Rick Engelkes: ‘Er waren momenten waarop ik dacht: “Jezus, alles stort in”’

Het grote publiek kent Rick Engelkes met name van zijn rol als dokter Simon uit Goede Tijden, Slechte Tijden. Zijn carrière maakte daarna een vliegende start. Hij schitterde als acteur in onder andere Kruimeltje, Pietje Bell en Verliefd op Ibiza, maar timmerde als producent van zijn eigen productiemaatschappij REP ook aan de weg. Zo maakte hij succesvolle musicals zoals Kruimeltje, Opvliegers en Vamos. Hoewel het hem allemaal heel makkelijk af lijkt te gaan, heeft hij privé en zakelijk ook moeilijke tijden gekend. Golf & Lifestyle vond het hoog tijd om eens bij te praten. Is zijn leven nu meer in balans dan vroeger?

Tekst: Maaike Schaap I Fotografie: Elsbeth Hoekstra

Allereerst gefeliciteerd! Je eerste filmproductie Huisvrouwen Bestaan Niet is een hit!
‘Ja, bedankt! Daar ben ik erg blij mee. Met Huisvrouwen Bestaan Niet hebben we de titel Gouden Film gekregen én het was de best bezochte Nederlandse film van 2017. In het verleden hebben we ons met name op het theater en tv-series gericht, maar in de toekomst willen we ons meer gaan richten op de filmtak. We zijn nu bijvoorbeeld bezig met een script voor een film die gebaseerd is op de musical Opvliegers.’

En als je nagaat dat het allemaal is begonnen met Goede Tijden, Slechte tijden…
‘Oef, lang geleden… Maar inderdaad, daar begon het allemaal. Ik werkte als ontwerper voor een modehuis in Parijs, maar dat beviel niet zo. Ik kwam terug naar Amsterdam en ging acteerlessen volgen. In 1990 deed ik auditie voor de rol van dokter Simon en die kreeg ik.’

Hoe kijk je terug op die periode?
‘Het was intens. Even snel naar de markt kon op gegeven moment niet meer. Mensen werden hysterisch en iedereen wilde iets van mij. Na vier jaar ben ik ermee gestopt en richtte ik mij meer op theater. Dat betekende niet dat het meteen over en uit was met die gekte. Mensen associeerden mij daarna nog vaak met de rol van dokter Simon. Destijds vond ik dat vervelend. Ik had dan zoiets van: “Godver, ik doe ook andere dingen!” Inmiddels vind ik het vooral leuk om erop terug te kijken. Die rol heeft mijn carrière in een stroomversnelling gebracht.’

Waar hou je je nu veelal mee bezig?
‘In 2000 heb ik REP (Rick Engelkes theaterproducties) opgericht. Voor die tijd bedacht ik ook programma’s, maar met REP werd het een stuk gerichter. Tegenwoordig maken we ieder jaar ongeveer drie of vier producties. Acteren vind ik ook nog steeds leuk, maar produceren en ontwikkelen voeren wel de boventoon.’

In je theaterproductie Opvliegers gaat het veelal over vrouwen die te maken hebben met overgangskwalen. Heb jij een midlifecrisis gehad?
‘Ha! Er zijn veel levensfases waar je als mens doorheen gaat en helaas is die midlifecrisis daar een van. Dus ja, helaas moet ik daar bevestigend op antwoorden. Het was niet zo dat ik als een gek allemaal motoren en auto’s kocht, maar ik was wel heel onrustig en wilde ineens nog van alles in mijn leven.’

In diezelfde periode kwam je bedrijf ook nog eens in zwaar weer terecht…
‘Het was een pittige tijd. Het was crisis en we moesten reorganiseren. Van tachtig medewerkers gingen we terug naar vijftien en thuis liep het ook allemaal niet op rolletjes. Voor je gevoel komt op zo’n moment alles tegelijk en zit je in een soort sneltrein die niet meer te stoppen is. Er waren ook momenten waarop ik dacht: “Jezus, alles stort in”. Dat was even slikken.’

Hoe kijk je terug op die periode?
‘Het was allemaal te veel. Ik was te druk met mijn werk, met mezelf en had weinig tijd voor mijn kinderen en toenmalige vrouw. Na de reorganisatie en de scheiding brak er een onrustige periode aan, maar ook die fase heeft mij uiteindelijk goede dingen gebracht. Ik leef nu veel bewuster en mijn dochters en ik vonden elkaar weer terug. Ik stond daarna bijvoorbeeld weer drie dagen per week op het schoolplein om mijn jongste dochter (Lee, 13 jaar red.) op te halen en brachten we veel meer tijd door samen. Nu probeer ik daar ook veel meer van te genieten. Het is trouwens wel grappig dat ik nu drukker ben dan daarvoor, maar ik kan het beter indelen. Alles is nu in balans.’

 

Ik vind het niet leuk dat ouder worden onherroepelijk is

Ben je ook in de liefde meer in balans?
‘Ja, ik durf dat wel te zeggen. Ik heb een nieuwe vriendin (Marie Claire Noorlander red.) en we hebben het heel fijn samen. Ik had het totaal niet zien aankomen dat ik verliefd zou worden, maar het bleek erg goed te klikken tussen ons. We doen het rustig aan, omdat Marie Claire ook twee kinderen heeft (twee zoons red.). Ze is ook niet iemand die graag in de spotlights staat.’

Het moet ook gezegd worden dat veel mensen vinden dat je er voor je leeftijd nog goed uitziet. Heb je een geheim?
‘Nee, ik sport, probeer gezond te eten én ik doe wat ik leuk vind. Vooral dat laatste kan ik mensen aanraden. Daar krijg je energie van en dat zie je terug in je uitstraling. Wat betreft mijn uiterlijk; ik vind het allemaal niet zo belangrijk. Volgens mij hebben vrouwen daar meer last van. Zij richtten zich soms te veel op het uiterlijk en laten er van alles inspuiten. Daar heb ik overigens niets op tegen, maar te veel is naar mijn mening niet mooi. Ik vind het véél sexyer als er nog wat beweegt in het gezicht. Hier en daar een rimpel geeft je juist karakter.’

Dus jij hebt de spuit er nog niet in laten zetten?
‘Nee. Tot op heden heb ik nog geen behoefte gehad aan een facelift, botox of fillers. Je moet wel authentiek blijven. Ik gebruik wel af en toe van die crèmes voor mijn gezicht. Ook laat ik weleens een bindweefselmassage doen. Dat is dan goed voor de doorbloeding en vind ik gewoon lekker.’

Hoort het ook niet gewoon een beetje bij het vak? Botox en fillers?
‘Ik merk vooral dat vrouwen ermee worstelen. Op gegeven moment willen ze jonger lijken om bepaalde rollen nog te kunnen krijgen en grijpen dan naar de plastische chirurgie. Mannen hebben daar in mindere mate mee te maken. Maar er zijn wel mensen in deze wereld die totaal vertrouwen op hun uiterlijk en de aandacht die daarmee gepaard gaat. En als je populariteit achteruit gaat, zijn er mensen die er werkelijk álles aan doen om alsnog op tv te komen. Ik vind dat daar een enorme treurigheid vanaf straalt.’

Heb jij er nooit moeite mee gehad dat je minder populair werd?
‘Nee, helemaal niet. In de tijd van Goede Tijden kon ik niet normaal over straat. Na een tijdje verschuift de aandacht naar andere, jongere acteurs. Dat vind ik niet meer dan normaal. En daarbij hebben mijn dochters allebei een positieve invloed op mij. Zij hebben heel wat meegemaakt en hebben een comfortabel leven. Toch zijn ze heel pure meiden. Ze willen zichzelf zijn en  interesseren zich niet voor (mode)trends. Mijn ex-vrouw en ik hebben dat ook altijd gestimuleerd. Zien hoe zij in het leven staan, houdt mij  met beide benen op de grond.’

Hoe zie jij de toekomst?
‘De roerige periode ligt achter mij. Ik ben nu heel blij dat ik iemand heb gevonden met wie ik het heel fijn heb. We delen dezelfde interesses en we leven in harmonie. We kunnen van elkaar genieten, van de kinderen en van ons werk. Dat is ook het fijne aan ouder worden. Je komt op gegeven moment wel in een rustiger vaarwater terecht.’

Zitten er ook nadelen aan ouder worden?
‘Uiteraard. Ik vind het niet leuk dat ouder worden onherroepelijk is. Vroeger, toen je een jaar of twintig was, keek je naar je ouders en vond je je ouders oud. Nu je zelf die leeftijd hebt bereikt zie je dat de horizon steeds dichterbij komt. Dat zie ik nu ook bij mijn ouders, die last krijgen van dementie. Ik vind dat heel moeilijk. “Shit”, denk ik dan. “De tijd staat niet stil!” Soms zou ik dat wel willen. Gewoon nu de tijd stilzetten en op deze manier nog vijftig jaar verder leven. Ik probeer nu veel meer dan vroeger bewust van alles te genieten, maar aan “later” denk ik liever niet.’

Wat kunnen we volgend jaar van je verwachten?
‘Een aantal dingen! Deel vier van de serie Opvliegers komt uit. Dat wordt weer een heerlijke musical over een vriendinnenclub die op cruise gaat met een soort love boat. Ze maken uiteraard weer van alles mee. Daarnaast komt de musical Expeditie Eiland uit, een soort parodie op Expeditie Robinson en hebben we een tweede deel van het toneelstuk Hart tegen hart in de maak, genaamd ‘Laten we eerlijk zijn’. En wat betreft films, we beginnen na de zomer ook met het draaien van een nieuwe familiefilm én Huisvrouwen Bestaan Niet deel twee is in de maak.’

Dat klinkt als een druk programma!
‘Ja en dan ben ik er nog niet eens. Ik mag nog niet al te veel verklappen, maar ik ben ook nog met iets heel groots bezig. Een musicalspektakel á la Soldaat van Oranje waarbij we ook een eigen theater bouwen. Dat is echt een droom die uitkomt. Meer kan ik er helaas nog niet over vertellen. Waarschijnlijk gaat die musical in september 2019 in première en het wordt echt gaaf. Mensen willen tegenwoordig echt iets beleven als ze een avond uit gaan en ik durf met zekerheid te zeggen dat ze na dit spektakel thuiskomen en zoiets hebben van: “Zo hé, maar dít was bijzonder!” Dat weet ik zeker.’

Rick Engelkes?

Rick is geboren op 11 oktober 1958 in Amsterdam. Hij brengt zijn jeugd door in Alphen aan den Rijn en kiest na zijn schoolperiode voor een opleiding aan de modeacademie Charles Montaigne in Amsterdam. Na zijn studie vertrekt hij naar Parijs en gaat aan de slag als ontwerper bij modehuis Jean-Charles de Castelbajac. Na twee jaar keert hij terug naar Nederland en gaat acteerlessen volgen. In 1990 doet hij auditie voor de rol van dokter Simon in Goede Tijden, Slechte Tijden. Verder was Rick als acteur te zien in o.a. Pietje Bell 1 en 2, Verliefd op Ibiza, Kruimeltje en Penny’s Shadow. In 2000 richtte Rick REP op (Rick Engelkes Theaterproducties), en maakte producties zoals Huisvrouwmonologen, Opvliegers, Vamos en Dik Trom. Rick heeft twee dochters, Teddie (20) en Lee (13) en is sinds kort samen met Marie Claire Noorlander (37).

 

 

 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: