Volvo XC90 T8 hybride: Moderne mastodont

Hoe je het ook wendt of keert, de nieuwe Volvo XC90 T8 Twin Engine is een echte mastodont. De grootste SUV in het Volvo-gamma is niet alleen een stuk groter dan zijn voorganger, maar ook een stuk luxueuzer. Deze kersverse kaskraker uit Zweden zit vol met gadgets, leuke snufjes en innovatieve veiligheidssystemen. En oh ja, hadden we al gezegd dat je wordt voortgeduwd door maar liefst 407 paardenkrachten? En dat de bijtelling slechts 15 procent bedraagt? Bij deze.

Tekst: Marieke Bos / Fotografie: Jan Buwalda

Twaalf jaar. Zo lang heeft het moeten duren voordat de tweede generatie van de XC90 op het toneel verscheen. Het zou een understatement zijn om te zeggen dat de “Volvo der Volvo’s” een metamorfose heeft ondergaan. Het interieur, het exterieur en het onderstel; ongeveer de complete XC90 is onder het mes gegaan. Om nog maar te zwijgen over het motorengamma, dat behalve twee diesels en een benzine nu ook een hybride exemplaar telt.

Opvallende gedaanteverwisseling

Knappe jongens, die Zweden. Want de XC90 heeft dan wel een opvallende gedaanteverwisseling ondergaan. het is en blijft nog steeds onmiskenbaar een XC90. Een stukje groter, dat dan wel, met name als het gaat om de lengte heb je nu meer Volvo voor je geld. De nieuwste generatie is met zijn 495 centimeter een kleine 15 centimeter langer dan zijn voorganger en dat komt vooral de passagiers achterin ten goede. De breedte inclusief buitenspiegels bedraagt nu 2,14 meter en dat was 2,11 meter. Verder is de XC90 nu 1,77 meter hoog, terwijl dat 1,78 meter was. Maar het belangrijkste verschil zit hem toch wel in het gewicht. De XC90 is flink afgevallen tot een gewicht van tussen de 1842 en 2221 kilo (in het geval van de T8, die volhangt met accu’s).

Het lijkt ons uitgesloten, maar denkt u moeite te hebben met het onderscheiden van de eerste en de tweede generatie van de XC90? Kijk dan maar eens goed naar het logo in de grille. De iconische pijl van het Volvo-logo loopt nu voor het eerst in één lijn met de diagonale lijn op de grill. Voor het eerst inderdaad, want volgens de Zweden wordt dit het toekomstige gezicht van Volvo. Dat in combinatie met de nieuwe T-vormige led-koplampen. Leuk weetje: die zijn door het ontwerpteam “Thor’s Hammer” gedoopt, naar de vorm van de hamer van Thor, de Noorse god van de donder.

Benzine- én elektromotor
Bij zo’n enorm gevaarte verwacht je ook een krachtige motor. Met de T8 Twin Engine word je op je wenken bediend. Hij wordt aangedreven door een 2.0-liter viercilinder Drive-E benzinemotor én een elektromotor. Als beide motoren aan het werk zijn, leveren ze een gezamenlijk vermogen van maar liefst 407 pk. Ook aan koppel geen gebrek: die bedraagt 640 Nm. En daarmee gaat deze joekel nog vrij snel – in 5,9 seconden – van 0 naar 100. Althans, volgens het boekje. De maximumsnelheid bedraagt 230 kilometer per uur. Als alleen de elektromotor aan het werk is, komt u niet harder dan 130 kilometer per uur en kunt u maximaal 40 kilometer afleggen.

Laten we wel wezen: dat zijn wij niet van plan! We – dat wil zeggen tester Eltjo en ondergetekende – hebben deze keer een volledig verlaten circuit van Assen tot onze beschikking, dus we leggen onszelf zo weinig mogelijk snelheidsbeperkingen op. Toch rijden we de eerste ronde in de zuinige hybride-modus, waarvan op papier een verbruik van 2,1 liter per honderd kilometer (ja, echt) wordt beloofd. Het gas gaat niet meteen vol in, zodat we de eerste tientallen meters geruisloos, want elektrisch, over het asfalt glijden. Wanneer we dan eindelijk flinke vaart maken, gaan we vooral enorm comfortabel over de baan.

Hoe comfortabel ook, indrukwekkend mag het allemaal niet genoemd worden. ‘407 pk?’, vraagt Eltjo nog. ‘Ik voel ze niet hoor.’ Des te groter is het contrast als hij even later de sportmodus inschakelt. ‘Ha! Daar zijn ze!’, grijnst hij, terwijl we in volle vaart over de Veenslang gaan en we de volle mep aan paardenkrachten krijgen. Het verschil is ‘bijna immens’, zoals Eltjo het noemt. ‘Hoor je die blazende uitlaat? Fantastisch!’ Minstens zo lovend is hij over de remmen, die hij ‘fenomenaal’ noemt. Eén nadeel ondervindt hij ook: de 2221 aan kilo’s die meegezeuld moeten worden. ‘Zo’n gewicht kun je nauwelijks verdoezelen. Ik moet zeggen; het is ze aardig gelukt hoor. Maar in de bochten merk je wel dat-ie naar buiten gedrukt wordt.’

Innovatieve veiligheidssystemen
Zeg je Volvo, dan zeg je veilig. Volgens Volvo is het veiligheidspakket van de XC90 dan ook het breedste ooit. We geloven het graag: de lijst met innovatieve systemen die de veiligheid moeten vergroten, is ellenlang. Een noviteit is “driver alert control”: zodra uw rijgedrag afwijkt van uw normale rijstijl of als het systeem merkt dat u onregelmatig rijdt, klinkt er een waarschuwingssignaal en verschijnt er als suggestie een kop koffie, ja echt, in het display. Ook zo handig: de adaptieve cruise controle. Dit is de eerste stap richting autonoom rijden. Het systeem kan zelfstandig remmen, accelereren en sturen, terwijl het een constante afstand tot uw voorganger aanhoudt. Op het circuit maken we onbedoeld kennis met een ander veiligheidssysteem: de Lane Keeping Aid. De naam doet het al vermoeden: zodra u de witte lijnen op de weg overschrijdt, gaan de alarmbellen rinkelen. Als in: met een lichte stuurcorrectie wordt u letterlijk weer op het juiste pad gebracht. Na de eerste verbazing (‘wat krijgen we nou?’), zoekt Eltjo een paar keer bewust de lijnen op. ‘Geweldig, wat een vondst!’

Aan innovatieve toeters en bellen duidelijk geen gebrek dus, ook binnenin. Dat begint al bij het tablet-achtige touchscreen in de middenconsole. Hoewel, touchscreen? Ook met uw stem kunt u commando’s geven. Houd uw handen dus lekker aan het stuur en zeg gewoon waar u heen wilt, wie u wilt bellen of welke muziek u wilt beluisteren. En goed nieuws voor de snelle bestuurders die beschikken over een flinke dosis zelfkennis. U kunt namelijk zelf de maximumsnelheid van de XC90 instellen. Voor wie vreest voor de capriolen van zoonlief die net zijn rijbewijs heeft gehaald: geef hem de Red Key mee en u hoeft zich geen zorgen meer te maken. In de software van de sleutel zijn allerlei begrenzers in te stellen, variërend van de maximumsnelheid tot het volume van de muziekinstallatie.

Zouden we bijna vergeten de bijtelling nog even aan te stippen: dankzij een uitstoot van 49 gram CO2 per kilometer valt de 7-zitter in de gunstige 15 procent bijtellingcategorie. Dat maakt de XC90 tot de topper op ons verlanglijstje: snel, zuinig, super veilig en ook nog eens “skön”, zoals de Zweden het zouden zeggen. Mooi hoor.


We reden een matblauwe Volvo XC90 T8 Twin Engine Plug-in Hybrid, beschikbaar gesteld door Broekhuis Volvo in Assen. Voor een bedrag vanaf  € 75.995,- heeft u een T8 op uw oprit staan. De XC90 werd gereden door Eltjo Bieckmann, directeur van de Advanced Driving School op het TT-circuit van Assen. Hij heeft zowel als coureur als instructeur al heel wat race-uren op zijn naam staan.

Tags (categorieën en branches)autotestVolvoVolvo XC90
%d bloggers liken dit: