel sojaproducten. Ik dacht dat dit goed voor me was, maar door het oestrogeen kreeg ik ineens veel cellulitis. Hier werd ik ook niet bepaald vrolijk van en dat zette me aan het trainen. Met het nodige resultaat, want ik heb nu een lichaam om trots op te zijn.’

‘Wie zich goed voelt, straalt dat ook uit’

Tijdens een interview met dagblad Metro liet je onlangs ontvallen dat je van je hongergevoel moet houden om een Killerbody te krijgen. Die uitspraak viel niet overal even goed. Sta je daar nog steeds achter?

‘Ja, want ik ben gewoon eerlijk. Maar eerlijkheid wordt niet altijd door iedereen gewaardeerd, ondanks dat hier helemaal geen negatieve lading aan vastzat. Er werd bijvoorbeeld geroepen dat ik door die uitspraak anorexia stimuleer, maar dat vind ik gemeen. Het wordt door sommige mensen helemaal uit de context gehaald en verkeerd geïnterpreteerd, terwijl ik het juist positief bedoel. Voor een strak lichaam moet je nou eenmaal dingen laten. In mijn boek kun je echter een dieet geheel op je eigen levensstijl toepassen, zodat je gezond en volgens je eigen voorwaarden aan een Killerbody kunt werken. Gelukkig begrijpen heel veel mensen dat ook wel. Dat is volgens mij ook de reden waarom het boek bij het grote publiek goed bevalt.’

Wat versta jij zelf onder schoonheid?

‘Volle billen, een slanke taille en een platte buik. Maar zo zie ík het. Want voor iedereen is de definitie van een perfect lichaam weer anders. Het belangrijkste is dat mensen zich happy voelen in hun eigen lichaam. Ik ben op dit momenteel heel tevreden met mijn lichaam en zit daardoor lekkerder in mijn vel. Ieder mens heeft mooie kanten, het zou toch zonde zijn om die niet te laten zien? Wie zich goed voelt, straalt dat ook uit. Dat prachtige gevoel wil ik graag met anderen delen. Dat is ook de reden waarom ik Killerbody Dieet in kindertaal heb geschreven, met conclusies die voor iedereen te begrijpen zijn.’

FajahLourens2

Nederland maakte in 2002 voor de eerste keer kennis met jou toen je te zien was in de soapserie Goede Tijden, Slechte Tijden. Hoe staat het ervoor met je carrière als actrice?

‘Acteren is heel leuk om te doen, maar staat momenteel op een laag pitje. Nu ik veel in de sportschool zit en als DJ actief ben, ligt mijn prioriteit niet bij acteerklussen. Ik had wel de mogelijkheid om deze zomer in een Nederlandse film te spelen, maar dat aanbod heb ik beleefd afgeslagen. Ik besteed mijn tijd nu liever anders. Ik heb het acteren nog niet helemaal afgeschreven hoor, maar de dingen die ik nu doe maken me gewoon veel gelukkiger.’

Jij hebt een dochter (Irem, 16) en een zoon (Shai, 8). Spelen zij een grote rol in jouw levensgeluk?

‘Absoluut. Zij laten mij naast het werk inzien dat het geluk soms in hele kleine dingen zit. Irem begint steeds meer op mij te lijken en als moeder brengt dat een grote glimlach op je gezicht. Irem laat niet over zich heen lopen en regelt al heel veel dingen zelf, daar herken ik mezelf goed in. Deze zomer gaan we lekker met z’n drieën naar Bali om te genieten van de rust en van elkaar. Er zijn zomers geweest dat ik aan één stuk doorwerkte, maar die tijd is voorbij. Ik wil meer tijd met mijn kinderen besteden, dus daar neem ik ruim de tijd voor. Hopelijk kijken Irem en Shai daar later met veel plezier op terug.’

Het klinkt alsof je Irem en Shai iets wilt meegeven dat je zelf niet gehad hebt. Klopt dat?

‘Ik heb helaas geen onbezorgde jeugd gehad inderdaad. Ik heb nooit echt een vader gehad en was onderdeel van een samengesteld gezin. Daar heb ik best wel last van gehad. Mede door die moeilijke tijd woonde ik op mijn zestiende al op mezelf. Mijn dochter is nu net zo oud, ik moet er niet aan denken dat zij op deze leeftijd ook min of meer gedwongen zou worden om het huis te verlaten. Ik wil überhaupt niet dat mijn kinderen voor keuzes komen te staan die ze liever niet maken. Dat is mij helaas wel overkomen en dat heeft me getekend. Gelukkig is de relatie met beide vaders van Irem en Shai altijd goed geweest. Daar ben ik heel erg blij mee.’

‘Ik heb helaas geen onbezorgde jeugd gehad’

Ondanks die moeilijke jeugd ben je wel uitgegroeid tot een BN’er. Went dat; een leven waarin alles wat je doet voortdurend in de spotlights staat?

‘Jawel hoor, al gaat dat heel snel als je je in de showbizzwereld begeeft. Het heeft wel ook een keerzijde, want alles wat je doet wordt breed uitgemeten. In mijn carrière als DJ ondervind je daar voordelen van, maar toen mijn relatie met Gijs in maart eindigde, hadden veel mensen daar ook een mening over. Daar zit je niet altijd op te wachten, maar het hoort erbij. Er wordt als BN’er nou eenmaal veel over je gezegd. In het begin trok ik me dat aan, nu laat ik het maar over me heenkomen. Het went. Ik heb geen spijt van mijn relatie met Gijs, ondanks dat hij tien jaar jonger was. Op het moment dat we voor elkaar kozen, was ik ervan overtuigd dat ik de juiste keuze had gemaakt. We bleken achteraf toch andere ideeën te hebben over de invulling van onze relatie, shit happens. Een nieuwe levensles. Maar ik kijk altijd optimistisch vooruit.’

Je bent nu single, hebt je enorme bos krullen verruild voor een stijlvolle korte coupe, werkt gedreven aan je lichaam en ook achter de draaitafels maak je naam. Is er een nieuwe Fajah opgestaan?

‘Afscheid nemen van die bos krullen was een moeilijke keuze. Er vielen steeds meer haren uit omdat ik mijn haar regelmatig opnieuw had laten verven, dat was een beetje laks. Toen ik mijn haar kort knipte moest ik wel een traantje wegpinken, maar inmiddels ben ik er blij mee. Vanuit die gedachte kun je dus wel spreken van een nieuwe Fajah.’

Wanneer gaan we weer wat van je horen?

‘Snel! Na het nummer Squat, dat inmiddels de status van gouden plaat heeft gekregen, heb ik nog een nieuwe lekkere track uitgebracht. Ditmaal op het label van Showtek. Qua muziekstijl is deze single wat meer urban-electronic dan house. Het succes van een Killerbody Dieet krijgt ook een vervolg, volgens de huidige planning in januari 2017. Ik ben bezig om een nieuw dieetboek uit te brengen met honderd snelle, slanke recepten erin. Deze kun je in een handomdraai maken. Hierdoor kan iedereen zijn of haar eigen voedingsplan nóg beter samenstellen. Hopelijk wordt dat net zo’n groot succes als het Killerbody Dieet.’

 

%d bloggers liken dit: