BMW X2 – Eigenzinnig hip

Jawel, het gat in de X-serie van BMW is eindelijk maar toch gedicht. Met de nieuwbakken X2, die sinds dit voorjaar bij de dealers staat, mikken de Duitsers op een nieuwe doelgroep: hipsters. 

Tekst: Marieke Bos

Als een ‘Sports Activity Coupe’ omschrijven ze bij BMW de X2.  Maar het zou te kort door de bocht zijn om de nieuweling te omschrijven als een coupeversie van de X1, die helemaal onderaan in de X-reeks bungelt. Want ook al delen ze dezelfde wielbasis, de X2 is zeker geen X1 met een platgeslagen dak. Nee, de X2 oogt een stuk sportiever, agressiever en gespierder. Een compacte SUV dus, maar ook weer geen miniatuur versie van zijn grote broers X4 en X6.

Urban hipster

Die eigenzinnigheid van de X2 moet een heel nieuwe doelgroep aanspreken. De Duitsers zelf omschrijven die als ‘jonge, energieke mensen – woonachtig in stedelijke gebieden – die hun persoonlijke karakter graag weerspiegeld zien in een emotioneel aantrekkelijke auto.’ Een mooie marketingomschrijving voor termen als ‘yup’ of ‘urban hipster’. En om die hipsters extra te verleiden, hebben de designers van BMW drie niet te missen nieuwe lakkleuren geïntroduceerd: Sunset Orange, Misano Blue en het Galvanic Gold. Ook een lokkertje: geperforeerd Dakota-leder in Magma Red voor het interieur.

Eigentijdse outfit

Een beetje yup valt natuurlijk voor een opvallende, eigentijdse outfit. Opvallend is sowieso de niervormige grill. Kenmerkend voor BMW, maar bij de X2 hebben de ontwerpers hem in een nieuw, strakker jasje gestoken. Ook opvallend: het BMW-logo dat nu een plekje heeft op de C-pilaar. Dat ding zit daar natuurlijk niet voor niets: het is een knipoog naar modellen uit vroeger tijden, zoals de BMW 200C uit 1966, die het logo op dezelfde plek had. Een subtiel retro-detail dus. Helemaal hip, zullen ze in Duitsland wel gedacht hebben.

Ook niet onbelangrijk is dat wat er onder de motorkap ligt. Ga je voor een benzinemotor dan heb je onder andere de keuze uit de sDrive20i, goed voor 192 pk en waarmee je in 7,7 seconden van nul naar honderd dendert. Deze motor is er ook met vierwielaandrijving, de xDrive20i. De tweewielaangedreven sDrive18i jaagt je met 140 pk over het asfalt en heeft er 9,6 seconden voor nodig om de 100 kilometer per uur te bereiken.

Stoelendans

Wat betreft de diesels is de xDrive 25d de rapste van het stel.  Als je een kleine 64.000 euro overmaakt naar BMW krijgt je daar 231 pk voor terug. En daarmee kun je flink accelereren: in 6,7 seconden brengt deze diesel je van stilstand naar 100 kilometer per uur. De lichtste dieselmotor is de sDrive 18d, met 150 pk.

Wij – dat wil zeggen Eltjo Bieckmann en ondergetekende – konden die woensdagochtend in april met een sDrive20i het TT-circuit van Assen op. Na een snelle stoelendans op het parkeerterrein van het circuit is het Eltjo die achter het stuur stapt en koers zet richting het asfalt. Het eerste rondje doen we het nog even rustig aan, zodat we al rijdend het interieur in ons op kunnen nemen.

Fenomenale afwerking 

Het interieur is weinig eigenzinnig, maar dat is in dit geval een pre. Typisch BMW, omschrijft Eltjo, verwijzend naar de overzichtelijkheid en de ‘fenomenale afwerking’. Een pluspunt is de hoge zitpositie, die een goed zicht geeft op het dashboard en op de auto. De X2 die wij tot onze beschikking hebben, is uitgerust met een head-up display, maar dat is niet standaard. Ook niet standaard: de LED-interieurverlichting. De LED’s in de portieren en op het dashboard kunnen dan naar wens oranje, lila, mint, brons, blauw of juist wit oplichten. Een minpuntje: qua ruimte houdt het niet over.

Over de rijeigenschappen bijna niets dan lof. De 192 paardenkrachten sturen ons als een malle over de Veenslang, waar we ruimschoots de 200 kilometer per uur aantikken. Ook in de bochten gedraagt ‘ie zich zoals je mag verwachten, al bespeurt Eltjo op enig moment wel lichte onderstuur. Het schakelen met de 7-traps DCT gaat snel en vloeiend, zoals Eltjo het omschrijft. Opvallend is dat het sturen vrij zwaar gaat, en daardoor niet heel direct voelt.

Mastodont

Met de X2 nieuw in het gamma kunnen de Duitsers nu voor het eerst van 1 tot 6 tellen. Niet dat het daarbij blijft, want ze doen er meteen weer een schepje bovenop. Of schep beter gezegd, want nog dit jaar wordt de X7 aan de X-familie toegevoegd. Geen ‘Sports Activity Coupe’ dit keer, maar wel een enorme mastodont.

Het interieur van de BMW X2

De X2 is beschikbaar gesteld door BMW Martinistad Groningen. De prijzen van de X2 beginnen bij €44.895. Voor dat geld heb je dan een sDrive 18i op je oprit staan. De sDrive 20i die Golf & Lifestyle mocht rijden, is verkrijgbaar vanaf €47.495. De X2 werd gereden door Eltjo Bieckmann, directeur en eigenaar van de Advanced Driving School op het TT-circuit van Assen. Hij heeft als coureur en ook instructeur al heel wat race-uren op zijn naam staan. 

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: