Ermenegildo Zegna: Topmerk voor de moderne man

Wil je zelfvertrouwen uitstralen? Dan mag een maatpak van Ermenegildo Zegna niet ontbreken in je garderobe. Het Italiaanse modemerk wordt al jaren gezien als dé leider op het gebied van mannenmode. Reden voor de redactie van Golf & Lifestyle zich onder te dompelen in Italiaanse sferen en zich te laten bijpraten door Rudolf Kort van Harvie in Groningen. De herenmodezaak is één van de zes verkooppunten van dit exclusieve merk in Nederland.

Rudolf Kort is al jaren op de hoogte van alles rondom Ermenegildo Zegna en brengt een paar keer per jaar een bezoek aan de showroom van het merk in Milaan om zich te laten voorlichten en de nieuwe collectie uit te zoeken. Maar wat maakt juist dit merk zo bijzonder? Hij weet het als geen ander: ‘De kleding van Zegna is bijzonder, omdat  het met de hand is gemaakt en daardoor soepel en comfortabel is om dragen is’, zo vertelt hij.

Ermenegildo Zegna is een merk voor de echte liefhebber. Dat voel je meteen als je een pak van Zegna draagt, weet de ondernemer. ‘Je merkt dat het kwaliteit is, het is Full Canvas gemaakt en niet geplakt zoals de goedkopere merken. De pakken worden gepikeerd, dus met kleine steekjes vastgezet. En daardoor behoudt een pak van Zegna altijd zijn kwaliteit. Dus heb je een belangrijk gesprek in de boardroom? Dan is het bijna verplicht om een pak van Zegna aan te schaffen’, lacht Kort.

Mooiste stoffen van de wereld

De ondernemer in de exclusieve herenmode praat vol passie over het Italiaanse merk waarvan de geschiedenis teruggaat tot de tweede helft van de 19e eeuw. Tijd voor een geschiedenislesje dus. Angelo Zegna, horlogemaker van beroep, begon met het weven van wol op vier weefgetouwen. Van zijn tien kinderen was het de jongste telg, Ermenegildo, die het bedrijf overnam. Toen de jonge ondernemer achttien jaar was, richtte hij in 1910 de Lanificio Zegna (wolspinnerij) op in Trivero (Italië). Ermenegildo begon stoffen te produceren die “de mooiste van de wereld” moesten worden.

En dat heeft hij waargemaakt. Want vandaag de dag zijn de Zegna-stoffen nog steeds één van de meest geprezen exportproducten van Italië, internationaal aangeduid met een rood zegel. Het merk Zegna is de afgelopen eeuw van generatie op generatie doorgegeven en het bedrijf kent nog altijd een sterke groei. Deze groei is onder meer mogelijk geweest door differentiatie van het aanbod.

Groot aanbod

En dat grote aanbod aan mode-items biedt Kort ook in zijn winkel. ‘We hebben hier de belangrijkste items voor de man hangen; pakken, jasjes, shirts en dassen. Daarbij heeft onze klant de keuze uit Ermenegildo Zegna (in Italië met de hand gemaakt) en de Z-Zegna lijn’, legt hij uit. ‘De pakken uit de Z-Zegna lijn zijn slanker gesneden, bevatten minder handwerk en zijn daardoor ook iets vriendelijker geprijsd.’

Kort heeft een goede band met het Italiaanse modehuis. Al meer dan twintig jaar is hij een vaste verkoper van het merk. Ieder jaar, meestal na afloop van de modebeurs Pitti Uomo in Florence, bezoekt de Groningse mode-ondernemer de showroom van het Italiaanse modehuis in Milaan. ‘Tijdens een presentatie laten ze mij de modecollectie voor het nieuwe seizoen zien. Ze showen de nieuwe stoffen, kleurenpaletten en tonen welke combinaties er te maken zijn. Op basis daarvan stel ik dan een order samen van overhemden, pakken en broeken. En dat twee keer per jaar; de voorjaarscollectie en de najaarscollectie.’

Alles kan

Bij zijn keuze houdt hij altijd rekening met zijn klanten. ‘Die zijn eigenlijk altijd heel rustig en behouden, dus meestal is dat een blauw of grijs pak, met een wit of blauw shirt en das.’ Maar is dat niet saai? Ondernemer Kort denkt van niet. ‘Het is een gegeven dat 85 procent van de markt voor die “veilige” kleuren kiest. Veel van mijn klanten willen ’s ochtends niet te lang hoeven na te denken over wat ze aantrekken, daarom kopen ze vaak ook veel items tegelijk. En voor wie toch eens wat anders wil, dat kan natuurlijk ook, we kunnen alles laten maken!’

Tekst: Walter de Boer | Fotografie: Marike van de Witte

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: