Etiquette in de wereld van de lingerie

Rode lingerie, is dat not done of juist gewaagd? Matchende setjes, een verplichting of slechts een optie? En welke lingerie past het beste onder een partydress? Rieteke Talens van Riets Lingerie licht samen met haar dochter Fleur de etiquette van de lingeriewereld toe.

Tekst: Jansien van Dijk / Fotografie: Stella Dekker en Tina Lantink

In de winkel van Riets Lingerie stappen veel verschillende klanten binnen. Rieteke en Fleur weten binnen tien seconden vaak al met wat voor vrouw ze te maken hebben. Ze kunnen snel inschatten of het iemand is die veel of weinig advies nodig heeft. Moeder en dochter gaan graag met de klant in gesprek en verkopen alleen iets wat echt bij de dame in kwestie hoort. Lingerie is mooi en stijlvol, mits je het goed toepast. En dat is nog niet zo eenvoudig!

Rode lingerie

Feestelijk, sexy, bijgeloof, praktisch en mooi: dat zijn de woorden die bij Rieteke en Fleur opkomen als het gaat over rode lingerie. Nu de feestdagen voor de deur staan, worden er veel rode setjes verkocht. Rode lingerie wordt vaak bestempeld als sexy. Dat klopt, maar sexy moet wel stijlvol en chique zijn. Belangrijk is dat de juiste kleur rood gedragen wordt, in de beste pasvorm. ‘Een groot misverstand is dat rood sommige vrouwen niet staat, maar het staat iedereen goed. In de mediterrane landen wordt veel rode lingerie gedragen, omdat men van mening is dat het geluk brengt. In Spanje, Italië en Turkije dragen veel vrouwen op oudejaarsavond rode lingerie. Ook in Mexico hebben ze dit bijgeloof. Rode lingerie brengt een jaar vol liefde, gele lingerie staat voor financiële voorspoed en witte lingerie voor gezondheid’, legt Fleur uit. Rode lingerie is naast mooi, ook praktisch. Het kan goed gedragen worden onder witte kleding, mits de stof niet te los geweven of te doorzichtig is. Rode lingerie is in zo’n geval natuurlijk veel mooier dan een huidskleurig setje. Daarnaast blijkt dat je jezelf door het dragen van rode lingerie zelfverzekerder voelt en het je energie geeft door een stofje dat zich vrijmaakt in je hersenen. Rode lingerie? Gewoon doen!

Matchende setjes

Rieteke en Fleur spreken veel vrouwen in hun winkel bij wie een matchend setje een regel is. Zij schaffen een bh aan in een hogere prijsklasse en kopen er direct drie bijpassende broekjes bij. Rieteke en Fleur zijn het erover eens dat lingerie in van nature lekker moet zitten, maar een matchend setje is toch wel een pré. Het zorgt ervoor dat de vrouw zich mooier en zelfverzekerder voelt, en dat straal je uit naar buiten toe.

Feestelijke lingerie

Met de feestdagen voor de deur zijn veel vrouwen op zoek naar de perfecte lingerie voor onder hun partydress. Wanneer er klanten in de winkel komen, is het handig dat ze de desbetreffende jurk meehebben. Pas dan kun je er de perfecte lingerie bij uitzoeken. Rieteke legt uit: ‘Het is lastig om iemand te adviseren als je de jurk niet ziet. Lingerie kan een jurk maken of breken. Vaak wordt er een donkere jurk gedragen, waar rode lingerie bijvoorbeeld uitstekend onder past. We adviseren vrouwen om een hoog, naadloos broekje te dragen onder een strakke jurk. Hier overheen kan dan een body gedragen worden. Dit bedekt direct je rug, wat de meeste vrouwen fijn vinden.’ Draag je een panty, ga dan voor een grote, hoge panty. Deze kun je volgens Fleur prima zonder slip dragen. Een mooie partydress kan volgens haar niet zonder de juiste lingerie. Wanneer de lingerie niet goed is, doet het afbreuk aan de jurk. ‘Je moet lingerie zien als een accessoire. Het maakt het plaatje compleet.’

Passende lingerie

Het belangrijkste op het gebied van etiquette in de lingeriewereld is toch wel dat lingerie vooral goed moet passen. Dit klinkt logisch, maar toch draagt tachtig procent van alle vrouwen een verkeerde maat. ‘Sommige vrouwen willen graag een strapless bh, maar wanneer ze een G-cup hebben, is dat wat lastiger. Les één is dat lingerie goed moet zitten. Daarnaast is het van belang om naast de lingerie ook te letten op de kleding. Sommige vrouwen vergeten dat bovenkleding mede bepaalt hoe de lingerie tot uiting komt’, vertelt Fleur.

Nachtkleding

Er zijn vrouwen die geweldige lingerie dragen, maar geen aandacht besteden aan hun nachtkleding. Een groot t-shirt aan of een pyjama met beertjes erop, kan volgens de etiquette echt niet. ‘Koop een mooi nachtjurkje met kant, van rood satijn, of ga voor een slipdress. Als je er overdag vrouwelijk uit wilt zien, dan geldt dat toch ook voor ’s nachts?’

%d bloggers liken dit: