Golfpro Anne van Dam: ‘Mijn doel? Spelen op de LPGA Tour!’

Bij hoge uitzondering kom je de 22-jarige Anne van Dam tegen in Nederland, want tegenwoordig staat ze vaker in het buitenland op de baan dan in ons eigen land. Amerika, Azië, Australië, Europa… Ze heeft vrijwel geen enkel continent onberoerd gelaten met haar golftalent. Haar carrière gaat als een speer en sinds 2015 mag ze zichzelf golfpro noemen. Gelukkig troffen we Anne onlangs op de Noord-Nederlandse Golf & Country Club in Glimmen en nam ze even de tijd voor een gesprek. We vroegen de jonge pro haar golfpolo van het lijf en weten zeker dat dit niet de laatste keer is dat we iets van de ambitieuze Anne van Dam horen.

Tekst: Sharon Bremer

Haar carrière startte toen ze zo’n zes jaar was en haar vader haar op vakantie voor het eerst meenam naar de golfbaan. Oké, toen nog geen échte carrière, maar het zaadje dat later zou ontpoppen tot een professionele golfcarrière was geplant. ‘Ik deed op dat moment nog aan wedstrijdzwemmen’, vertelt Anne. ‘Dat vond ik toen leuker en dat heb ik tot mijn 13e gedaan. Pas daarna heb ik de keuze gemaakt voor golf, vooral omdat ik daar erg snel beter in werd. Ik begon daardoor ook jong met het spelen van toernooien buiten Nederland.’ En waarom golf in plaats van zwemmen? ‘Het feit dat je lekker buiten bent’, besluit ze. ‘Ik speel vaak in het buitenland, dus het is over het algemeen altijd lekker weer. In Nederland in de winterperiode is het minder leuk, hoor! Daarnaast begin je elke dag opnieuw met golf, je neemt het resultaat van de vorige dag niet mee. Natuurlijk is er de ranking, maar als ik een week erg goed of juist slecht speel, telt dat die week daarop niet meer mee. Dat vind ik het leuke aan golfen. Zeker in mijn leven als pro is elke week een nieuwe week en dus een nieuwe kans om te winnen.’

Talent

Anne werd Nederlands golfprofessional op haar 19e, maar ook als amateur was ze succesvol en won ze de nationale kampioenschappen in verschillende leeftijdsgroepen onder de 9, 12, 18, 21. Haar eerste wedstrijd als pro kan ze zich nog goed herinneren en bestempelt ze als één van de hoogtepunten uit haar carrière tot nu toe: ‘Ik was net 19 en had me gekwalificeerd voor de tour. Het was mijn eerste toernooi in Australië en ik vond dat toen zó bijzonder, het feit dat ik zelf mijn ticket moest boeken en er zelf heen moest. Voor werk, als het ware. Je eerste wedstrijd als pro is sowieso bijzonder. Dat zal ik nooit vergeten.’

Anne blikt tevreden op haar (nog jonge) carrière terug. Ze is inmiddels drie jaar professioneel aan het golfen. ‘Mijn eerste jaar op de tour was lastig, zeker als ik het vergelijk met de laatste jaren’, vertelt ze. ‘Ik moest in het begin erg wennen aan de manier van leven, het geregel en het alleen op reis zijn. Ik speelde mijn eerste jaar niet fantastisch, maar bleef gelukkig wel binnen de top 80 van Europa waardoor ik mijn kaart met speelrechten voor het jaar daarop wel haalde. Dat was mijn belangrijkste doel voor dat jaar. Ik finishte op de 72e plek, kantje boord dus. Aan de andere kant gaf het mij vertrouwen: ondanks dat ik zo matig speelde haalde ik wel de top 80. In mijn tweede jaar als pro finishte ik als 18e én had ik mijn eerste overwinning op de tour. Vorig jaar finishte ik als 5e van Europa in de ranking, dat is qua jaarprestatie mijn beste jaar tot nu toe.’

Mijn eerste wedstrijd als pro is bijzonder, die zal ik nooit vergeten

Ambitie

Voorlopig is Anne nog lang niet klaar met golfen en heeft ze haar doelen duidelijk voor ogen. ‘Ik heb dit jaar nog drie wedstrijden in Europa te gaan en wil graag in de top 5 blijven. Dat is nu mijn doel, samen met het veroveren van de speelrechten voor het allerhoogste niveau in Amerika: de LPGA Tour (Ladies Professional Golf Association, red.). Dat is in Amerika, en ik denk misschien wel wereldwijd, het hoogste niveau waarop je kan spelen. Het is mijn doel om daar week in, week uit, te spelen tegen de beste speelsters van de wereld.’

Zoals eerder gezegd, Anne is nog niet klaar met golfen. Naar eigen zeggen ziet ze zichzelf nog niet stoppen zolang ze er plezier in heeft. ‘Maar aan de andere kant ben ik ook reëel’, vertelt ze. ‘Het is een zwaar leven. Ik ben een aantal jaar pro en m’n paspoort staat nu al helemaal vol met stempels van alle landen waar ik ben geweest.’ Vrijwel automatisch begint ze met de opsomming: ‘Alle landen in Europa, het Midden-Oosten, Azië, Nieuw-Zeeland, Australië, India, Amerika… Ik heb niet veel in Zuid-Amerika gespeeld, daar leeft de sport minder. Ik ben veel van huis, zo’n 25 weken per jaar. Het is een apart leven, waardoor ik me goed kan voorstellen dat spelers er na een aantal jaar mee willen stoppen om ergens op een vaste plek een leven op te bouwen. Daar ben ik nu zelf nog niet echt mee bezig, zolang ik ervan kan genieten, blijf ik spelen.’

Tip van een pro

Terwijl Anne zelf nog een aantal holes loopt op de golfbaan in Glimmen heeft ze ondertussen voor de lezers van Golf & Lifestyle nog een aantal golftips. ‘Hou het simpel’, begint ze. ‘Zeker als beginnend golfer. Als je net je Clubhandicap 54 (voormalig GVB, red.) hebt en de baan op kan, ga dan niet meteen met je driver proberen te slaan. Probeer vooral de bal in het spel te houden. Als er obstakels zijn, zoals een bunker, hou je de bal er bewust voor. Daardoor sla je de bal veel minder snel uit het spel en maak je het jezelf makkelijker. Beginnende spelers vinden het vaak leuker om op de driving range te staan, alleen zie je dat ze juist veel slagen verliezen op de green en net naast de green. Spendeer de helft van de tijd aan je slag en de andere helft aan chippen en putten, zodat je dat ook verder ontwikkelt.’

1 comment

Geef een reactie

%d bloggers liken dit: