Peter van der Linde test Golf & Country Club Lauswolt

Golfen doe je meestal op je eigen baan. Het is daarom wel eens leuk om uit te zoeken wat de noordelijke golfers nu eigenlijk van andere banen in de buurt vinden. Golfer Peter van der Linde, die normaal actief is als golfer op de Drentsche Golf & Country Club in Zeijerveen nabij Assen, nam de uitnodiging aan en toog naar het Friese Beetsterzwaag om te spelen op Golf & Country Club Lauswolt. Vergezeld door Jaap Dokter, voorzitter van de baancommissie, gingen ze samen de baan op.

Tekst: Walter de Boer / Fotografie: Simon van der Woude

Een mooier weertype kun je je niet voorstellen. Een graadje of 23, een strakblauwe hemel en een zacht, verkoelend briesje. Ideaal golfweer om kennis te maken met een baan waar je nooit eerder op hebt gespeeld. Perfecte omstandigheden voor Peter van der Linde (44), die in het dagelijks leven Manager Commerciële Zaken in de Theater/Bioscoop De Nieuwe Kolk in Assen is. Nog maar een jaar speelt hij golf, maar hij begint het spelletje langzaam aan steeds beter onder de knie te krijgen en meer te waarderen. ‘Vorig jaar ben ik op uitnodiging van de Businessclub van de Drentsche Golfclub lid geworden en heb ik met een paar mannen uiteindelijk binnen tien lessen mijn GVB gehaald.’

Toch was het niet zijn eerste kennismaking met de balsport. ‘Ik had wel eens eerder een proefles en een clinic gehad, maar nooit had ik de intentie om er ook echt mee door te gaan.’ De uitnodiging van de businessclub bleek voor hem het keerpunt. ‘Voor het bijhouden en uitbreiden van mijn netwerk is golf een ideale sport. Bovendien word ik regelmatig uitgenodigd voor golfevenementen of om met zakelijke relaties te spelen. Het is voor mij een mooie manier om zaken te doen, lekker buiten te zijn en wat beweging te krijgen.’ Niet dat hij dat buiten het golf om niet krijgt, want Van der Linde is behoorlijk sportief. Zo doet hij aan hardlopen, staat hij wekelijks op de squashbaan en skeelert hij iedere zondag met zijn dochter. ‘Toch is golf wel één van de weinige sporten waar ik echt rustig van word’, vertelt hij. ‘Ik ben van nature best een druk mens, maar golfen dwingt me tot kalmte. Zeker als ik mijn mobiele telefoon uitzet tijdens het spel, merk ik dat ik helemaal rustig word. Golf dwingt je om gefocust te zijn, anders wordt het niks met je slag.’

 

De mooiste plekjes 20160824-img_0835

Na een korte kennismaking en koffie in het clubhuis, laat Dokter golfpartner Van der Linde de mooiste plekjes van de baan zien. Als de twee even staan te praten, komen ze tot de conclusie dat ze elkaar, lang geleden, al eens eerder gesproken hebben. Van der Linde blijkt een oud-leerling van Dokter, die jarenlang gymles gaf op het Noorderpoort College. Ze rijden verder, maar telkens stopt Dokter de golfkar om te vertellen over het bijzondere karakter van het voormalige landgoed dat grenst aan het Beekdal. Hij vertelt over de stilte, de voormalige zichtlijnen, het Koningsdiep en het ecologisch onderhoud dat de club zelf voor haar rekening neemt.

20160824-img_0497

Bijzonder is dat er een uil in de boom huist langs één van de paden. Dokter: ‘Die uil is dé beroemdheid van deze baan. Hij in onverstoorbaar en zit altijd op dezelfde plek. ’Omdat het nog redelijk vroeg in de ochtend is, ligt de dauw nog op het gras, wat het plaatje nog idyllischer maakt. Dokter is een geoefend speler die sinds 1999 iedere week op de baan in Beetsterzwaag te vinden is. Hij kent de baan op z’n duimpje en weet alles over de oorsprong. Hij legt uit: ‘De vereniging werd is opgericht in 1966 (dit jaar werd het vijftigjarig bestaan gevierd red.) en kent van oorsprong negen holes. In de jaren negentig zijn er nog eens negen bij gekomen, zodat we nu een prachtige baan hebben waar je met gemak zo’n tien kilometer kunt lopen. ’De laatste jaren zijn er nieuwe bunkers aangelegd om het spel uitdagender te maken. De baan kent zo’n 800 betalende leden en staat op de vijftiende plaats in de lijst van mooiste banen van Nederland. ‘Ons streven is uiteindelijk om in de top tien terecht te komen. Dat moet haalbaar zijn!’

De baan op

Na een eindje rijden is het dan toch echt tijd om de baan op te gaan. Clubs worden uit de kar gehaald en Van der Linde doet wat rek- en strekoefeningen. ‘Die heb ik geleerd tijdens mijn cursus. Bovendien zorgen die ervoor dat ik geconcentreerd ben voordat ik af sla’, licht hij toe. Tijd om de hele baan af te lopen is er deze ochtend niet en dus heeft Dokter de mooiste holes uitgezocht om tevens het afwisselende landschap aan Van der Linde te kunnen laten zien. De twee starten op hole 4, de eerste van de “buiten holes” langs het Koningsdiep. Een uitdagende par 4 baan met onderweg flinke waterpartijen.

Vanaf de afslagplaats hebben spelers een prachtig uitzicht over het Beekdal en de koeien die verderop op de landerijen aan het grazen zijn. Voordat Van der Linde kan afslaan geeft Dokter hem speladvies: ‘ Probeer de bal links op de fairway te laten landen, zodat je geen last hebt van de waterpartijen.’ Hij doet het voor, maar laat de bal met een flinke plons in het water belanden. Dan is Van der Linde aan de beurt. Hij speelt de bal iets te ver naar links, maar laat hem wel keurig voor de waterpartij neerkomen. De stokken worden op de kar gezet en de weg wordt vervolgd. Van der Linde slaat z’n volgende bal mooi op de green en na een paar keer putten rolt de bal soepel in de hole.

20160824-img_0591

Tijd om verder te rijden naar een hole met meer bosgebied, besluit Dokter. Het wordt hole 16 met een par 5. Een kaarsrechte, maar korte hole met aan weerszijden begroeiingen. ‘Om hier een goede score te kunnen maken is het van belang om uit de hei en de bunkers te blijven.’ En dat advies blijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Bij de eerste slag laat Van der Linde zijn bal in de hei belanden. ‘Zo eenvoudig als het net ging, zo moeilijk gaat het nu. Dan kun je wel merken dat ik nog maar net begonnen ben.’ Dokter slaat z’n bal een stuk rechter en na een paar slagen worden de ballen geput. Dan is het tijd voor de laatste hole van vandaag. Hole 9, een lange par 4! Afslaan vanaf de verhoogde backtee in het bos biedt een prachtig uitzicht op het naastgelegen hotel Lauswolt en dat zorgt voor een extra bijzonder gevoel. Grote beuken vullen de baan. Dokter: ‘Het is dan ook verstandig om hier de drive niet teveel op links te plaatsen.’ Beiden slaan af en gaan snel richting de green.

 

Greenfee

Het is opnieuw tijd voor koffie en Dokter trakteert op taart. Intussen lo20160824-img_0958opt de temperatuur flink op tijdens deze zomerdag. Van der Linde geniet zichtbaar. ‘Ik vind het een prachtbaan en ben echt onder de indruk. Niet alleen door de mooie ontvangst, maar ook door de prachtige omgeving. Ik kom hier zeker nog een keer terug om te spelen.’ Om dat statement kracht bij te zetten heeft Dokter nog een verrassing. Hij biedt zijn oud-leerling uit Groningen een gratis Greenfee voor de baan aan. ‘Een mooi gebaar waar ik zeker gebruik van ga maken’, besluit Van der Linde.

Tags (categorieën en branches)De baan opFrieslandgolfterschelling
%d bloggers liken dit: