Buiten de Catalaanse paden deel 1: Romeins Tarragonna

Vakantiegangers in Barcelona pakken tijdens hun verblijf in het buitenland veelal de echt toeristische attracties mee. Logisch, want die bekende plekken en gebouwen moet je natuurlijk gezien hebben. Maar er is veel meer te zien dan dat. Golf & Lifestyle-journalist Jasper de Vries woont voor een jaar in Barcelona en neemt je in deze serie mee om de Spaanse kuststad en omgeving op een andere manier te leren kennen. In deel I direct een uitstapje: Tarragona.

Als je in Barcelona bent, is een bezoek aan de stad Tarragona een absolute aanrader. Met slechts een uurtje rijden vanaf de Catalaanse hoofdstad is Tarragona een perfecte bestemming voor een dagtrip. De bestemming doet bij Nederlanders, maar ook bij het grote publiek, vaak niet direct een belletje rinkelen. En dat terwijl het een historische en sfeervolle stad is en absoluut het bezoeken waard.

De oude Romeinse ruïnes in de stad maken de verbinding met het verleden, toen Tarragona (destijds Tarraco genoemd) onder keizer Augustus de hoofdstad was van de toenmalige provincie Hispania en het Romeinse rijk. Maar ook het gezellige oude stadscentrum met gezellige pleintjes, knusse smalle straatjes en kleurrijke terrassen maken Tarragona tot een heerlijke weekendbestemming.

Ruïnes: Forum, Circus en Amfitheater

Tarragona herbergt vele Romeinse ruïnes. Niet alleen groot, maar ook klein. Zo kun je in een restaurant een oude zuil tegenkomen, of een oud stuk stadsmuur op een plein. De drie bekendste grote ruïnes zijn het Colonial forum, het Romeinse Circus en het Amfitheater.

Het Colonial forum of Tarraco is momenteel een afgebakend gebied midden tussen appartementenflats waar restanten van het oude religieuze en sociale centrum van Tarraco terug te vinden zijn. Aan dit vroegere plein stonden vele openbare gebouwen zoals tempels en de basiliek als ook sculpturen van belangrijke personen.

Ondergrondse gangen

Meer richting het oude stadscentrum van Tarragona is het Romeinse circus te vinden, waar races met paard en kar werden georganiseerd. Eén van de bijzonderste delen van deze ruïne is onder de grond te vinden. Een bizar netwerk van ondergrondse gangen, tunnels en kamers geeft een indruk hoe immens groot dit circus was. Een beeld dat je ook krijgt als je over of langs de restanten van de oude stadsmuren loopt.

En misschien wel het mooiste, maar in ieder geval de meest herkenbare ruïne is het Romeinse amfitheater. Pal aan de Middellandse Zee werden hier vroeger afwisselend gevechten tussen gladiatoren en tussen wilde dieren gehouden. Ook voor terechtstellingen diende dit theater vaak als toneel. Een deel van de tribune van dit bijzondere bouwwerk is bewaard gebleven. Voor veel toeristen is het tevens een prachtig uitkijkpunt over het strand en de zee.

Oude centrum en street art

Wat tijdens een bezoek aan Tarragona zeker niet mag ontbreken, is het rondslenteren door het oude stadscentrum. Verdwaal in een wirwar aan smalle straten en authentieke en vaak kleurrijke steegjes. De vele pleinen en terrassen maken het tot een gezellig en sfeervol geheel, zeker met de gekleurde huizen en appartementen. Eén van de bekendste pleintjes is de Plaça dels Sedassos. Dit plein dankt de bekendheid vooral aan de enorme muurschildering op de gehele gevel van een groot pand.

Het is zeker niet de enige beschilderde muur of andere kunst die je in de straten van het oude centrum tegenkomt. Als je hier oog voor hebt, zie je op vele plekken de mooiste street art voorbij komen.

Kathedraal Santa Maria

Ten slotte het bekendste gebouw van Tarragona: de kathedraal Santa Maria. Dit bouwwerk is niet te missen in het oude centrum, ook omdat deze kerk op het hoogste punt van de stad is gebouwd. Sinds begin 1900 is de kathedraal, gebouwd tussen 1170 en 1331, een nationaal monument. De gevel vormt één van de meest symbolische afbeeldingen van de stad en biedt toegang tot een enorme kunstcollectie met onder meer schilderijen en sieraden uit de zestiende eeuw. Neem de tijd voor dit imposante gebouw een bewonder de kapellen, het altaar dat gewijd is aan St. Tecla (beschermheilige van Tarragona) en de zuilen, terwijl ook de binnentuin zeker niet vergeten mag worden.

Tarragona mag dan geen bekende bestemming zijn voor een dag-, weekend- of citytrip, deze veelzijdige stad heeft enorm veel te bieden. In het volgende deel van ‘Buiten de Catalaanse paden’ gaan we de wereldstad Barcelona zelf in voor een nieuw ‘off the beaten path’-verhaal.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: