BMW 7: Overal First class
Of je je nu van hot naar her laat rijden, of juist zelf het stuur ter hand neemt: in de nieuwe BMW 7 zit je altijd first class. Extra verwennerij is er vooral voor de notabelen achterin. BMW trekt daarmee alles uit de kast om zijn grote rivalen, waaronder de Mercedes S-klasse, af te troeven.
Tekst: Marieke Bos
De BMW 7-serie is al jaren het onbetwiste vlaggenschip in het BMW-gamma. En met deze zevende generatie, die sinds vorig jaar zomer bij de dealers staat, doen de Duitsers er nog een schepje bovenop. Bij deze limo der limo’s is innovatie het toverwoord: zowel onderhuids, als wanneer het aankomt op gadgets. En dan is dat laatste nog een understatement. BMW heeft het voor elkaar gekregen een paar heuse wereldprimeurs in de 7-serie te proppen.
En dat maakt de keuze voor ceo’s, captains of industry en allerhande bobo’s misschien wel ietsje makkelijker. De BMW 7, de Mercedes S-Klasse en de Audi A8 strijden al jaren om de felbegeerde eerste plek in het topsegment, waarbij Mercedes steeds net een nipte voorsprong leek te hebben. Daar zou nu wel eens verandering in kunnen komen. De S-klasse mag dan wel net wat goedkoper zijn (de prijzen beginnen bij 91.700 euro), maar als het gaat om luxe en innovaties heeft de BMW 7 nu een streepje voor. Neem daarbij de extra focus van BMW op comfort achterin en het lijkt erop dat BMW de concurrentie op alle vlakken weet te overtreffen.
Om nou te zeggen dat de nieuwe 7-serie qua uiterlijk een ware metamorfose heeft ondergaan, gaat te ver. Een elegante upgrade, die wel wat weg heeft van een langere en gespierde 3-versie, is wellicht een betere omschrijving. Een van de grootste aanpassingen zit ‘em in het gewicht. Het is de Duitsers gelukt om met het gebruik van carbon (net als bij de elektrische i8) zo’n 130 kilo van de totaalmassa af te snoepen. Dat maakt de 7-serie lichter, en dus zuiniger, maar ook fijner rijden: door het gebruik van koolstofvezel in de carrosserie worden de torsiestijfheid en rijdynamiek vergoot.
Als koper heb je de keuze uit twee versies; de standaard XL-versie van 5,098 meter of de XXL-variant, die 5,238 meter is. Beide versies zijn verkrijgbaar met drie motoren, al dan niet met x-drive: één diesel en twee benzine. En dan is er ook nog de plug-in hybride, die voor leaserijders het meest interessant is. De hybride heeft een gecombineerd vermogen van 326 pk. Volledig elektrisch rijden kan ook, al blijft de snelheidsmeter dan steken op 120 km/u en kom je niet verder dan veertig kilometer. Waar dan weer tegenover staat dat je ‘slechts’ 15 procent bijtelling betaalt.
Wij van Golf & Lifestyle hadden voor een ochtend de 730d tot onze beschikking, de variant die bij zakelijk rijdend Nederland ongetwijfeld de grootste populariteit geniet. De diesel, die in de 25 procent bijtelling-categorie valt, heeft een nieuwe 6-in-lijn onder de motorkap die goed is voor 265 pk en gekoppeld is aan een 8-traps automaat.
Voordat we de gordels vastklikken en Peter de motor aan het werk zet, zijn het eerst de verbluffende technologieën die onze aandacht opeisen. We voelen ons net James Bond als we met een simpele, draaiende wijsvingerbeweging in de lucht de muziek wat harder zetten. Niet dat het daar bij blijft: met gebaren kun je ook een telefoontje aannemen of juist weigeren. Zonder het maken van gekke bewegingen in de lucht kom je er trouwens ook: het infotainmentsysteem is eveneens te bedienen met een touchscreen, maar ook nog steeds met de bekende BMW-draaiknop. En dan nog het meest innovatieve snufje: de zelfparkeerfunctie op afstand. Ja echt, en hiermee is de 7-serie de eerste auto die je op afstand kunt in- of uitparkeren zonder erin te zitten.
Met de muziek veel te hard (dat krijg je van die leuke gadgets), verruilen we dan eindelijk maar toch het parkeerterrein voor het asfalt van het circuit. We hebben pech deze keer: op tal van plekken langs de baan wordt hard gewerkt om het circuit klaar te maken voor het nieuwe seizoen. Pas op de Veenslang kan het gaspedaal vol in. Betitelden we de limo net nog als ‘opvallend stil’, nu we hoger in toeren komen is daar opeens ook een sportievere sound.
Na een rondje of wat weet Peter de rijkwaliteiten van de nieuwe 7-serie treffend maar kort te omschrijven. ‘Hij rijdt zoals je zou willen’, vat hij samen. ‘Stabiel, comfortabel en veilig en ondanks zijn grootte nog verrassend wendbaar.’ Vooral het comfort valt op, vindt Peter. ‘Zelfs in de sportmodus worden hobbels en bobbels in het wegdek nog mooi gladgestreken.’
Leuk en aardig, dat ‘voortreffelijk rijgedrag’, maar daarmee win je nog niet de strijd om de felbegeerde eerste plek in het topsegment der limo’s. Daarom sjanst BMW, zoals Mercedes dat al langer deed, nu openlijk met de captains of industry die zich graag laten chauffeuren. Achterin kunnen ze zich nu dan ook in absolute weelde laten baden. Dat begint met een eigen tablet, waarmee je de bediening van het infotainmentsysteem kunt overnemen, en eindigt met super-de-luxe massagestoelen. En je bedenkt het niet: BMW heeft een programma met speciale rek- en strekoefeningen bedacht waardoor de achterpassagier toch nog fit op de plaats van bestemming aan kan komen. Ruimte zat in ieder geval, want de rugleuning van de bijrijderstoel kan helemaal plat naar voren.
Met die draaiende wijsvingers, rekkende en strekkende ceo’s en andere James Bond-achtige snufjes heeft BMW de nieuwe norm bepaald. Niet in de laatste plaats omdat de ervaring leert dat we de nieuwste gadgets uit de 7-serie over een paar jaar terugzien in de andere BMW-modellen. Nu Mercedes nog.
De BMW 7 730d werd gereden door Peter Grondel. Peter vormt samen met Eltjo Bieckmann de directie van de Advanced Driving School op het TT circuit van Assen. De 7-serie is verkrijgbaar vanaf 96. 797 euro.