
Buiten de Catalaanse paden deel 2: Culturele onbekendheden
Als toerist in Barcelona pakt iedereen de bekende toeristische attracties mee. Pas als je er woont, ontdek je de echte stad. Dat ondervindt Golf & Lifestyle-journalist Jasper de Vries nu hij de Spaanse kuststad voor een jaar zijn woonplaats mag noemen. In deel II van de serie ‘Buiten de Catalaanse paden’ een blik op bezienswaardigheden in de stad Barcelona die de gemiddelde toerist nog niet heeft ontdekt.
Deel 1 van ‘Buiten de Catalaanse paden’ gemist? Lees hem hier!
Toeristische attracties genoeg in Barcelona. De Catalaanse hoofdstad kent met onder meer de Sagrada Família, Park Güell en La Rambla vele toeristische trekpleisters. Zodra je deze achter de rug hebt, ontdek je echter dat de stad nog zoveel meer te bieden heeft. Vele smalle straatjes, verborgen pleintjes met locals vol bijbehorende verhalen. Maar ook andere bijzondere plekken die je niet in de standaard reisgidsen terugvindt. En bij enkele daarvan nemen we deze een keer kijkje. Hotspots die nog niet bekend zijn en waar geen hop-on-hop-off bus stopt.
Parc del Laberint d’Horta
Barcelona kent vele parken, maar Parc del Laberint is wel ééntje in de categorie ‘one of a kind’. Het in 1792 ontworpen park is het oudste nog als zodanig in gebruik zijnde park van de stad en is een prachtig voorbeeld van een neoklassieke tuin uit de achttiende eeuw. Het park dankt zijn naam aan het doolhof dat zich te midden van al het groen gevestigd heeft.
De tuin is verdeeld in neoklassieke en romantische tuinen vol met beekjes, kleine watervallen en heel veel groen. De tuin kent drie niveaus: op het laagste niveau is het doolhof te vinden met in het midden een witte sculptuur van Eros, terwijl je een niveau hoger Toscaanse zuilen en twee tempels in Italiaanse stijl met standbeelden van Danae en Artemis kunt bewonderen.
Het Parc del Laberint is zeer geliefd bij locals. Zij komen hier om te ontsnappen aan het drukke stadsleven en te genieten van de rust. De bezoekerslimiet van 750 mensen wordt bij lange na niet gehaald, zelfs niet op de zondagen als het park gratis is.
Gaudí
Gaudí? We gingen toch juist ‘off road’? Iedereen denkt bij Gaudí direct aan de Sagrada Família en Park Güell, twee absolute must sees als je voor het eerst de stad bezoekt. Maar Gaudí heeft naast de bekende gebouwen zoveel meer werk verricht in Barcelona. Velen daarvan zijn bij de meeste mensen niet bekend.
Er zijn vele Gaudí-tours te boeken, maar leuker is om zelf op pad te gaan en meer over Gaudí te ontdekken. Ga bijvoorbeeld naar Plaça de Sant Felip Neri. Aan dit sfeervolle pleintje (waar veel verhalen aan hangen) in de Gotische wijk staat de Església de Sant Felip Neri uit 1752, de favoriete kerk van Gaudí. Hier kwam hij dagelijks voor zijn gebed. Overigens werd één van zijn dagelijkse wandelingen naar deze kerk hem fataal toen een tram hem op 10 juni 1926 aanreed. Vlakbij de kerk vind je ook het café Els 4 Gats, de favoriete tent van de Catalaanse architect.
Een ander onbekend werk van Gaudí stamt uit 1878, het jaar dat Gaudí afstudeerde. In datzelfde jaar kreeg hij zijn eerste opdracht voor de gemeente Barcelona: het ontwerpen van twee straatlantaarns. Deze zijn tussen de andere lantaarns te vinden op het zeer gezellige Plaça Reial.
Buiten het centrum
Iets buiten het stadscentrum is een beeld van Gaudí te zien, gemaakt op ware grote met de kleding die hij meestal droeg. Dit beeld staat onder de golvende ingang van Miralles, dat ook door Gaudí is ontworpen maar inmiddels niet meer bestaat. Enkel de entree is intact gebleven.
Enkele straten verderop vinden we de Pavellons de la Finca Güell, waar Gaudí zijn befaamde trencadís mozaïek voor het eerst gebruikte. Loop je echter door, dan kom je bij Palau de Pedralbes. Dit gebouw werd in 1918 door Eusebi Güell (de beschermheilige van Gaudí) aan de Spaanse koninklijke familie gegeven. Gaudí kreeg onder meer de opdracht om een deel van de tuin te ontwerpen en liet de Font d’Hèrcules-fontein bouwen, die nog altijd te bezichtigen is. Deze fontein maakt samen met de paviljoenen van de Finca Güell deel uit van de realisatie van het gedicht L’Atlàntida dat Gaudí zo bewonderde.
Poble Espanyol
Waar de berg Montjuïc met haar kasteel, uitzicht en het Olympisch stadion en -zwembad al een absolute aanrader is om te bezoeken, kan er nog een reden worden toegevoegd om hier absoluut naartoe te trekken tijdens een verblijf in Barcelona. Er bevindt zich namelijk een heus dorp, genaamd Poble Espanyol (‘Spaans dorp’).
In dit bijzondere dorp zijn bouwstijlen uit heel Spanje gecombineerd, waaronder uit Andalusië, Baskenland, Navarra, Castilla y Leon en natuurlijk Catalonië. Officieel werd dit dorp enkel gebouwd voor de Wereldtentoonstelling 1929 van Barcelona, maar de plannen om het af te breken zijn nooit tot uitvoering gekomen vanwege de populariteit onder de lokale bevolking. De charmante pleinen en straten van het dorp geven een goed en mooi beeld van de verschillende architectuur in Spanje en biedt geregeld demonstraties van oude Spaanse ambachten.
Ook leuk om aan je persoonlijke Gaudí-tour toe te voegen, zijn onder andere Torre de Bellesguard en Colonia Güell. En zo zijn er nog vele andere voor toeristen onbekende fantastische hotspots. Denk aan de bloemenwijk de Jardins del Teatre Grec en vele straatjes en binnenpleintjes.
In deel 3 van ‘Buiten de Catalaanse paden’ blijven we in de binnenstad, maar richten we onze blik op kunst.
Tekst & fotografie: Jasper de Vries