Smaak: SAY Cheese!

Sinds februari 2015 is de Zwanestraat in Groningen verrijkt met een kaas- en delicatessenwinkel: De Kaaskop. De oprichters Cor Dijkstra (51) en Gea Koeling (52) verruilden hun banen in de commerciële dienstverlening voor een nieuwe uitdaging als eigenaren van hun eigen winkel. Iedere dag verwelkomen Dijkstra en Koeling nieuwe gasten die ze graag meer leren over kazen, wijnen, noten en oliën.

Tekst: Jansien van Dijk / Fotografie: Erik Vos

Dijkstra en Koeling riepen altijd dat ze graag nog eens wat samen wilden doen qua werk. Het werd een zoektocht naar iets waar ze een gezamenlijke passie allebei in kwijt konden en waar het weer écht zou gaan om de klant. Iets moois en puurs zonder tussenkomst van grote organisaties. Toen het stel tijdens een sneeuwvakantie in een mooie wijnbar in Italië zat en ze in hetzelfde dorp ook nog een authentieke delicatessenwinkel bezochten, werd het enthousiasme om iets dergelijks in Nederland op te starten steeds groter.

Begin 2014 stonden Dijkstra en Koeling in een dergelijke winkel in Nederland, toen ze besloten om zelf de mogelijkheden voor het opstarten van een kaas- en delicatessenwinkel te onderzoeken. ‘Het lijkt leuk, zo’n eigen winkel, maar is dat het ook nog als je iedere week zelf op de winkelvloer staat? Dit was één van de vragen die we voor onszelf wilden beantwoorden. We hebben meegewerkt in andere zaken, waar we veel hebben geleerd over het runnen van een winkel, maar ook inhoudelijk over het vak. Dit was extreem waardevol’, legt Dijkstra uit. Na deze voorbereidingen stonden alle seinen op groen en werd eind oktober vorig jaar de knoop doorgehakt. Daarna ging alles in sneltreinvaart. Een complete renovatie van het pand, waar eerder Jenny’s Fashion was gevestigd, volgde. De drie lagen systeemplafonds werden gesloopt en prachtige oude balken kwamen tevoorschijn. Dankzij veel bekenden van Dijkstra en Koeling, die de handen uit de mouwen hadden gestoken, konden zeven weken later de deuren van De Kaaskop officieel geopend worden.

kaaskop-0916-04Biologisch en ambachtelijk

Vanwege hobbymatige liefhebberij wisten de kersverse eigenaren op voorhand al behoorlijk wat van kazen en wijnen. ‘Door het werken met leveranciers kom je nog meer te weten over de producten en we proberen zelf veel uit. Afgelopen zomer zijn we in Frankrijk en Italië geweest, daar hebben wel ook lekker veel kazen, worst en wijnen geproefd en op veel plekken rondgekeken’, vertelt Koeling enthousiast. Het stel werkt samen met verschillende leveranciers. Het spreekt ze aan dat ze zelf kunnen kiezen met wie ze willen werken. Hun voorkeur gaat uit naar mensen waar ze een goed gevoel bij hebben en waarmee korte lijnen mogelijk zijn. ‘We hebben het hele assortiment van Hanneke Kuppen van De Oude Streek uit het Groningse Zevenhuizen in de winkel liggen. Zij maakt al twintig jaar prachtige biologische geitenkaasjes met haar veertig geitjes. Daarnaast verkopen we onder andere verschillende boerenkazen en zuivel uit de provincie en wordt onze mosterd ambachtelijk gemaakt in Eenrum.’ Toch komen niet alle producten uit Nederland. Zo is de wijn bijvoorbeeld afkomstig uit traditionele landen, zoals Frankrijk, Spanje en Portugal en komen de buitenlandse kazen via een Nederlandse groothandel in de schappen van De Kaaskop te liggen. Dijkstra en Koeling zijn gek op het maken van smaakcombinaties en adviseren klanten met bijvoorbeeld informatiebordjes bij de wijnen welke kaas ze er goed bij kunnen eten.

Proeverijen

In de winkel aan de Zwanestraat worden veel proeverijen georganiseerd die inmiddels al erg geliefd zijn. ‘Bij een fondueproeverij komen de glazen en het campinggasstel op tafel. We maken de fondues ter plekke klaar en mensen mogen ons daarbij helpen. Vaak maken we vijf verschillende fondues, van bijvoorbeeld geitenkaas, blauwaderkaas en truffelkaas. De deelnemers ontdekken tijdens zo’n proeverij dat ze met veel meer kazen een fondue kunnen maken dan ze eerst dachten’, vertelt Koeling. Bij iedere fondue wordt een andere wijn gebruikt en gedronken en daarnaast is er een lokale fondue met bier in plaats van wijn. ‘De mensen die deelnemen kennen elkaar niet, maar ze houden allemaal van het goede leven. Het zijn altijd hele gezellige avonden en het voelt dan ook niet als werk’, legt Dijkstra enthousiast uit.

kaaskop-0916-05

Uitbreiding

Plannen voor het openen van een tweede vestiging van De Kaaskop liggen er wel, maar zijn nog niet concreet. Het stel wil eerst voldoende body geven aan de winkel in de Zwanestraat. Daarnaast blijven ze zoeken naar de samenwerking met lokale ondernemers. ‘We doen veel met horeca en leveren onze kaasjes aan restaurants en kroegen die bewust bezig zijn met regionale producten. Kroegbezoekers waarderen het steeds meer als er lekkere kaas op tafel staat.’ Dijkstra en Koeling noemen mond-tot-mond reclame de meest waardevolle reclame die er is.

‘Af en toe kriebelt het wel, een winkel beginnen in een Duitse stad’

Daarnaast staan ze zo nu en dan op events en festivals waar ze aansluiting zien bij hun winkelconcept. Afhankelijk van het evenement verkopen ze dan bijvoorbeeld kaasplankjes, borreltassen en pakketten. ‘Tijdens het lustrum van Vindicat waren we meerdere dagen welkom met onze kaasplankjes en notenmix die we speciaal voor hun gebrand hadden. Zoiets levert enorm veel exposure op. Ook weten steeds meer mensen ons te vinden voor een pakket met lekkere producten, als cadeau, relatiegeschenk of als kerstpakket. We merken dat mensen al vanuit een groter gebied naar ons toekomen, vanwege de naamsbekendheid’, vertelt Dijkstra. ‘Duitse toeristen willen graag dat we in Duitsland een “Käsekopf” beginnen. Af en toe kriebelt het wel, een winkel beginnen in een mooie Duitse stad. Maar, nog niet op korte termijn!’

Tags (categorieën en branches)DrankFood & DrinksGroningenKaasSmaakWijn
%d bloggers liken dit: