BMW X7: Mastodont met een enorme muil

Groot, groter, grootst. En dan nog een schepje er bovenop. De BMW X7, sinds afgelopen voorjaar bij de Nederlandse dealers, is zonder overdrijven een joekel van jewelste. Wat heet, het is by far de grootste SUV die de Duitsers in hun arsenaal hebben en daarbij sowieso een van de grootste SUV’s ooit gemaakt. 

Meteen maar even over dat formaat dan. Want groot is ‘ie. Ontwikkeld voor vooral de Amerikaanse markt en daarmee on-Nederlands groot. Lekker cruisen over verlaten en verharde landweggetjes is met de X7 natuurlijk het summum, maar een ritje door een druk stadscentrum, of erger nog: een krappe parkeergarage, wordt met deze mastodont nog een hele toer.

De X7 – met zijn bijna angstaanjagende, gigantische muil – is namelijk 2 meter breed, en 1.80 meter hoog en, last but not least, maar liefst 5,15 meter lang. Behoorlijk afmetingen dus, waarmee je je als bestuurder in maar liefst 18,5 kuub aan auto begeeft.

Volwaardige zitplaatsen

De X7 is daarmee een van de grootste SUV’s van dit moment. Zijn grootste concurrenten? Veel zijn het er niet, maar meest genoemd is uiteraard de Mercedes GLS, die nu onder de Duitsers niet meer het rijk alleen heeft in het segment van XXL SUV’s. Maar ook Range Rover, Audi Q7 en zelfs de Bentley Bentayga kunnen hun borst nat maken.

Terug naar de Duitse autobouwers die goed hun best hebben gedaan de ruimte optimaal te benutten. De X7 is namelijk standaard uitgerust met zeven zitplaatsen, ofwel: een derde zitrij. Oké, de kleinere X5 is ook leverbaar met drie rijen stoelen, maar dan kan alleen het kortste grut nog een beetje comfortabel zitten. Hoe anders is het in de X7, waar zowel in het midden als helemaal achterin gewoon volwaardige zitplaatsen gecreëerd zijn.

Verwarmende bekerhouders

Je komt in de X7 niets tekort. Ruimte zeker niet, maar ook qua luxe word je op je wenken bediend. De standaarduitrusting? Heb je even? Lederen bekleding, airco voor- en achterin, panoramadak, verwarmende of verkoelende bekerhouders, sportstoelen, sfeerverlichting, een deels uit Swarovsky opgetrokken versnellingspook en 20 inch lichtmetalen V-spaaks wielen, om maar eens een paar zaken te noemen.

Minstens zo lang is de trits state-of-the-art-rijsystemen waarmee de X7 is uitgerust. Active Cruise Control met Stop & Go-functie, Steering and Lane Control Assistant, Lane Keeping Assistant en actieve bescherming tegen aanrijdingen van opzij, Avoidance Assistanse, Wrong Way-warning: aan innovatieve systemen geen gebrek, zoveel is duidelijk.

De X7 is niet alleen op papier een indrukwekkend gevaarte, zo merken we als we over de A28 onderweg zijn naar het TT-circuit in Assen. Beelden we het ons in of zien we nou echt de ene na de andere begerige blik? Op het parkeerterrein in Assen – bomvol vanwege de aanstaande SuperBikes – spreken de autoliefhebbers duidelijkere taal: we worden met opgestoken duim onthaald.

Oceaan van ruimte

Een ritje op het circuit zit er vandaag vanwege de drukte op de baan niet in, maar gezien het enorm lompe gevaarte dat de X7 is, is dat niet echt een ramp. We moeten het vandaag overigens doen met de xDrive30D. Deze ‘instapdiesel’ heeft 265 pk onder de motorkap en een koppel van 620 Nm. Accelereren van nul naar honderd doe je met dit exemplaar in 7 seconden. De rapste diesel is de M50D, met 400 pk en een koppel van 760 Nm. Hiermee knal je in 5,4 seconden van nul naar honderd. De xDrive40i, de enige benzinemotor, telt 340 pk, 450 Nm en schiet je in 6,1 seconden van nul naar honderd.

Omdat het circuit niet beschikbaar is, besluiten we maar de ruimte van het Drentse platteland op te zoeken. Maar niet voordat de bijna 2 meter lange tester Eltjo de proef op de som neemt en even plaatsneemt op de achterbank. Het moet gezegd: ruimte zat! Helemaal achterin, op de derde zitrij, is dat bijna niet anders. Nu we toch bezig zijn, werpen we meteen even een blik in de kofferruimte. Met alle zitrijen omhoog blijft er nog steeds 326 liter aan ruimte over. Maar als alles stoelen – door één druk op de knop – zijn neergeklapt, ontstaat er pas echt een oceaan van ruimte: maar liefst 2120 liter.

Boerenland 

Niet veel later verlaten we het circuit en zakken we af naar de kale akkers van het Drentse platteland. Slingerende weggetjes, kaarsrechte betonpaden over het boerenland en hobbelige bospaden: we trotseren ze allemaal even comfortabel. Met dank aan onder andere het hoogstaande en adaptieve onderstel met luchtvering, weet Eltjo. Kuilen, hobbels, wat voor oneffenheden dan ook: ze worden keurig gecamoufleerd.

Datzelfde geldt voor het gewicht: ook al slepen we 2365 kilo met ons mee, je hebt als bestuurder niet het gevoel dat je een log slagschip bestuurt. Zeker wanneer je niet de grens opzoekt en met de X7 doet waar ‘ie voor bedoeld is, staat de massa je amper in de weg. Comfort, luxe en welbehagen voeren de boventoon, al betekent dat ook dat deze reus supersportief rijden nou niet bepaald in de hand werkt.

Maar hé, in de gordels hangen doen we wel in een ander monster uit München. Baden in ruimte en luxe is ook heel fijn, zeker op de linkerbaan. En zo is er eigenlijk maar één maar: de prijs. Want die begint bij 115.350 euro.


Tekst: Marieke Bos

We reden met een BMW X7 xDrive30D, beschikbaar gesteld door de VMD Groep – Vriesendijk Martinistad Dijker. De X7 werd gereden door ondergetekende, Marieke Bos, en Eltjo Bieckmann. Eltjo is directeur van de Advanced Driving School op het Asser TT Circuit en heeft al vele uren als coureur (én instructeur) op z’n naam staan.

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: