Dankzij golfyoga twintig meter verder slaan

Het neerzetten van goede prestaties op de golfbaan, gaat veel verder dan een perfecte techniek. Soepel zijn in de heupen is minstens zo belangrijk. Dat moet ook Mark O’Meara, oud-golfer en mentor van Tiger Woods, gedacht hebben. Toen hij ouder werd, kon hij de jonge golfers niet meer bijbenen. Zijn lichaam werd stram en zijn prestaties gingen achteruit. Na een hele winter yoga te hebben beoefent, won hij vervolgens de Masters British Open. Dit verhaal inspireerde yogadocent Esther Muizelaar om golfyoga te geven. Niet zweverig, maar juist met een sportieve insteek.

Tekst: Jansien van Dijk / Fotografie: Sonja Stengewis

Reislustig en avontuurlijk, met die twee woorden omschrijft  Muizelaar zichzelf. Ze woonde in vijf verschillende landen en spreekt vijf verschillende talen. Vijfentwintig jaar geleden startte haar moeder als yogadocent, dus Muizelaar groeide ermee op. Het is in haar opvoeding verweven. ‘Toen ik twintig was, ben ik zelf lessen gaan nemen. Ik had nooit gedacht dat ik zelf docent zou worden, maar ik vind het toch mooi om yoga door te geven.’ Ze begon met een vierjarige HBO-opleiding, de Yoga Academie Nederland, waardoor ze een erkend yogadocent is geworden. Daarnaast heeft ze een opleiding tot docent kinder- en tieneryoga gevolgd. Tegenwoordig geeft ze drie keer per week yoga op een basisschool in Amsterdam, organiseert ze yogavakanties naar Cuba en helpt ze golfers om door middel van yoga minder stram te zijn, hun swing te verbeteren en het langer vol te houden. Hierdoor zullen ze meer plezier hebben op de golfbaan.

Twaalfweekse cursus
Muizelaar werd door een collega geïntroduceerd in de golfwereld. Ze volgde een aantal lessen en kwam erachter dat yoga veel kan betekenen voor golfers. ‘Ik ben me erin gaan verdiepen, en stuitte op het succesverhaal van Mark O’Meara. Hij dankt twee majors aan yoga. Yoga kan ervoor zorgen dat golfers soepeler worden en dat ze zich beter kunnen focussen. Toen ik merkte dat hier vraag naar was, heb ik een speciaal programma opgezet, toegespitst op de golfsport.’ Muizelaar startte begin 2016 met een twaalfweekse cursus op Golfbaan Spaarnwoude, gevolgd door een cursus in het najaar op de golfbaan in Purmerend. Ook in het begin van 2017 staat ze vrijwel iedere zaterdag voor een groep golfers en geeft ze privélessen. Iedereen kan zich voor de cursus inschrijven, al dan niet lid van de desbetreffende golfvereniging. Dit jaar wil de yogadocente golfyoga ook bij andere golfverenigingen introduceren.

Mindset
Het programma van golfyoga richt zich met name op de schouders, rug, taille en heupen. Bepaalde oefeningen zorgen ervoor dat deze gebieden van het lichaam soepeler en flexibeler worden. ‘De meeste oefeningen die we in de les doen, hebben direct gevolg op de swing. Cursisten draaien makkelijker en worden sterker. Hierdoor slaan ze de bal ook verder. Naast soepelheid, en het creëren van een goede balans, is een rustige mindset essentieel op de golfbaan. Ik leer de cursisten te focussen middels concentratie- en meditatieoefeningen.’

Jezelf resetten
Muizelaar benadrukt dat yoga geen kunstje is. Het gaat volgens de Amsterdamse om het verkennen van je eigen lichaam. ‘Cursisten staan soms gefrustreerd op de baan, terwijl ze een prestatie willen leveren. Ik leer ze frustraties loslaten. Gaat een slag bijvoorbeeld wat minder, dan moeten ze zichzelf kunnen “resetten”. Mannen zijn vaak prestatiegerichter dan vrouwen en ik heb dan ook meer mannen in mijn les. Yoga is echter juist niet prestatiegericht omdat je van binnenuit aan jezelf werkt, maar toch zal het de prestaties verbeteren. Na een winter yoga te doen, kan men een bal zo maar tien tot twintig meter verder slaan. Opeens is de green van die lange par 4 wél in twee slagen te halen! Veel cursisten hadden voor het begin van de cursus het idee dat golfyoga heel zweverig zou zijn, maar ik houd het juist praktisch, met een sportieve insteek. Door middel van een groeps-Whatsapp krijgen de cursisten gerichte oefeningen mee voor thuis, zodat ze hun soepelheid nog meer kunnen bevorderen. Want zoals bijna overal, geldt ook hier, des te meer er geoefend wordt, des te groter het effect is!’

Tags (categorieën en branches)golfgolfyogayoga
%d bloggers liken dit: